‘ZABRINUTOST’ ZA DEMOKRŠĆANSTVO UNUTAR HDZ-a

9 09 2012
postoji li uopće demokršćanstvo u hrvatskoj
Vijesti Komentari I Karamarko traži i treba poštene ljude oko sebe, samo gdje da ih nađe?
  • postoji li uopće demokršćanstvo u hrvatskoj

    I Karamarko traži i treba poštene ljude oko sebe, samo gdje da ih nađe?

    Photo: Pixsell

I Karamarko traži i treba poštene ljude oko sebe, samo gdje da ih nađe?

Demokršćanska umjerenost postaje sve manje vidljiva u HDZ-u, pa bi se mogao dogoditi i svjetonazorski preokret unutar stranke koji neće naići na mnogo razumijevanja kod glasača. Tomislav Karamarko ovaj preokret može spriječiti. No, postoji li istinska volja za tim ostaje upitno.

  • Autor: Marko Šuto
  • Photo: Pixsell
  • Nedjelja, 09.09.2012 19:19

Na koji način se politički lideri rješavaju svojih unutarstranačkih suparnika u Hrvatskoj u zadnje vrijeme nije bilo teško uočiti. Postali smo svjedoci kako je u zadnja dva mjeseca vodstvo HDZ-a raspustilo nekoliko stranačkih ogranaka diljem zemlje te se time riješilo i njihovih čelnika. U intervjuu za Obzor ponovno se javnosti ukazao ‘nestali’ potpredsjednik HDZ-a Drago Prgomet. Komentirajući stanje u stranci izjavio je kako bi revanšizam ‘bio veliki povratak unazad i otklon od onoga što se govorilo u predizbornoj kampanji’. Međutim, kako protumačiti ove riječi s obzirom na činjenicu kako se veliki broj onih koji u unutarstranačkoj predizbornoj kampanji nisu dali podršku novom predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, ali su na izborima ipak dobili mandat u stranci, maknuti sa svojih pozicija?

Kako je i sam Prgomet bio član tabora koji se suprotstavio Karamarku na izborima njegove riječi bi se mogle tumačiti kao kritika novom predsjedniku. Blage naravi kakav je i njegove kritike zvuče blago. No, težina riječi čovjeka poput Drage Prgometa često je veća od one koje izgovara afektivna i glasna osoba, narodu poznata i pod imenom ‘galamdžija’. Iako se njegova uloga u HDZ-u često marginalizira, budući da su na skoro svim ostalim visokim stranačkim funkcijama Karamarkovi ljudi, njegov utjecaj na stranačku bazu nikako ne treba podcjenjivati.

Iako još uvijek jaka stranka HDZ se bori s narušenim imidžom. Od stranke koja je stvorila neovisnu i slobodnu Hrvatsku slika HDZ-a se promijenila u stranku koja je na optuženičkoj klupi za pljačku te iste države. No, ipak postoje i oni koje se smatra ljudima s integritetom, a među njima je i Drago Prgomet. Zanimljivo je kako se većina onih koje javnost smatra takvima nalazila u taboru nasuprot Karamarkovom.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović dobio je izbore na temelju slogana ‘Nova pravednost’. Tim koji je vodio njegovu kampanju stvorio je sliku o poštenom intelektualcu koji bi Hrvatskoj trebao otvoriti vrata svijeta. HDZ na to nije mogao adekvatno odgovoriti i izgubio je izbore.

Unutarstranački izbori u HDZ-u pokazali su kako slika poštene osobe ‘autsajdera’ može pretvoriti u ozbiljnog kandidata za predsjednika stranke. Milan Kujundžić i Drago Prgomet uspjeli su se nametnuti javnosti kao takvi. Prvi je skoro postao šef stranke, a drugi je uspio doći na poziciju za koju se i kandidirao. Iz toga se može zaključiti što je biračimo bitno, iako se za poštene osobe u našem društvu često može čuti kako ih drugi smatraju ‘nesposobnima’, što je također i pokazatelj iskrivljenih vrijednosti pojedinaca.

Od kada su počele kružiti glasine o smjeni Ante Zvonimira Golema sa čela zagrebačkog HDZ-a nagađalo se i o tome tko bi mogao postati HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. Imena poput Davora Šterna ili Andreja Plenkovića, Nikice Valentića i Anje Šovagović-Despot pojavila su se kao mogućnosti. Ipak, na isti dan kada je Golem zaista i smijenjen u Večernjakovom Obzoru osvanuo je već spomenuti intervju s Dragom Prgometom u kojem je i on naveden kao mogući kandidat za čelno mjesto u gradu. Očito je kako je novo vodstvo zbog manjka kadra koji za sobom vuče isti imidž osobe s integritetom, a znajući kako je to ipak politički korisno, odlučilo ovim izbacivanjem imena više mogućih kandidata različitog karaktera ispitati tko bi bio najprihvatljiviji glasačkoj većini.

Poštenje, ili bar slika o poštenju, koje se dosada na političkoj sceni smatralo manom, postaje prednost. Stranke počinju tražiti osobe koje su javnosti poznate kao takve, a Prgomet bi svojim imidžom mogao popraviti sliku HDZ-a. Čistke u HDZ-u ga još nisu pogodile jer je i Karamarku potreban. Mogućnost da se priključi nezadovoljnicima iz stranke, pa i izlaskom iz nje i osnivanje nove stranke, Prgomet isključuje.

Jesu li smjene u demokratskoj stranci normalna pojava? Normalno je da svaki novi čelnik oko sebe želi imati svoje ljude kako se ne bi ugrozila njegova funkcija i omogućio nesmetan rad. Međutim, smjenom demokratski izabranih ljudi šalje se vrlo loša poruka javnosti jer se time stranka zapravo odriče predznaka ‘demokratska’, stvara se masa nezadovoljnika i izaziva se raskol. Hoće li doći do raskola ostaje otvoreno i opravdava li smjena pojedinaca osnivanje nove stranke pitanje je koje u demokratskom društvu svatko za sebe može odgovoriti. Koliko uspješna nova stranka može biti ovisi o mnogo faktora, no izvjesno je kako bi HDZ bez onih koje smo nazvali nezadovoljnicima bio okrnjen, a njegov uspjeh na sljedećim izborima vjerojatno bi pokazao koliko.

Demokršćanstvo je duboko ukorijenjeno u Europi. Za razliku od socijaldemokratskih, socijalističkih ili ekstremno desno orijentiranih organizacija, demokršćani su se rijetko koristili ikakvim čistkama. Njemačka demokršćanska stranka CDU je u preko šezdeset godina postojanja isključila manje od deset osoba, dok je socijaldemokratski SPD u istom razdoblju isključio preko trideset osoba.

Demokršćanska umjerenost postaje sve manje vidljiva u HDZ-u, pa bi se mogao dogoditi i svjetonazorski preokret unutar stranke koji neće naići na mnogo razumijevanja kod glasača. Tomislav Karamarko ovaj preokret može spriječiti. No, postoji li istinska volja za tim ostaje upitno.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: