KAKO SU SUSRET U JAJCU DOŽIVJELI U DVA BH HDZ-a

14 09 2012
HDZ 1990.

Izaslanstvo HDZ 1990 na obljetnici oslobađanja Jajca i Dobretića

Napisao dana 14.9.2012. · Komentirajte

Izaslanstvo HDZ1990, predvođeno predsjednikom dr. Božom Ljubićem  sudjelovalo je na obilježavanju 17-te obljetnice oslobađanja  općine Jajce i Dobretići. Nakon svete mise za branitelje, koju je predvodio župnik fra Zoran Mandić, predsjednik Ljubić je u sastavu Predsjedništva Hrvatskoga narodnoga sabora položio vijenac na spomenik poginulim braniteljima u središtu grada. Organizatori su priredili i svečanu akademiju u Domu kulture s prigodnim programom koji je uključivao kulturne sadržaje i političke govore te emitirali radni materijal za film o ratnoj povijesti Jajca i Dobretića.

Visoki gost na obljetnici oslobođenja bio je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, uz kojega je bio i glavni tajnik Milijan Brkić. On je održao i vrlo zapažen govor u kojem se odredio o svim važnijim pitanjima od odnosa HDZ Republike Hrvatske prema HDZ 1990 i HDZ BiH, preko odnosa Republike Hrvatske prema BiH i odnosa u BiH s aspekta položaja hrvatskoga naroda. On se zauzeo za potpunu ravnopravnost hrvatskoga naroda s druga dva naroda te BiH kao demokratsku državu koja će imati prijateljske odnose s Republikom Hrvatskom i čija je perspektiva Europska unija.

Karamarko je rekao najavio usku suradnju i partnerstvo s HDZ 1990 i HDZ BiH u interesu hrvatskoga naroda. To su naše dvije sestrinske i bratske stranke kazao je Karamarko. Suživot triju konstitutivnih naroda u BiH trebao bi biti njezin glavni identitet. HDZ RH spreman je pomoći izgradnji i očuvanju takvog identiteta. Odnosi dva HDZ- a u BiH i HDZ RH ušli su u novu fazu. Od sada to neće biti puka formalnost, odnosi će biti živi, iskreni, trajni i otvoreni. Briga za Hrvate u BiH je naša moralna i emotivna obaveza. Nema budućnosti bez kompromisa i uvažavanja”, istaknuo je Karamarko dodavši da je gospodarski prosperitet glavni preduvjet za budućnost BiH. „Sadašnje političko stanje i okolnosti su neprihvatljive. Potrebno je otkloniti sve nejednakosti, i HDZ-ovi imaju našu punu potporu u takvim nastojanjima”, zaključio je predsjednik HDZ-a

“Mi smo spremni pomoći europsku BiH. Identitet BiH za 21 stoljeće najbolje se gradi s tri ravnopravna naroda. Pri tome se mora osigurati apsolutna jednakost Hrvata s druga dva naroda”, naglasio je Karamarko u Jajcu.

Na obilježavanju 17. obljetnice oslobađanja Jajca bilo je i izaslanstvo grada Virovitice čiji je gradonačelnik Ivica Kirin potpisao povelju o prijateljstvu s gradonačelnikom Jajca Nisvetom Hrnjićem koji je po prvi put bio na obilježavanja oslobođenja.

————————————————————————————————–

HDZ BiH

Izaslanstva HDZ BiH i HDZ Hrvatske na 17. obljetnici oslobođenja Jajca (FOTO)

thumb_JAJCE-16JAJCE, 13. 9. 2012. Pokrovitelj svečanosti obilježavanja oslobođenja Jajca predsjednik HDZ BiH i HNS-a dr. Dragan Čović

Izaslanstva dviju sestrinskih stranaka, HDZ i HDZ BiH, predvođena predsjednicima Tomislavom Karamarkom i dr. Draganom Čovićem, sudjelovala su danas, 13. rujna, na svečanostima upriličenim u povodu proslave 17. obljetnice oslobođenja Jajca u od srpskog okupatora u zajedničkoj vojno- redarstvenoj akciji HV-a i HVO-a „Maestral”.
U izaslanstvu HDZ-a BiH bili su i Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH, Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ BiH i predsjednica ŽO HDZ BiH ŽSB, ministri ove stranke u Vladi ŽSB kao i brojni kandidati za načelnike općina i Općinska vijeća u općinama SBŽ na predstojećim lokalnim izborima.

U sklopu proslave obljetnice oslobođenja Jajca, u Samostanskoj crkvi BDM , služena je misa zadušnica za hrvatske branitelje koji su poginuli u akcijama oslobođenja Jajca. Misno slavlje predvodio je fra Zoran Mandić, gvardijan Franjevačkog samostana u Jajcu. On je pozdravio okupljene članove političkog, vojnog i kuturnog života, a posebno Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a. Nakon misnog slavlja, položeni su vijenci na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Jajca.

U Domu kulture potom je održana svečana akademija i promocija dokumentarnog filma „Jajce u obrani, progonstvu i oslobođenju. Nazočne na akademiji najprije je pozdravio Ivo Šimunović, domaćin svečanosti. Zahvalio se Pokrovitelju svečanosti obilježavanja 17. obljetnice „Maestrala” predsjedniku HDZ-a BiH i HNS-a Draganu Čoviću. Šimunović je posebno pozdravio bivšeg ministra obrane HR HB Vladimira Šoljića, a poseban pozdrav sa skupa je upućen hrvatskom generalu Anti Gotovini.
Osvrt na film „Jajce u obrani, progonstvu i oslobođenju” izrekao je Ante Brkan, član Odbora koji je radio na njegovoj pripremi. „Ovaj film je istinsko svjedočanstvo branitelja i građana kraljevskog grada Jajca o ratnim događanjima. Želimo što vjerodostojnije prikazati sve događaje iz tog razdoblja”, rekao je Brkan. Namjera je autora radnu verziju filma prikazanu na obljetnici distribuirati do što više ljudi kako bi mogli vidjeti što se to događalo u Jajcu ratnih godina, sve do oslobođenja grada na Plivi.

Pokrovitelj 17. obljetnice oslobođenja Jajca, predsjednik HDZ BiH i HNS-a dr. Dragan Čović, okupljenima je prenio jasnu poruku kako u Jajcu svatko ima pravo projicirati i graditi svoju budućnost. „ Jednakopravnost Hrvata je jedini put za budućnost BiH, a jedina budućnost za BiH jest europski put”, istaknuo je Čović te podsjetio da su ovo povijesna vremena za BiH i hrvatski narod. Napomenuo je da će HNS biti stožer u očuvanju europskog puta BiH.

Čestitku u povodu 17. obljetnice oslobođenja Jajca, ali prostora koji danas pripadaju općini Dobretići, uputio je Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a. „Obljetnice su prilike da se podsjetimo da ne smijemo odustati. Ništa nas ne zbližava kao obrana prava na postojanje i opstanak”, poručio je Karamarko. On je govorio i o novoj fazi odnosa s HDZ BiH, stanju u BiH, brizi RH za Hrvate u BiH… „Suživot triju konstitutivnih naroda u BiH trebao bi biti njezin glavni identitet. HDZ RH spreman je pomoći izgradnji i očuvanju takvog identiteta. Odnosi dva HDZ- a u BiH i HDZ RH ušli su u novu fazu. Od sada to neće biti puka formalnost, odnosi će biti živi, iskreni, trajni i otvoreni. Briga za Hrvate u BiH je naša moralna i emotivna obaveza. Nema budućnosti bez kompromisa i uvažavanja”, istaknuo je Karamarko dodavši da je gospodarski prosperitet glavni preduvjet za budućnost BiH. „Sadašnje političko stanje i okolnosti su neprihvatljive. Potrebno je otkloniti sve nejednakosti, i HDZ-ovi imaju našu punu potporu u takvim nastojanjima”, zaključio je predsjednik HDZ-a.
Svečanostima proslave 17. obljetnice oslobođenja Jajca nazočio i Ivica Kirin, načelnik Virovitice, grada prijatelja Jajca.

 

 

Večernji list:

Predsjednici HDZ-a Hrvatske Tomislav Karamarko i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović te Glavnog vijeća HNS-a Božom Ljubićem s izaslanstvima položili su u četvrtak vijence na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u oslobađanju Jajca prije sedamnaest godina pri čemu je Karamarko istaknuo kako njegova stranka očekuje da Hrvati budu jednakopravni u BiH s druga dva naroda.
Najprije je na Plivskome jezeru položen vijenac u spomen sjećanja na poginule hrvatske vojnike iz Virovitice koji su u združenim snagama Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane u operaciji naziva Maestral sudjelovali u oslobađanju Jajca od srpske okupacije. Zatim je kroz središte Jajca upriličen mimohod i služena je sveta misa koju je predvodio tamošnji župnik fra Zoran Mandić te su zatim položeni vijenci ispred središnjeg spomen križa.

Na prigodnom obilježavanju koje je upriličeno pod pokroviteljstvom HNS-a predsjednik Udruge 13. rujna Ivo Šimunović zahvalio je visokim dužnosnicima na nazočnosti u Jajcu istaknuvši kako Jajčani posebno žale što pojedini generali poput Ante Gotovine nisu među njima, što su nazočni pozdravili snažnjim pljeskom. General HVO-a Stanko Baja Sopta prisjetio se slavnih dana kada je oslobođeno Jajce te je izrazio nezadovoljstvo što je loša današnja ustavna pozicija Hrvata. Prvi put otkako se obilježava godišnjica oslobađanja Jajca, svečanosti je nazočio jedan bošnjački dužnosnik, gradonačelnik Nisvet Hrnjić. Zatim se skupu obratio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je na zajedništvo Hrvata kakvo su imali u ratu prigodom oslobađanja ‘kraljevskog grada’ Jajca.
Pri tome je istaknuo kako će Hrvatska biti potpora Bosni i Hercegovini na njezinu putu u Europsku uniju ali i inzistirati na jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda.
“Mi smo spremni pomoći europsku BiH. Identitet BiH za 21 stoljeće najbolje se gradi s tri ravnopravna naroda. Pri tome se mora osigurati apsolutna jednakost Hrvata s druga dva naroda”, rekao je Karamarko u Jajcu.
Pozvao je i dva HDZ-a u BiH, čiji su predsjednici Čović i Ljubić, bili nazočni svečanosti na zajedničko djelovanje oko važnih nacionalnih tema.
Čović je pak istaknuo kako neće uspjeti pokušaji da se Bosna i Hercegovina uredi bez Hrvata što je po njemu na djelu od 2000. godine.
“Hrvati žele živjeti u BiH i graditi budućnost. Potrebno je donijeti novi ustav gdje ćemo biti jednakoptavi s druga dva naroda. Nitko nam više neće birati naše predstavnike”, rekao je Čović.
Na obilježavanju 17. obljetnice oslobađanja Jajva bilo je i izaslanstvo grada Virovitice čiji je gradonačelnik Ivica Kirin potpisao povelju o prijateljstvu s gradonačelnikom Jajca Nisvetom Hrnjićem.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: