JUTARNJI, SLOBODNA INDEX I DNEVNO.HR U FUNKCIJI DESTABILIZACIJE HDZ-a NA JUGU HRVATSKE

21 08 2012
POLJULJANE FOTELJE SANADERU I ŠKORIĆU
 • Tomislav Karamarko

  POLJULJANE FOTELJE SANADERU I ŠKORIĆU

  Karamarko sprema čistku u Splitu?

  Photo: Pixsell

Karamarko sprema čistku u Splitu?

Šef HDZ-a navodno nije zadovoljan vodstvom splitskog ogranka stranke, a spominju se i smjene župana Ante Sanadera i predsjednika GO HDZ-a Split Petra Škorića.

 • Autor: M.P.Š.
 • Photo: Pixsell
 • Utorak, 21.08.2012 13:02

Trese li se stolica Anti Sanaderu, županu splitsko-dalmatinske županije i predsjedniku županijskog HDZ-a? Kako javlja Jutarnji, on i Petar Škorić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Split više nisu ‘u milosti’ predsjednika stranke Tomislava Karamarka.

Šef HDZ-a navodno im zamjera političku neaktivnost i medijsku šutnju, a Petru Škoriću i da se ne snalazi na sadašnjoj funkciji te da nema svog stava. Iako je poznato da je Karamarko doveo Sanadera u predsjedništvo stranke kako bi dobio podršku iz ove županije, izvori iz splitskih redova stranke navode da bi se vrlo brzo moglo dogoditi i da ode s mjesta šefa županijskog HDZ-a. Karamarko je navodno zabrinut rezultatima lokalnih izbora ako ih budu predvodili Sanader i Škorić.

Za nasljednika se spominje dugopoljski načelnik Zlatko Ževrnja, koji bi bio kandidat za splitskog gradonačelnika, potom javnosti malo poznati Tomislav Đonlić iz Žrnovnice, ali i dječji kirurg Dražen Budimir, svojedobno izabran za najboljeg liječnika po izboru pacijenata, ali i dobar prijatelj s Milijanom Brkićem, glavnim tajnikom HDZ-a, a i s Karamarkom.

Sanader, Škorić i Ževrnja tvrde kako su to sve deplasirane špekulacije.

————————————————————————————-

JUTARNJI LIST

 

Jesu li prvom čovjeku splitsko-dalmatinskog HDZ-a Anti Sanaderu odbrojani dani na toj funkciji? Naime, vrh HDZ-a, ako je suditi prema neslužbenim informacijama iz te stranke, prilično je nezadovoljan njegovim radom proteklih mjeseci iako ga je šef stranke Tomislav Karamarko odmah nakon dolaska kooptirao i u Predsjedništvo stranke.

– Ni Sanader, ni šef splitskog ogranka stranke Petar Škorić nisu dugoročna rješenja za HDZ. U sljedećih nekoliko mjeseci nesumnjivo će doći do promjene – rekao nam je jučer jedan viosokopozicionirani član stranke. Kaže kako vrh HDZ-a Sanaderu i Škoriću ponajviše zamjera medijsku šutnju, a posebno činjenicu što se splitski ogranak nije oglasio čak ni kada je SDP imenovao svoje kadrove po gradu. Škoriću, pak, zamjeraju i to što je otkako je šef splitskog HDZ-a tek dva puta sazvao sjednice Gradskog odbora.

Traže se rješenja

– Kad je Karamarko preuzeo stranku, u početku se angažirao i oko Sanadera i oko Škorića jer mu je u Splitsko-dalmatinskoj županiji trebala potpora. Zbog tih razloga Sanadera je, nakon što nije prošao na stranačkim izborima, kooptirao i u Predsjedništvo, iako je od početka bio svjestan da to nije dobro rješenje. No nije imao izbora. Slično je i sa Škorićem. On je dobar dečko, ali se apsolutno ne snalazi na sadašnjoj funkciji. Nema svog stava i jednostavno nije taj kapacitet. Zato nas i ne čudi što središnjica stranke sada traži druga rješenja – ipričala nam je nekolicina članova iz splitsko-dalmatinske podružnice HDZ-a, i sama nezadovoljna svojim trenutačnim vodstvom.

No šutnja i nesnalaženje nisu jedini razlozi zbog kojeg Karamarko više ne želi Sanadera na jednoj od ključnih pozicija. Naši izvori navode kako vrh HDZ-a strahuje da bi se uoči lokalnih izbora u Splitu mogle ponovno aktulizirati, ali i otvoriti još neke afere u kojima navodno ne bi bilo izbjegnuto ni ime aktualnog župana Ante Sanadera. Tako se u prvom redu spominju i priče o nogometnom klubu Hajduk u vrijeme dok je u njegovu Nadzornom odboru sjedio upravo Ante Sanader. Također se spominju i priče o ne baš regularnim prenamjenama zemljišta u građevinska, posebice na otocima Braču i Hvaru.

U stranačkim kuloarima sve su glasnije priče da bi stranku u toj županiji trebao preuzeti načelnik Dugopolja i odnedavni Karamarkov ministar gospodarstva u sjeni – Zlatko Ževrnja .

Neki novi kadrovi

On slovi kao čovjek od velikog povjerenja šefa HDZ-a iako i Ževrnja ima repova iza sebe budući da mu se ime zadnjih mjeseci povlačilo i u neugodnoj aferi s manekenkama iz agencije Kristina. Ževrnju su neki vidjeli i kao mogućeg kandidata za gradonačelnika Splita, no u toj varijanti da bi se uopće kandidirao za tu funkciju Ževrnja bi se morao preseliti i najmanje šest mjeseci živjeti u Splitu. Osim toga, za Ževrnju u Splitu ističu kako je blizak i s aktualnim gradonačelnikom Željkom Kerumom.

Naime, Ževrnja je veliki prijatelj s Ljubom Marasovićem, poduzetnikom iz Dugopolja koji je, inače, jedan od najvećih izvođača Kerumovih građevinskih radova. Uz to, Ževrnja i Marasović zajedno su se našli i u aferi s manekenkama. Iako Ževrnja zbog te afere nije izgubio Karamarkovu potporu, nesumnjivo je da će šef HDZ-a sve to ipak imati u vidu kad bude donosio konačnu odluku o kadrovima za Splitsko-dalmatinsku županiju.

Podršku vrha stranke, kako pričaju splitski HDZ-ovci, ima i široj javnosti ne baš poznat stranački kadar – Tomislav Đonlić iz Žrnovnice, kojeg neki vide kao nasljednika Petra Škorića na mjestu šefa gradskog HDZ-a. On je slovio kao blizak čovjek Ivića Pašalića, te se zna da se vratio u HDZ prije manje od godinu dana – u prosincu 2011. No naši izvori upozoravaju kako bi sve to mogli biti i probni baloni pa nije isključeno da se ovih dana u kombinacijama i za grad i za županiju pojave još neka imena. Jedno od njih je i dječji kirurg Dražen Budimir.

I Dražen Budimir u igri

On je za vrijeme rata, kao liječnik pri specijalnoj policiji, proveo četiri godine na Velebitu. Otuda i njegovo poznanstvo s glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem. Budimir je, navodno, u jako dobrim odnosima i s Brkićem i s Karamarkom pa mnogi ističu da bi mogao biti izgledan kandidat za čelo županijskog HDZ-a
———————————————————————————————-

SLOBODNA DALMACIJA

Objavljeno21.08.2012. u 09:55

navodno je šef HDZ-a nezadovoljan dalmatinskim dvojcem

Smjenjuje li Karamarko Sanadera i Škorića?

Ante Sanader i Petar Škorić

Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski i predsjednik županijskog HDZ-a, te Petar Škorić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Split više nisu ‘u milosti’ predsjednika stranke Tomislava Karamarka, piše Jutarnji list, a prethodno su se o tome oglasili i neki portali.Navodno im šef HDZ-a zamjera političku neaktivnost i medijsku šutnju, a Petru Škoriću i da se ne snalazi na sadašnjoj funkciji te da nema svog stava. Naglašava se doduše, da se Karamarko angažirao oko Sanaderova kooptiranja u predsjedništvo stranke kako bi dobio podršku iz ove županije, ali neimenovani izvori iz splitskih redova stranke navode da bi se vrlo brzo moglo dogoditi i da ode s mjesta šefa županijskog HDZ-a. Spominje se kako su u Zagrebu zabrinuti mogućim rezultatima sljedećih lokalnih izbora ako ih budu predvodili Sanader i Škorić.Kao njihovi nasljednici spominju se dugopoljski načelnik Zlatko Ževrnja, koji bi po tim navodima bio glavni operativac za Dalmaciju, ali i kandidat za splitskog gradonačelnika, potom javnosti malo poznati Tomislav Đonlić iz Žrnovnice, ali i dječji kirurg Dražen Budimir, svojedobno izabran za najboljeg liječnika po izboru pacijenata, ali i dobar prijatelj s Milijanom Brkićem, glavnim tajnikom HDZ-a, a i s Karamarkom.

– Nemam namjeru komentirati takve medijske napise. Ako bude imao potrebu, oglasit će se vrh stranke – bio je sinoć vrlo kratak Ante Sanader. Petar Škorić bio je tek malo rječitiji:

– To su deplasirane medijske špekulacije. Splitski HDZ nikada nije bio homogeniji i jedinstveniji i ima punu potporu vrha stranke. Na vrijeme ćemo istaknuti svog kandidata za splitskoga gradonačelnika i pobijedit ćemo na tim izborima – kazao je Škorić.

Zlatko Ževrnja sve je sažeo u jednoj rečenici:

– Nikakvog razgovora o toj temi nije bilo ni na jednoj razini HDZ-a, meni o tim idejama ništa nije rečeno – rekao nam je.

Ima li u svemu kakvo zrnce istine, puštaju li se ‘probni baloni’ pred izbore ili je samo riječ o ‘spinovima’ lokalnih nezadovoljnika vidjet će se vrlo skoro.

MARKO DIDIĆ
_________________________________________________________
KLJUČNI PODACI

 • Šef HDZ-a Tomislav Karamarko nije navodno uopće zadovoljan radom čelništva splitskog HDZ-a
 • Antu Sanadera zamijenio bi Zlatkom Ževrnjom, a Petra Škorića Tomislavom Đonlićem
Piše: D.M.
ponedjeljak, 20.8.2012. 10:11
Muke u HDZ-u: Karamarko nezadovoljan Sanaderom i Škorićem, zamijenit će ih Ževrnjom i Đonlićem?

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko nije navodno uopće zadovoljan radom lidera splitskog HDZ-a Petrom Škorićem, šefom Gradskog odbora, ali i Antom Sanaderom, koji vodi Županijsku organizaciju.

Karamarko im navodno zamjera apsolutnu medijsku tišinu kojom su progurali kroz ljeto. Splitski HDZ oko nijedne važne teme nije zauzeo nekakav čvrst stav, uglavnom su govorili drugi. Možda Karamarko ne zna, ali to je i inače Sanaderov stil. Taj govori samo kada mora. A često ni tada. Za razliku od Keruma kojeg “sedma sila” traži svakodnevno, župan Sanader u blagotvornoj medijskoj tišini i posvemašnjoj nezainteresiranosti medija dovršava svoj mandat i sprema se za novi. Možda je malo uranio.

Ževrnja u naletu, Karamarko odbacio seks aferu kao podmetanje

Kako se čuje iz izvora bliskih HDZ-u, Karamarko ima novi tandem koji bi trebao preuzeti stranku u Splitu. Zlatko Ževrnja nameće se kao logičan izbor. Načelnik Dugopolja odnedavna je postao Karamarkov ministar gospodarstva u sjeni. Kredibilitet mu nije poljuljala čak ni afera s manekenkama iz agencije Kristina. Vrh HDZ-a odbacio je taj slučaj kao podmetanje. Ževrnji je tako popločan put za preuzimanje županijske organizacije, a i kandidaturu za župana splitsko-dalmatinskog. Neki ga čak vide i kao izglednog Kerumovog nasljednika. No da bi se kandidirao za gradonačelnika Splita, Ževrnja bi prvo trebao preseliti iz Dugopolja. Čak i u HDZ-u drže da to ne bi imalo previše smisla, jer bi se Splićanima za poteštata ponudila osoba iz druge sredine.

Zbog Đonlića HDZ-ovci ponavljali izbore u Žrnovnici

Mjesto u Splitu navodno je rezervirano za Tomislava Đonlića, bivšeg člana HIP-a, koji je odnedavna ponovno u HDZ-u. Učlanio se početkom prosinca prošle godine, no zbog toga što nije bilo valjanog dokaza o tome, izbori temeljnog ogranka u Žrnovnici morali su se ponoviti.

Ne zna se zbog čega Đonlić uživa podršku središnjice i zbog čega je proglašen perspektivnim kadrom. Po struci je, inače, kao i Karamarko – povjesničar. Jedino ako je to…

Kako bilo, promjene na čelu splitskog HDZ-a ne bi se trebale dogoditi još koji mjesec. Aktualno čelništvo tek je izabrano pa bi se u suprotnom mogao steći utisak da se ruše pravila poštene unutarstranačke borbe i dovodi u pitanje legitimna volja članstva.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: