(NE)PRINCIPIJELNA LOBIRANJA

1 09 2012

Hoće li HDZ imati koristi od nestranačkoga kandidata

Letica: Kandidatura D. Šterna dobra je opcija HDZ-a za Zagreb

Puhovski smatra da se Karamarko sa Šternom približava centru, a Gjenero tvrdi da ta kandidatura donosi HDZ-u malu korist

Povećaj Letica: Kandidatura D. Šterna dobra je opcija HDZ-a za Zagreb

Davor Štern vraća se u visoku politiku
Foto: ‘Goran Stanzl/Vecernji list’
Piše: Petar Grubišić
povećaj slova normalna slova manja slova Ispravi greške

Kako na ideju da glavna oporbena stranka HDZ za kandidata na važnu funkciju zagrebačkoga gradonačelnika kandidira nestranačku osobu i nekadašnjeg ministra Davora Šterna gledaju vodeći politički analitičari u Hrvatskoj? Svi, s kojima se razgovarali, slažu se da je Štern kao čovjek i stručnjak dobar kandidat i da će ta HDZ-ova ideja, o kojoj se naveliko razmišlja u stranci, naići na dobar odjek u javnosti. Osim Šterna, kojega je predložio Nikica Valentić, HDZ na popisu ima još nekoliko kandidata – Dragu Prgometa, Andreja Plenkovića, Nikicu Valentića i Anju Šovagović. Međutim, Šternovo je ime izazvalo najveću pozornost javnosti.

Uspješan i bogat

– Mislim da je Davor Štern dobra opcija za HDZ u Zagrebu. Šterna iznimno cijenim kao čovjeka, a osim ljudskih kvaliteta iza sebe ima i uspješnu poduzetničku, političku, ali i glazbenu karijeri. Jedino s takvim kandidatom HDZ može nešto napraviti u Zagrebu, a vjerujem da bi njega podržale i mnoge nevladine udruge. Dokazano je sposoban menadžer koji bi mogao uspješno voditi gradsku upravu. Kao gradonačelnik bio bi još uspješniji kada bi u novom sazivu Gradske skupštine struktura političke moći bila drukčije raspoređena – kaže profesor Slaven Letica.

Bolje prolaze populisti

I profesor Žarko Puhovski sličnog je mišljenja, ali sumnja da sadašnji neposredni izborni sustav Štrenu ostavlja male šanse za izbor.

– Čini mi se dobar kandidat, ali ovakav sustav izbora za gradonačelnika daje mu male šanse jer u javnosti je o njemu stvorena slika kao bogatom čovjeku. A kod nas na izborima puno bolje prolaze populisti od uspješnih i bogatih ljudi. Štern bi bio odličan kandidat da ga bira Gradska skupština – kaže Puhovski smatrajući kako je on puno prihvatljiviji kandidat od svađalački raspoleženih Bandića i SDP-ova Bernardića.

Puhovski, ali i Davor Gjenero smatraju da je isticanje Šternove kandidature za gradonačelnika Karamarkov pokušaj približavanja političkom centru od kojega se HDZ udaljio otkako je on izabran za predsjednika stranke.

– Od Šternove kandidature HDZ ima kratkotrajnu korist, ali dugoročno gledajući oni se moraju okrenuti mlađim ljudima iz vlastitih redova. Štern je prepoznatljiv, blizak je HDZ-ovoj političkoj opciji i u njega mogu biti sigurni da im neće okrenuti leđa – kaže Gjenero koji smatra da HDZ od Valentića, Šterna i drugih Tuđmanovih tehnomenadžera može imati velike koristi jer od njih mogu učiti mlađi stranački kadrovi.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: