U JAJCU SE NAJVIŠE PLJESKALO NA SPOMEN IMENA ANTE GOTOVINE

14 09 2012

Obljetnica oslobađanja Jajca okupila Hrvate

Sedamnaest godina otkako je uspješno izvedena operacija Maestral

Obljetnica oslobađanja Jajca okupila Hrvate

■ Ista misija – Čelnici HNS-a i HDZ-a Hrvatske ističu kako su Hrvati u ratu uspjeli očuvati opstojnost, a danas nastavljaju borbu za konstitutivnost
■ Spomen na generala Gotovinu dočekan s golemim pljeskom nazočnih
■ Načelnici Jajca i Virovitice potpisali povelju o prijateljstvu

Predsjednici HDZ-a Hrvatske Tomislav Karamarko i Hrvatskog narodnog_sabora (HNS) BiH Dragan Čović te Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić s izaslanstvima položili su u četvrtak vijence na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u oslobađanju Jajca prije sedamnaest godina, pri čemu je Karamarko istaknuo kako njegova stranka očekuje da Hrvati budu jednakopravni u BiH s druga dva naroda.

Najprije je na Plivskome jezeru položen vijenac u spomen sjećanja na poginule hrvatske vojnike iz Virovitice koji su u združenim snagama Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane u operaciji naziva Maestral sudjelovali u oslobađanju Jajca od srpske okupacije.

Prisjetili se Gotovine

Zatim je kroz središte Jajca upriličen mimohod i služena je sveta misa koju je predvodio tamošnji župnik fra Zoran Mandić te su zatim položeni vijenci ispred središnjeg spomen-križa. Na prigodnom obilježavanju koje je upriličeno pod pokroviteljstvom HNS-a predsjednik Udruge 13. rujna Ivo Šimunović zahvalio je visokim dužnosnicima na nazočnosti u Jajcu istaknuvši kako Jajčani posebno žale što pojedini generali poput Ante Gotovine nisu među njima, što su nazočni pozdravili jačim pljeskom.

General HVO-a Stanko Baja Sopta prisjetio se slavnih dana kada je oslobođeno Jajce te je izrazio nezadovoljstvo što je loša današnja ustavna pozicija Hrvata. Prvi put otkako se obilježava godišnjica oslobađanja Jajca, svečanosti je nazočio jedan bošnjački dužnosnik, gradonačelnik Nisvet Hrnjić.

Zatim se skupu obratio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je na zajedništvo Hrvata kakvo su imali u ratu prigodom oslobađanja ‘kraljevskog grada’ Jajca. Pri tome je istaknuo kako će Hrvatska biti potpora Bosni i Hercegovini na njezinu putu u Europsku uniju ali i inzistirati na jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda.
„Mi smo spremni pomoći europsku BiH. Identitet BiH za 21 stoljeće najbolje se gradi s tri ravnopravna naroda. Pri tome se mora osigurati apsolutna jednakost Hrvata s druga dva naroda“, rekao je Karamarko u Jajcu.

Povelja prijateljstva

Pozvao je i dva HDZ-a u Bosni i Hercegovini, čiji su predsjednici Čović i Ljubić, bili nazočni svečanosti na zajedničko djelovanje oko važnih nacionalnih tema. Čović je pak istaknuo kako neće uspjeti pokušaji da se Bosna i Hercegovina uredi bez Hrvata što je po njemu na djelu od 2000. godine.
„Hrvati žele živjeti u BiH i graditi budućnost. Potrebno je donijeti novi Ustav gdje ćemo biti jednakopravni s druga dva naroda. Nitko nam više neće birati naše predstavnike“, rekao je Čović.

Na obilježavanju 17. obljetnice oslobađanja Jajca bilo je i izaslanstvo grada Virovitice čiji je gradonačelnik Ivica Kirin potpisao povelju o prijateljstvu s gradonačelnikom Jajca Nisvetom Hrnjićem.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: