GOVOR PREDSJEDNIKA KARAMARKA U OTOKU

18 09 2012
17. rujna 2012.

Govor predsjednika Tomislava Karamarka na otkrivanju spomenika dr. Franji Tuđmana u Otoku

Poštovane dame i gospodo, poštovatelji čovjeka i djela dr. Franje Tuđmana, poštovani gospodine Gradonačelniče, gospodine Župane, poštovani saborski zastupnici i stranački dužnosnici, poštovani branitelji Domovinskog rata, poštovani Otočani, dragi naši Slavonci, dragi prijatelji!

Neizrecivo  mi je zadovoljstvo  i ponos  biti danas ovdje s vama okupljenima u prigodi otkrivanja spomenika  dr. Franji Tuđmanu!
A velik je svaki onaj spomenik iza kojeg stoji veliki čovjek! A velik je svaki onaj čovjek iza kojeg stoji veliko djelo!

Stoga, ovaj današnji dan nije tek nova razglednica ili simbol za jedan grad, slobodan sam reći: sretan je i častan to znak za ovaj  grad, za naš hrvatski i slavonski Otok!  Ovim nas  činom i spomenikom,  svi koji su potaknuli ovaj čin, podsjećaju na dane obrane i stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske!  On pokazuje da  razumiju vrijeme i sve što vrijeme traži i očekuje.  U konačnici, on pokazuje da razumiju ideju i djelo tvorca i utemeljitelja naše države!

Važno je da se ovaj čin događa u sadašnjim okolnostima, da se pokaže da pripadamo onoj matici koja osjeća i zna što domovina, što država znači za jedan narod. A domovina je, kako ju je interpretirao velikan  Ante Starčević,  čuvarica našeg pamćenja, čuvarica naše povijesti.. Država je čuvarica sadašnjosti  i graditeljica  budućnosti, kako ju je  identificirao Franjo Tuđman!

Poštovani prijatelji, a  tko je taj čovjek koji nas je danas ovdje sabrao, tko je taj Tuđman?!  To je, onaj  čovjek koji je sa scene, s ekrana vremena  pročitao i prepoznao znakove vremena i priliku ovog naraštaja. To je čovjek koji je predvidio događaje. To je onaj koji je izgovarao riječi kao što su: samostalna, suverena, neovisna, prosperitetna, europska, naša jedina Hrvatska … To je onaj čovjek koji je znao da se za  Hrvatsku moramo izboriti kako mukotrpnim razgovorima s moćnicima svih vrsta, ali ponajprije vlastitim snagama u ovtorenom obrambenom ratu!

To je čovjek koji nas je podsjetio, koji nas je učio da postoji hrvatski jezik i koji se sam trudio  da ga uskrisi.  To je čovjek s kojim su se složili  i neki drugi  makar i mislili na nešto  drugo i treće, pa i radili nešto drugo i treće, ali bilo je važno i jasno što je on mislio: a on je mislio Hrvatsku! I ništa osim Hrvatske!

Danas, ovako post festum, lako je  govoriti u ležernoj distanci: moglo je ovo, moglo je ono!  Ali trebalo je naći se na konfuznom raskrižju vremena i svijeta  koji se urušavao – ili upravo tuđmanovskom parafrazom, u tim i takvim okolnostima, reći svome narodu: ovo je trenutak za rođenje, za stvaranje  Hrvatske!  Da, stvarati i stvoriti Hrvatsku u nevremenu !

Eto, to je Tuđman! To je čovjek kojemu smo povjerovali, kojega smo slušali – istina sa zebnjom, ali smo ga slušali  i poslušali. Bilo je to važno, ali od svega je  najvažnije bilo, najpresudnije da su ga čuli, razumjeli i poslušali hrvatski branitelji. Ta snaga, taj dio  Hrvatske, ta izabrana elita graditelja    moderne hrvatske države  stvorene  pobjedničkim  Domovinskim  ratom,  ni s čime usporedivim događajem u našoj ukupnoj povijesti.  Kako bismo mogli i smjeli ikada posumnjati u budućnost Hrvatske uz toliko snage i ljubavi darovane  od njezinih branitelja!? Evo, i ovaj današnji čin govori o zrelosti njegovih začetnika, govori pravom  mjerom  povijesti koja je nepotkupljivo istinita. Govori  upravo i ovim  spomenikom ovdje u otoku koji će čuvati naše sjećanje, koji će biti poput  zrcala u kojem ćemo gledati lice naše osobne i zajedničke povijesti!

Dopustite uvažene dame i gospodo, dragi prijatelji, jednu osobnu pojedinost i očitovanje koje  se odnosi na činjenicu po kojoj sam evo danas predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice. Imati tu dužnost, biti   predsjednikom  stranke čiji je utemeljitelj i  prvi predsjednik bio dr. Franjo  Tuđman, velika  je  čast,  ponos ali  nadasve velika odgovornost.  Odgovornost znači čuvati ostavštinu našeg prvog predsjednika, ugraditi  svoje vrijeme, energiju, nadahnuće, emocije da Hrvatska bude zemlja  koja će rehabilitirati    vrijednosti s kojima je započela svoju suverenu povijest. Vratimo dragi prijatelji taj zanos, snagu, osjećaj kao što je to imao i radio naš utemeljitelj!  Jer Tuđman je samo jedan, njegova uloga, domet, prepoznavanje događaja, teško su dostižni nama sljedbenicima i nastavljačima njegova djela. Sigurno je jedno da njega i njegovo djelo, svojim postupanjem, nećemo nikada opovrgnuti! Prošlo je vrijeme detuđmanizacije, dosta je bilo opovrgavanja njegova djela.

A mi ćemo znati, ali ćemo imati svijest da je na sinusoidi Hrvatske i njezinih  velikana, po svome povijesnom djelu,  Franjo Tuđman bio i ostao na najvišoj točki ordinate. A oni  koji su poslije njega  zauzimali naslove i pokušali parazitirati na njegovu djelu, kao blijedi Herostrati, zaobići će ta ista   povijest i izbrisati iz memorije vlastita naroda kao sakate domoljubne beskućnike.

A  danas, ne čekajući da to učini  povijest, znamo da ne ćemo i ne možemo odobriti  aktualnoj vlasti  ovu relativizaciju i ovo  obezvrjeđivanje  svega   što je imenom i sadržajem  protkano hrvatskim. Koaliciju  koja izgleda kao da radi posao i obnaša vlast u nepoznatoj zemlji i nepoznatu narodu!I nikakvo nametanjei zamjena teza tko je izgubljen u prošlosti a tko je okrenut Hrvatskoj i njezinoj budućnosti: mi smo stranka, mi smo ljudi povijesnosti i budućnosti! A ovi aktualni, svojim svakodnevnim potezima pokazuju svoju duboku ovisnost o ideologiji koja nikada Hrvatsku nije imala na svojim ustima a još manje u srcu! Ono što je za nas hrvatsko, za njih je nacionalizam i šovinizam! Dragi prijatelji,  neće to proći,  nije i neće to još dugo, biti sudbina Hrvatske!

A vama dragi domaćini, gospodine Gradonačelniče i gospodine Župane, dragi naši Otočani, uz iskrenu zahvalu na pozivu na ovaj veliki i važan događaj u vašem gradu, od srca čestitam još jednom. Danas se vaš grad resi i obogaćuje novim  žigom identiteta  što  ga imaju one sretne  države koje znaju svoje poslanje: postojanje radi sigurnosti, dostojanstva i sreće  svoga naroda!  Neka ovaj spomenik bude živi spomen na čovjeka toliko različita od svih po jednom – utemeljio je prvi put u povijesti suverenu Hrvatsku! Ne bojte se, ne nasjedajte porukama o beznađu ili nekoj krivnji! Hrvatska nas iznova zaziva, vrijeme nas zaziva da budemo na mjestu koju povijest traži! Znakovi su koje moramo prepoznati i uvažiti kao što je to bilo i 90-e.!

Dopustite  mi u ovoj prigodi, ovako na kraju, znajući što to znači u Tuđmanovu smislu, izgovoriti njegovu čuvenu: SVE ZA HRVATSKU, A HRVATSKU NI ZA ŠTO!

Hvala vam još jednom! Živjeli!

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: