DAVOR IVANKOVIĆ (VL) ‘BACA’ ŠTERNA U IGRU ZA GRADONAČELNIKA ZAGREBA

26 08 2012

Štern na čelu Zagreba? A zašto ne!

Realnost je da SDP već 12 godina vlada Zagrebom i da je, bez obzira na raskid s Bandićem ili baš zato, odgovoran za sve nedaće koje su pritisnule glavni grad

Povećaj Davor Štern na čelu Zagreba? A zašto ne!

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Još samo devet mjeseci i građani Hrvatske opet će morati pohrliti na biračka mjesta. Ti se izbori nazivaju “lokalnima”, no u sadašnjoj hrvatskoj realnosti njegovo je značenje “globalno”. U pravilu, izbori za čelna mjesta općina, gradova i županija dosad su bili jasni korektiv parlamentarnim izborima.

Birači su na njima postavljali ravnotežu i imati vlast u državi značilo je ne očekivati isti uspjeh i na lokalnim izborima. Kako stvari stoje, a sadašnja se vlast prikazuje u punoj nekompetenciji, može se računati da će i ovoga put birači “korigirati” državnu vlast. Jedna od najzanimljivijih bitaka uslijedit će u Zagrebu. Sudbina je htjela da se, krajem vrućeg ljeta pojavi opasnost da hrvatski glavni grad zasmrdi poput Napulja tijekom štrajka smetlara. Recimo da Zagreb, na kraju, ipak neće doživjeti realnost Napulja, no ta epizoda baš zorno prikazuje kakvu su kaljužu od grada stvorile godine nekompetentnog upravljanja.

Google Oglasi

Top Shop Popusti
Naručite online i kupujte s uštedom Požurite količine su ograničene. www.topshop.com.hr

Dvije glavne hrvatske stranke, SDP i HDZ najviše će se potruditi oko izbora u Zagrebu. Oni su im prevažni. SDP će učiniti sve da zadrži vlast u glavnom gradu, a HDZ će učiniti sve da dokaže da kao obnovljena i nova stranka može raskinuti “kletvu” i, napokon, igrati važniju političku ulogu u gradu, gdje sada ima sramotno malu potporu birača. No, jedno je njihova strateška želja, drugo je realnost. A realnost SDP-a je da zadnjih 12 godina vlada glavnim gradom Hrvatske i da su, bez obzira na raskid s Milanom Bandićem, ili baš zato, odgovorni za sve nedaće koje su pritisnule glavni grad. Krenut će, naravno u utrku za mjesto gradonačelnika sa svojim igračem.

To bi trebao biti čelnik gradskog SDP-a Davor Bernardić, no on je i predsjednik Gradske skupštine, dakle vodi nepopularnu vlast. Osim toga, njegov stranački šef, Zoran Milanović, računa se, nastojat će usporiti i ograničiti Bernardićeve ambicije pa mu neće dati dobar vjetar. Činjenica je da su najjači politički igrači SDP-a smješteni u Banske dvore i na Markov trg, tako da “dragovoljaca” koji bi uskočili ispred Bernardića neće biti. A i njegova je karizma preslaba da bi jamčila uspjeh. HDZ je pred još većim zadatkom.

Njihovi jaki politički igrači su ili otpisani, ili neupotrebljivi, ili nepopularni. A novi kadrovski inkubator, kojega je pokrenuo Tomislav Karamarko selekcioniranjem mlađih i lokalno poznatih političkih igrača, još nije izrodio i jaku političku osobu s nacionalnom karizmom koja bi imala izgleda postati zagrebački gradonačelnik. I dok će SDP vjerojatno morati probati s Bernardićem i koaliranjem, HDZ može jače manevrirati i posegnuti prema nestranačkim jakim osobama. U Zagrebu će pobjedu odnijeti osoba, a ne stranka. Ugledna, dokazana u upravljanju, financijski neovisna. Svi će se analitičari složiti i da su najsmjelije i najkompetentnije bile hrvatske vlade iz sredine i kraja devedesetih. Ministri u tim vladama, a nisu svi bili i hadezeovci, mogli su svi biti i premijeri.

Nikica Valentić ima karizmu uspješnog lidera. No, tu je, pomaže HDZ-u savjetima, samo ne može više u operativne dužnosti. Svaka daljnja analiza pokazat će dva sljedeća “idealna” kandidata – Davora Šterna i Nenada Porgesa. To su pristojni “zagrebački dečki”, a koliko su uspješni u poslu, može vidjeti svatko ako malo “zagugla” na internetu. Štern je doma i u politici, kao što je doma i u upravljanju velikim sustavima, poput Ine. Može li on spasiti Zagreb koji je definitivno u kaljuži? Jest, ima 65 godina, ali je jako aktivan, svidio bi se i mladima.

Ima li u njemu još ambicija i političkih “sokova” ili mu je jednostavnije nastaviti svoj mirni, građanski život s unucima. Njegovi znanci kažu da u Šternu gori ta politička i životna ambicija. – Stalno nam govori kako ga je sram onoga u što su godine nesposobnosti i kleptomanije pretvorile njegov grad. Govori da se grad može iz tog “čušpajza” spasiti novim urbanizmom, a ima lijeka i za rak-ranu grada, neuspješni Holding. Dakle, Davor Štern. A zašto ne?

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: