KARAMARKOV GOVOR U JAJCU PRIGODOM 17. OBLJETNICE OSLOBAĐANJA DOBRETIĆA I JAJCA

17 09 2012

Nacionalne

17. rujna 2012.

Govor predsjednika Tomislava Karamarka u prigodi obilježavanja osobođenja Jajca

Poštovane Hrvatice i Hrvati, dame i gospodo, dragi prijatelji, osjećam posebno zadovoljstvo zbog činjenica da sam danas ovdje s vama kao predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, da vas mogu sve okupljene pozdraviti u ime HDZ Hrvatske, u ime čitava našeg članstva! I da vam mogu, od srca, čestitati 13. rujan – 17. obljetnicu oslobođenja Jajca i Dobretića, ili povijesno zvanog Pougarje … Da, bilo je to čuvene 1995. godine koja se upisala i zauvijek ostaje u povijesti.

Nije ovo običan dan u povijesti Jajca i čitava ovog kraja …

Ovaj dan dao je pravo i mogućnost da hrvatski narod ovog kraja živi svoj život i svoju povijest puninom sadržaja i svijesti …

Dragi prijatelji, obljetnice su uvijek prigoda da se vratimo u povijest, da se vratimo sebi nakon određene distance, kad nam stvari mogu biti jasnije, ili kad nam stvari možda izblijede … Da pogledamo tko smo i kakvi bili, kakav je izazov bio, kakva kušnja i kako smo ju prošli!!!

Jednako tako, obljetnice su prigoda da provjerimo koliko smo izgradili dobroga na podnesenoj žrtvi i na uspjehu pobjede! Prigoda da vidimo koliko smo izgradili put sigurne i prosperitetne budućnosti… Prigoda da se podsjetimo da ne smijemo odustati, da ne smijemo klonuti … ni duhom ni tijelom!

Svakako je prigoda dragi prijatelji, spomenuti   zajedništvo  u obrani od agresora, podsjetiti se dana 13. rujna 1995. godine kad su, združene snage HVO-a i HV-a, u oslobodilačkoj akciji “MAESTRAL”, oslobodile  kraljevski grad Jajce i prostor Pougarja!

Taj događaj,  ta činjenica, ta pobjeda,  ugrađena je u temelje Bosne i Hercegovine!

Ona daje pravo na sigurnu i ravnopravnu budućnost   Hrvatima u samostalnoj i cjelovitoj BiH, državi triju konstitutivnih naroda!

Danas je također prigoda kad je  potrebno reći:  želja da  obranite tisućljetno ognjište i da na njemu živite sljedeća tisućljeća, značila je,  i danas znači(!),  vezanje  vaše sudbine uz sudbinu samostalne, sretne i prosperitetne Bosne i Hercegovine!

A ništa tako ne zbližava i motivira kao kad se brani pravo na postojanje i kad se to pravo obrani! A ovdje je upravo takav primjer …

Sada, nakon  17 godina, nema razloga da ove činjenice ne kapitalizirate prosperitetnom suradnjom za zajedničku dobrobit Jajca i čitave BiH.

Jajce, taj kraljevski grad,  dugo je prisutan u povijesti BiH u raznim ulogama i statusima, još od vremena njegova utemeljitelja  bana Hrvoja Vukčića Hrvatinića iz 14. Stoljeća*, sve do današnjih dana.

A  danas  je posebno aktualna i naročito sudbinska naša zadaća  priprema  europske budućnosti  Bosne i Hercegovine.

Stoga, i sve ono što se čini sada u vrijeme stvaranja pretpostavki za taj korak, potrebno je protkati europskim standardima ravnopravnosti i odgovornosti…

To je implementacija  prava svih triju konstitutivnih naroda, a mi  s naše strane stavljamo naglasak na konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH.

Identitet BiH za 21. stoljeće, dragi prijatelji,  sutra u europskoj obitelji naroda, najbolje će predstavljati ona Bosna i Hercegovina  koja će doći s takvim kapitalom – uređenim odnosima suživota  triju konstitutivnih naroda!

Spremni smo, kao iskreni sugovornici, zajedno s predstavnicima hrvatskog naroda ovdje u BiH, pomoći takvoj volji i takvom uspjehu.

Odnosi HDZ Hrvatske i HDZ BiH ušli su u svoju novu realnost, u svoju novu fazu, svoju novu povijest. Nisu i neće ti odnosi biti puka deklaracija, puste riječi! Ako je to i bilo nekada, danas je to nova praksa, danas smo okrenuli novu stranicu  naših odnosa.

A ti će odnosi biti doista sestrinski i bratski! Oni će biti otvoreni, živi, iskreni, trajni, odgovorni!

Naravno, u tom odnosu vidimo i naša dva HDZ-a BiH koji će biti dio ovih odnosa, koji će živjeti i djelovati kao jedan kad je riječ o  interesima i budućnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Znam da razumijete ova naša stajališta i našu  trajnu brigu za  dobrobit   Hrvata izvan granica Hrvatske. Naravno, razumijete sigurno da ona nije samo naša  ustavna kategorija  već predstavlja i našu  moralnu  obvezu…

Dopustite mi da u ovoj prigodi posebno naglasim: Nema, dragi prijatelji, ovdje u BiH trajnog uspjeha jednog naroda na račun drugoga! Nema uspjeha i trajne sigurne budućnosti bez dogovora, bez uvažavanja i praktičnih kompromisa …  Da bi se to prakticiralo, mora se njegovati politika i kultura povjerenja.

U tom smislu, dobro je i pametno učiti na europskim iskustvima i praksi: kompromisi uvijek vode prema koristi sviju!

To je mudra i odgovorna politika, politika prosperiteta!

Ne treba  više odgađati takvu politiku, neka se prosperitetu i realnom suživotu već danas otvore vrata.

Neka se ne troše mogućnosti i sreća naraštaja za produžavanje ovakva/ovog status quo!

Jednostavno, potrebno je odgovoriti na pitanje gospodarskog prosperiteta  BiH koji je preduvjet svake budućnosti

Stoga, uz ovu veliku i ponosnu obljetničku prigodu   imam dvije poruke.  Prva je : iziđite svi  na izbore 7. listopada! Vaš neizlazak, kao što je bilo u Hrvatskoj, omogućuje manjini da  da izabere svoje!

I druga poruka, posebno mladima:  ne bojte se, budućnost je pred vama ali ona mora biti u vašim rukama! Stoga  preuzmite odgovornost za svoju sudbinu, preuzmite budućnost u svoje ruke!

Na kraju drage Hrvatice i Hrvati, dragi prijatelji!  Jedan povijesni podsjetnik na početak 90.-ih: znamo, ne spominjući stavove drugih konstitutivnih naroda, da su se pripadnici hrvatskog naroda, u vrijeme povijesnih odluka i referenduma  1991, jednoznačno izjasnili za samostalnu Bosnu i Hercegovinu.

Nažalost, sadašnje okolnosti u kojima se nalaze  bosnasko-hercegovači Hrvati,  nisu dugoročno prihvatljive. Stoga je na  legitimnim  političkim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH da otklone sadašnje nejednakosti, za što imaju  našu punu utemeljenu potporu.

Mi smo narod koji voli BiH i  živi ovdje u BiH kao svojoj   domovini.  Osjećamo,, gradimo i čuvamo svaki njezin integritet.  Naša je lojalnost i odanost potpuna i vjerodostojna i nema niti jednog razloga da  u njoj   budemo  zakinuti i  obespravljeni.

Došlo je vrijeme, da se  tema politike i političara,  iz središta dnevnog reda,  pomakne u korist teme zajedničke budućnosti triju naroda i gospodarskog prosperiteta BiH …

Ne odgađajmo perspektivu i budućnost  uspješne i sretne Bosne i Hercegovine!

Još jednom svima čestitam povijesnu obljetnicu – dan oslobođenja vašeg i našeg Jajca. Hvala vam.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: