LOKALNI IZBORI SU TEST ZA SDP I ZA HDZ

17 09 2012

IZGLEDI

Lokalni izbori prvi pravi ispit za Milanovića, ali i Karamarka: Hoće li birači sad kazniti SDP?

Bit će to prilika za iskaz raspoloženja građana prema vladajućim strankama.

Autor: Ivan Klarić

 

Lokalni izbori koji će se održati za manje od 10 mjeseci bit će prvi pravi test za vladajuću garnituru, ali i za novi Karamarkov HDZ. Ako građani dotad ne budu živjeli bolje mogli bi kazniti Kukuriku stranke, a HDZ bi zbog toga mogao profitirati.

“Ne treba zanemariti činjenicu da građani prilikom glasovanja na lokalnim izborima najčešće ne uzimaju u obzir posve različite nadležnosti državne i lokalne vlasti pa je za očekivati kako će građani „kazniti“ SDP na lokalnoj razini zbog nepopularnih poteza koje Vlada njihovog premijera vuče na nacionalnoj razini.”

– Zbog činjenice da će se lokalni izbori relativno brzo nakon parlamentarnih, za očekivati je kako će oni biti svojevrsni iskaz raspoloženja građana prema vladajućim strankama, prije svega SDP-u, počinje politički analitičar Damir Jugo.

Jugo podsjeća da rejting SDP-a i Zorana Milanovića kontinuirano pada, bez ikakvih naznaka da bi se taj trend mogao zaustaviti.

– Dapače, većina poteza koje je Milanovićeva Vlada do sada povukla nije naišla na odobrenje građana, već upravo suprotno – građani su ih prvenstveno osjetili kroz rast cijena. Ne treba zanemariti činjenicu da građani prilikom glasovanja na lokalnim izborima najčešće ne uzimaju u obzir posve različite nadležnosti državne i lokalne vlasti pa je za očekivati kako će građani „kazniti“ SDP na lokalnoj razini zbog nepopularnih poteza koje Vlada njihovog premijera vuče na nacionalnoj razini, ističe Jugo i dodaje.

– Osim toga, lokalni izbori bit će prilika za dosad tihu opoziciju unutar stranke da Milanoviću pokaže svoju stvarnu snagu i istakne planove za aktivniju ulogu u stranci, kaže Jugo.

Lokalni izbori bit će i veliki test za HNS, stranku koja u aktualnoj Vladi igra bitnu ulogu, ali i koja se našla na meti kritika nezadovoljnih građana. Zbog loše situacije u zemlji, ali i nerijetko bahatog ponašanja njihovog čelnika Radimira Čačića.

HDZ-ov će izborni rezultat biti značajno bolji od onog s parlamentarnih izbora, ali ključno pitanje je mogu li osvojiti vlast u velikim gradovima: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

– Potencijalni uspjeh ili neuspjeh HNS-a možda je i najteže prognozirati. Zbog predizborne koalicije sa SDP-om na prethodnim parlamentarnim izborima nije bilo moguće „izračunati“ njihovu stvarnu vrijednost, pa je tako teško i prognozirati kako se potezi Vlade čiji su članovi na njih može odraziti. Činjenica je da je rejting HNS-a pretrpio značajnu štetu zbog nepopularnosti Radimira Čačića, ali najveću im je uslugu dosad napravio upravo Zoran Milanović preuzevši odgovornost za Čačićevu sudbinu na sebe, jasno će Jugo dodajući da je za pretpostaviti je da će uspjeh HNS-a na lokalnim izborima ovisiti prvenstveno o snazi njihovih ljudi s terena i njihovoj sposobnosti da se nametnu i dođu do izražaja pokraj medijske negativnosti s kojom je stranka suočena na nacionalnoj razini.

Pitanje koje se nameće, kada je u pitanju HDZ, je hoće li Tomislav Karamarko uspjeti mobilizirati svoje glasače, ali i hoće li privući birače desnijih političkih uvjerenja zbog u zadnje vrijeme više no konzervativnih izjava koje dolaze s Trga žrtava fašizma.

– Ključno pitanje vezano uz HDZ jest koliko se stranka na terenu uspjela konsolidirati nakon preseljenja u oporbu i izbora novog vodstva. Njihov će izborni rezultat biti značajno bolji od onog s parlamentarnih izbora, ali ključno pitanje je mogu li osvojiti vlast u velikim gradovima: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, ističe Jugo.

On smatra da je ključni čimbenik o kojem će ovisiti uspjeh HDZ-a do lokalnih izbora je koliko će se konstruktivnima pokazati na jesen nakon što njihova „Vlada u sjeni“ napokon počne funkcionirati.

– Isto tako je i bitno hoće li HDZ uspjeti u naumu da oko sebe konačno okupe stranke desnice. Dosadašnja retorika novog predsjednika ide u tom smjeru, ali za očekivati je će je u jednom trenutku morati ublažiti kako im ne bi potpuno izmakli glasači centra, na kraju će Jugo.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s
%d bloggers like this: