KUJUNDŽIĆ NE POZNA STANJE DUHA U VLASTITOJ STRANCI – A OSNIVAO BI FRAKCIJE

11 09 2012
  • Photo: Pixsell

Ako Milan Kujundžić pokrene proces stvaranja frakcija, hoće li HDZ postati snažniji?

Tomislav Karamarko unutarstranačke smjene opravdava izbornim neuspjesima pojedinih čelnika te slabom komunikacijom sa središnjicom i stranačkom bazom. Kujundžić njegove poteze tumači kao ‘procese koji sliče na prošla vremena’ i najavljuje unutarstranačko frakcionaštvo rečenicom kako su ‘frakcije u stranci nešto normalno’.

  • Autor: Marko Šuto
  • Photo: Pixsell
  • Utorak, 11.09.2012 20:38

Broj nezadovoljnika u HDZ-u raste. Uzrok tome mogla bi biti smjena nekoliko istaknutih čelnika gradskih organizacija stranke diljem Hrvatske među kojima su neki i izuzetno popularni u stranačkoj bazi. Kako je u dosadašnjem političkom životu Hrvatske bilo neuobičajeno stvaranje frakcija unutar jedne stranke, tako se sada, u situaciji u kojoj se HDZ trenutno nalazi, upravo to događa.

Frakcionaštvo je bilo politički nedopustivo, što ukazuje na jednopartijski mentalitet prošlih vremena. Frakcije su se smatrale odmetničkim skupinama koje je po hitnom postupku trebalo odstraniti ili marginalizirati. Stranački ‘disidenti’ bi se u svom nezadovoljstvu okrenuli ili drugim strankama ili bi sa svojim pristašama osnovali vlastitu novu stranku koja bi u pravilu nestala nakon prvih izbora.

Nakon dvadeset godina demokracije Hrvatska politička scena će se vjerojatno po prvi put susresti sa stvaranjem ozbiljne frakcije unutar jedne od najvećih stranaka u Hrvatskoj. Na unutarstranačkim izborima u HDZ-u pokazalo se kako osim skupine koja je osvojila vrh stranke postoji i jaka skupina nasuprot njoj. Prema riječima potpredsjednika HDZ-a, Drage Prgometa, ‘potpora koju je Milan Kujundžić dobio na unutarstranačkim izborima ga obvezuje na rad za dobrobit stranke’. Kako Kujundžić i njegovi simpatizeri nisu bliski novom vrhu stranke uočava se stvaranje spomenute frakcije u HDZ-u.

U svom dugo očekivanom prvom televizijskom nastupu nakon izborne bitke u trećem dnevniku HTV-a Milan Kujundžić je, komentirajući tzv. Karamarkove čistke, rekao kako je ‘očekivao da će (Prgomet) reagirati na ove smjene’.

Kako su Kujundžić i Prgomet svjetonazorski, politički i osobno relativno bliski ova mala kritika upućena potpredsjedniku stranke ukazuje na neočekivan obrat. S Prgometom iza sebe Kujundžić bi imao mnogo veći politički manevarski prostor za rad na promjenama u stranci. Glasine o osnivanju nove stranke u koju bi ušli svi HDZ-ovi nezadovoljnici odbacuju zasad i jedan i drugi, a time postaje jasno u kojem smjeru će Kujundžićevo djelovanje krenuti. Sam kaže kako će se boriti ‘kroz HDZ za interese hrvatskog naroda’.

Tomislav Karamarko unutarstranačke smjene opravdava izbornim neuspjesima pojedinih čelnika te slabom komunikacijom sa središnjicom i stranačkom bazom. Kujundžić njegove poteze tumači kao ‘procese koji sliče na prošla vremena’ i najavljuje unutarstranačko frakcionaštvo rečenicom kako su ‘frakcije u stranci nešto normalno’. I one zaiste jesu dio demokratskog razvoja stranke, no, Karamarkove riječi kako HDZ ‘u jesen ne smije ući s nesporazumima i neslaganjima u stranci’ ukazuju na jedan drugi smjer kretanja. Pitanje je snage i jedne i druge strane na koji način će HDZ nastaviti svoj rad.

Bude li Milan Kujundžić imao potporu koju je imao na unutarstranačkim izborima HDZ se može pretvoriti u modernu demokratsku stranku koja ne dopušta jednoumlje. Iako nije ni na jednoj funkciji, kao član se može pripremiti za sljedeće izbore bez narušavanja ugleda stranke. Kao druga mogućnost mu, u slučaju Karamarkovog gušenja svake unutarstranačke oporbe, ostaje vraćanje članske iskaznice. U tom slučaju je njegova politička karijere ili već završena ili zapravo tek počinje.

Budući da je biračka baza HDZ-a, koja se razlikuje od baze članova stranke, svjetonazorski bliža njemu nego Karamarku to mu otvara prostor i za buduće političko djelovanje, pogotovo u slučaju izbornog neuspjeha HDZ-a na lokalnim izborima iduće godine. Kako to vjerojatno i Tomislav Karamarko zna, mogućnost takvog djelovanja pokušat će spriječiti zadržavanjem Kujundžića u stranci ali vjerojatno u marginalnoj ulozi.

Problem koji se pojavio u HDZ-u je i kriza identiteta koja se pojavila svjetonazorskim razmimoilaženjem ‘običnih’ članova i vodstva. Populistička retorika vodstva, koja je moralno upitna, i demokršćanski stavovi mnogih HDZ-ovih glasača previše se razlikuju. Svjetonazorski preokret postaje nužnost kako bi se stranka opet približila svojoj bazi.

Prvo moguće stvaranje frakcija u jednoj hrvatskoj stranci moglo bi doprinijeti i demokratizaciji cijelog društva koje još uvijek nije naviklo na takav pluralizam, pa će konsolidacija stranke ovisiti o Karamarkovoj spremnosti prihvaćanja činjenice kako se u njoj može stvoriti više frakcija bez da se ugrozi stranka kao takva, a s druge strane će mu stvorene frakcije dati na vjerodostojnosti i u krajnjem slučaju povećati broj glasova.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: