HDZ PRIPREMA VELIKO IZNENAĐENJE ZA ZAGREBAČKOG GRADONAČELNIKA

9 09 2012
KONSOLIDACIJA HDZ-a METODOM SMJENE ŠEFOVIH NEISTOMIŠLJENIKA
Vijesti Komentari Golemovom smjenom Karamarko najavio iznenađenje na izborima za gradonačelnika Zagreba
  • Golemovom smjenom Karamarko najavio iznenađenje na izborima za gradonačelnika Zagreba

    Photo: Marinko Bobanović

Golemovom smjenom Karamarko najavio iznenađenje na izborima za gradonačelnika Zagreba

Karamarko je najavio je kako priprema iznenađenje za HDZ-ovog predstavnika za gradonačelnika Zagreba. To je scenarij koji za Kukuriku koaliciju  i dio medija koji navijaju i potiču podjele u HDZ-u, izaziva priličnu nervozu

Predsjedništvo HDZ-a nakon burnog jednomjesečnog razdoblja, raspustilo je stranački gradski odbor Zagreba i njenog predsjednika Antu Zvonimira Golema, umjesto kojeg je imenovalo privremeno povjerenstvo stranke za grad Zagreb na čelu s glavnim tajnikom stranke Miljanom Brkićem. Radio se o vrlo delikatnom i osjetljivom potezu za HDZ jer je Golem posljednji u nizu čelnika gradskih ogranaka  koji je smijenjen samo par mjeseci nakon legitimnih unutarstranačkih izbora u travnju. Odluke predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka o smjenama čelnika odmah su potaknule spekulacije u dijelu  hrvatskih medija da predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko provodi čistke, ili  sječe glava  u nekakvoj operaciji Nova zora, zbog kojih će nezadovljno članstvo pokrenuti ‘pobune protiv njega u  HDZ-u’.

Kontroverze u javnosti oko demokratskih standarda u najvećoj oporbenoj stranci potaknute su činjenicom da se  Golemova smjena dogodila  samo desetak dana nakon smjene predsjednika riječkog HDZ-a Mile Biondića, dok je predsjednik osječko-baranjskog Županijskog odbora (ŽO) HDZ-a Tomislav Ivić dao ostavku na tu dužnost, kako je rekao, ‘zbog gubitka povjerenja dijela članova ŽO-a’. Krajem srpnja raspušten je varaždinski ogranak HDZ-a na čijem je čelu bio Vladimir Kurečić.

Uslijedile su optužbe smijenjenih čelnika gradskih odbora.  Biondić ističe činjenicu da je njegova smjena inicirana potpisima 20 članova Gradskog odbora iako je na unutarstranačkim izborima u travnju ove godine legalno izabran voljom biračkog tijela. U javnost su doprle i navodne priče iz stranačkih krugova  kako je Golem smijenjen zbog potpore Milanu Kujundžiću, Karamarkovu protukandidatu na stranačkim izborima za predsjednika stranke, dok je Ivićev ‘krimen’ to što je bio na strani svoje bivše šefice iz vlade, Jadranke Kosor. A i  smijenjeni predsjednik zagrebačkog HDZ-a Ante Zvonimir Golem tvrdio je da je ga podupire dovoljan broj članova Gradskog odbora te da i dalje uživa podršku zagrebačkih HDZ-ovaca. Glavna pritužba koju su putem medija uputili Mile Biondić i član predsjedništva GO HDZ Zagreb Dražen Bilokapić bila je da Karamarko  selektivnim  raspuštanjem  ogranaka baca ‘drukčije svjetlo’ na svoje predsjedanje strankom te da bi sve sumnje u svoju nedemokratičnost odbacio da  je raspisao nove unutarstranačke izbore, od temeljnih do županijskih ogranaka.

Međutim, nekoliko stvari u  Golemovu slučaja ukazuju na zaključak kako do njegove smjene nije došlo zbog tobožnjeg Karamarkovog revanšizma ili diktatorskih sklonosti, nego iskrene želje i ozbiljnog nastojanja da vodstvo stranke u Zagrebu ostvari dobar rezultat u glavnom gradu.  Prije svega  činjenica je da je Tomislav Karamarko bio protiv Golemove smjene početkom kolovoza kada je stao je na stranu uglednog liječnika KB Rebro. S druge strane, HDZ je smjenom Golema pokazao  da u slučaju Zagreba, ali i drugih gradova ništa ne želi prepustiti slučaju, ali na demokratski način. O tome svjedoči Karamarkova izjava kako će novoimenovano povjerenstvo obaviti izbor novoga gradskog odbora HDZ-a Zagreba te da se vodstvo stranke u to neće miješati.

Pritužbe članova gradskog odbora na Golemovu nekomunikativnost u tom slučaju trebalo je shvatiti ozbiljno. Jer gdje bi stvari trebale funkcionirati, ako ne u Zagrebu? Na kraju,  čini se da Karamarko u slučaju Golema nije imao izbora. Na temelju pritisaka iz baze presjekao je čvor kako bi dokraja proveo  nužne promjene za  nužnu konsolidaciju stranke i ispravio porazni podatak da stranka koja je najzaslužnija za stvaranje Hrvatske danas nema vlast u niti jednom većem hrvatskom gradu. Štoviše, Karamarko je najavio je kako priprema iznenađenje za HDZ-ovog predstavnika za gradonačelnika Zagreba. Hoće li to biti netko od  kandidata o kojima se u javnosti spekulira – Davor Štern, Drago Prgomet, Andrej Plenković, Nikice Valentić,Anja Šovagović-Despot ili netko deseti, vidjet ćemo uskoro. U svakom slučaju konsolidacija i uvođenje reda u dojučer potpuno dotučenu stranku, scenarij  je koji za Kukuriku koaliciju i dio medija koji navijaju i potiču podjele u HDZ-u, izaziva priličnu nervozu.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: