(NE)PRINCIPIJELNA LOBIRANJA

1 09 2012

Hoće li HDZ imati koristi od nestranačkoga kandidata

Letica: Kandidatura D. Šterna dobra je opcija HDZ-a za Zagreb

Puhovski smatra da se Karamarko sa Šternom približava centru, a Gjenero tvrdi da ta kandidatura donosi HDZ-u malu korist

Povećaj Letica: Kandidatura D. Šterna dobra je opcija HDZ-a za Zagreb

Davor Štern vraća se u visoku politiku
Foto: ‘Goran Stanzl/Vecernji list’
Piše: Petar Grubišić
povećaj slova normalna slova manja slova Ispravi greške

Kako na ideju da glavna oporbena stranka HDZ za kandidata na važnu funkciju zagrebačkoga gradonačelnika kandidira nestranačku osobu i nekadašnjeg ministra Davora Šterna gledaju vodeći politički analitičari u Hrvatskoj? Svi, s kojima se razgovarali, slažu se da je Štern kao čovjek i stručnjak dobar kandidat i da će ta HDZ-ova ideja, o kojoj se naveliko razmišlja u stranci, naići na dobar odjek u javnosti. Osim Šterna, kojega je predložio Nikica Valentić, HDZ na popisu ima još nekoliko kandidata – Dragu Prgometa, Andreja Plenkovića, Nikicu Valentića i Anju Šovagović. Međutim, Šternovo je ime izazvalo najveću pozornost javnosti.

Uspješan i bogat

– Mislim da je Davor Štern dobra opcija za HDZ u Zagrebu. Šterna iznimno cijenim kao čovjeka, a osim ljudskih kvaliteta iza sebe ima i uspješnu poduzetničku, političku, ali i glazbenu karijeri. Jedino s takvim kandidatom HDZ može nešto napraviti u Zagrebu, a vjerujem da bi njega podržale i mnoge nevladine udruge. Dokazano je sposoban menadžer koji bi mogao uspješno voditi gradsku upravu. Kao gradonačelnik bio bi još uspješniji kada bi u novom sazivu Gradske skupštine struktura političke moći bila drukčije raspoređena – kaže profesor Slaven Letica.

Bolje prolaze populisti

I profesor Žarko Puhovski sličnog je mišljenja, ali sumnja da sadašnji neposredni izborni sustav Štrenu ostavlja male šanse za izbor.

– Čini mi se dobar kandidat, ali ovakav sustav izbora za gradonačelnika daje mu male šanse jer u javnosti je o njemu stvorena slika kao bogatom čovjeku. A kod nas na izborima puno bolje prolaze populisti od uspješnih i bogatih ljudi. Štern bi bio odličan kandidat da ga bira Gradska skupština – kaže Puhovski smatrajući kako je on puno prihvatljiviji kandidat od svađalački raspoleženih Bandića i SDP-ova Bernardića.

Puhovski, ali i Davor Gjenero smatraju da je isticanje Šternove kandidature za gradonačelnika Karamarkov pokušaj približavanja političkom centru od kojega se HDZ udaljio otkako je on izabran za predsjednika stranke.

– Od Šternove kandidature HDZ ima kratkotrajnu korist, ali dugoročno gledajući oni se moraju okrenuti mlađim ljudima iz vlastitih redova. Štern je prepoznatljiv, blizak je HDZ-ovoj političkoj opciji i u njega mogu biti sigurni da im neće okrenuti leđa – kaže Gjenero koji smatra da HDZ od Valentića, Šterna i drugih Tuđmanovih tehnomenadžera može imati velike koristi jer od njih mogu učiti mlađi stranački kadrovi.


Akcije

Information

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s
%d bloggers like this: