PRVA ANALIZA SLIJEDEĆIH PREDSJEDNIČKIH IZBORA U HRVATSKOJ

26 08 2012

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Ivo Josipović već krenuo u kampanju za izbore! Tko se usudi biti protukandidat?

Lesar i Karamarko bili bi snažni protukandidati – no jesu li spremni u toj utakmici izgorjeti?

Autor: Ivan Klarić

 

Na polovici svog mandata predsjednik Ivo Josipović započeo je neformalnu kampanju za predstojeće predsjedničke izbore 2015. godine.

Iščitava se to iz njegovih istupa posljednjih dana, ali i mjeseci, jer je predsjednik ušao u oštru polemiku s liderom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem, kritizirao je ekonomsku politiku vlade Zorana Milanovića, angažirao se oko rješavanja graničnog pitanja s Bosnom i Hercegovinom, što mu je HDZ zamjerio kao miješanje u izvršne ovlasti…

S obzirom na veliku podršku koju predsjednik uživa među hrvatskim građanima, postavlja se pitanje može li bilo tko ugroziti njegovu pobjedu i novi mandat na čelu države?

Stručnjak za odnose s javnošću Božo Skoko smatra da je aktualni predsjednik koji ide po drugi mandat uvijek u golemoj prednosti pred svim drugim izazivačima.

– Svaki njegov protukandidat ima dvije zadaće – dokazati da je aktualni predsjednik bio loš za Hrvatsku i njezine građane te sebe pozicionirati kao bolje rješenje. Da su sada izbori, to bi bilo prilično zahtjevno, jer je Josipović normalnom politikom osigurao priličnu popularnost, a nije napravio ni značajnijih gafova. Prije svega, pokazao je da nije „SDP-ov predsjednik“ već predsjednik svih hrvatskih građana, ali i Hrvata izvan hrvatskih granica, koji uvažava i poštuje druge političke opcije, koji se kao agnostik dostojanstveno odnosi prema osjećajima katoličkih vjernika u Hrvatskoj – kao apsolutne većine u našem društvu, te koji se bori za istinu bez obzira na posljedice (slučaj Pupovac). Jasno da Josipović ima i propusta pa i nekih loših poteza ili utega, na kojima će njegovi suparnici moći poentirati, ali to neće biti dovoljno za gubitak izbora ukoliko se ne pojavi puno kvalitetniji kandidat, smatra Skoko.

S druge strane, politički analitičar Žarko Puhovski kaže da u ovom trenutku uopće ne vidi tko bi mogao ugroziti Ivu Josipovića na putu ka novom mandatu na čelu države.

Tomislav Karamarko i Dragutin Lesar su potencijalni kandidati. No, sumnjam da oni mogu ozbiljno ugroziti Josipovića. U utrku za predsjednika mogao bi se uključiti i neki autsajder poput poznatog kulturnjaka ili sportaša, ali takvi kandidati ipak neće imati velike šanse, kaže Puhovski.

Skoko, pak, kaže da u prilog Josipoviću trenutačno ne ide činjenica što SDP u našoj zemlji ima gotovo pa apsolutnu vlast, a time i odgovornost za katastrofalno stanje u gospodarstvu, pad životnog standarda i rast pesimizma, neizvjesnosti i straha…

– On će se na neki način morati distancirati od te vladine i stranačke politike ili ju pokušati probuditi i usmjeriti na pravi put, inače će u očima razočaranih birača snositi značajan dio odgovornosti za stanje u zemlji, na čemu njegovi oponenti mogu poentirati stavljajući ga u gubitnički tabor. Drugi uteg Josipoviću je vrijeme. Naime, uz svu Josipovićevu trenutačnu popularnost nemojmo potcijeniti snagu predizborne kampanje, a ni dovoljno vremena do predsjedničkih izbora, koje svi potencijalni kandidati imaju na raspolaganju da se afirmiraju, steknu popularnost i povjerenje. Josipović pritom mora imati dovoljno aduta i poteza da sačuva popularnost te se očuvati da ne napravi neku ozbiljniju grešku, jer vidjeli smo diljem Europe da je dovoljan tek jedan ozbiljniji skandal da predsjednik ili premijer postanu bivši, kaže Skoko.

Zato bi, smatra Skoko, sve ozbiljnije stranke morale početi razmišljati o potencijalnim kandidatima te ih lagano afirmirati.

– HDZ-u neće biti dovoljna samo kritika Josipovića i SDP-a, već će morati ponuditi neko snažno ime, ako želi ugroziti aktualnog predsjednika. To može biti i osoba koja ne dolazi izravno iz politike ili stranačkih redova ali uživa povjerenje građana, cijenjena je u poslu kojim se bavi, prepoznata kao istinski zagovaratelj vrijednosti u društvu te ima jasnu viziju hrvatske budućnosti. Odaberu li pravog kandidata, on nipošto nije bez izgleda. Na koncu račune velikim strankama – pogotovo u ovo vrijeme kad stranke gube povjerenje građana – mogao bi pomutiti i ozbiljan neovisni kandidat, uz dobru organizaciju i komunikacijske stručnjake, na kraju će Skoko.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: