ŽEVRNJA, MILOŠEVIĆ I MARIĆ O ANTIPODUZETNIČKOJ KLIMI U HRVATSKOJ

21 08 2012

Piše: Marina Šunjerga/VLM
povećaj slova normalna slova manja slova Ispravi greške

Hrvatska demokratska zajednica i formalno će konstituirati svoje odbore u idućih petnaest dana, a i ekonomska platforma oporbenog lidera trebala bi biti poznata ubrzo. Osnovna zamjerka ‘Vlade u sjeni’ na dosadašnje poteze Vlade Zorana Milanovića ide na račun ministra financija Slavka Linića. HDZ-ovci mu poručuju: porezna presija je prevelika i pitanje je dokle će se moći uzimati od poduzetnika i građana. Zamjeraju mu prije svega usmjerenost na povećanje prihoda proračuna, kojim je opteretio gospodarstvo, a oštro kritiziraju paušalne izjave ministara o promjenama porezne politike jer se tako, kažu stvara nesigurnost.

Osloboditi poduzetnika

Novog čelnika gospodarskog tima HDZ-a Zlatka Žervnju najviše brine rast nezaposlenosti i pad zaposlenosti, a drži da je to posljedica lošeg odnosa prema poduzetništvu. Kao naročito loše poteze Vlade ističe porez na dobit i dividendu, što je potaknulo antipoduzetničku klimu.

– Poduzetnike se gleda isključivo kao nekoga od koga se uzima novac što je vrlo loša poruka koju je Vlada poslala – istaknuo je Ževrnja u čijoj općini nakon projekta koji je sam osmislio nema nezaposlenih, a kao što sam kaže kroz nju je prošlo na tisuće domaćih i stranih, velikih i malih poduzetnika. Tajna uspjeha Dugopolja je u rasterećenju poduzetnika i servisiranju svih njihovih potreba. Domagoj Ivan Milošević, bivši potpredsjednik Vlade za investicije, ističe kako je podizanje stope PDV-a imalo izuzetno negativan utjecaj na domaće gospodarstvo, a da česte izmjene porezne politike i neodgovorne izjave ministara ne pridonose privlačenje stranih investicija.

– Ako želite ozbiljne investitore, ne možete uvesti porez na dividendu u četvrtoj godini krize i još ga primijeniti retroaktivno. Time je učinjena nevjerojatna šteta – poručio je Milošević, koji ističe i da je velik dio odgovornosti za zastoj projekata koje je i on pripremao leži u kadroviranju koje je trajalo predugo i u kojemu je smijenjena većina ljudi koja je na njima radila.

Objavljeni popis poreznih dužnika pun je rupa. Napravljen je amaterski i neprofesionalno, poručuje čelnik Odbora za financija Goran Marić. Zamjera što na popis nisu uvršteni carinski dužnici, a uvjeren je i da su mnoge tvrtke poput Dalmacijavina uklonjene s popisa. Upozorava i da popis dužnika ne može biti potpun bez liste onih koji su dužni poreznim dužnicima. Marić podsjeća da je on među prvima otvorio temu poreznog duga, a Liniću zamjera što je iskoristio bazu podataka za ‘političku prezentaciju’ nakon koje neće slijediti ni poboljšana naplata niti će se ukloniti uzroci gomilanja dugova.

Opasna igra

– Svu ekonomsku politiku Vlada je svela na poreznu presiju – zaključuje Marić, koji u tom kontekstu promatra i nepripremljeni porez na imovinu. O stanju proračuna sve zna Ivan Šuker, bivši ministar financija, koji je uvjeren da četiri do pet velikih ministarstava do kraja godine neće imati za plaće.

– Zaduženje je bilo skuplje nego što se planiralo, isplatili su regres, poskupila je struja i nema investicija – analizira Šuker, koji ističe da je opasno igrati se s porezima. Ističe da je opterećenje povećanjem stope PDV-a za 2 posto naraslo 8,7 posto, a izazvalo je smanjenje potrošnje. Diferencirana stopa na meso stajala bi godišnje rupu od 2,1 milijardu kuna u proračunu.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: