GLOBUS O IZGLEDIMA HDZ-a I SDP-a NA LOKALNIM IZBORIMA 2013.

21 08 2012

Piše: Ante Milković  Snimka: Davor Pongračić/CROPIX

Dok premijer Zoran Milanović na Hvaru obara rekorde u vožnji brdskim biciklom, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić obilazi jadransku obalu brodom “Skitnica”, a šef HDZ-a Tomislav Karamarko ljetuje u strogoj tajnosti, njihovi šefovi lokalnih stranačkih organizacija u velikom su poslu.

Doduše, na odmoru su, ali na skrivenim mjestima hrvatskog priobalja u tišini dogovaraju saveze i stretegije za lokalne izbore.

Iako je do njih ostalo devet mjeseci, među glavne domaće stranke već se uvlači panika jer su svima njima lokalni izbori važan test koji će naj­vjerojatnije odrediti političku budućnost i nacionalnih organizacija.

SDP muku muči s vođenjem države, i kako se pomalo osjeća nezadovoljstvo građana, na Iblerovu trgu znaju da ne smiju dopustiti da se potencijalni val razočaranja prelije na lokalne izbore. Vrlo im je važno zadržati postojeće gradove, a ako bude političke sreće, možda i osvojiti neki kapitalac.

HNS muče slični problemi, ali su u komotnijoj poziciji. SDP je glavna stranka i ima prioritet osvojiti što veći broj lokalnih sredina i HNS tu računa na dogovor pa se nadaju kako će ih partneri u svim mjestima u kojima oni prelaze prag uvući u koaliciju.

Lokalni izbori za Karamarkov su HDZ vjerojatno najvažniji. Njima nije kao SDP-u dovoljno da zadrže postojeće utvrde jer je očekivati da će nakon takva rezultata izbiti nezadovoljstvo u stranci.

Vjerojatno će se pojaviti prve ozbiljne kritike da Karamarko nije bio dobar izbor za šefa stranke.

Zato Karamarkovi suradnici moraju najozbiljnije dočekati izbore i pokušati nadmašiti rezultat s prošlih lokalnih izbora. Na ruku im ide činjenica da se Kukuriku-Vlada nije najbolje snašla. No, na Trgu žrtava fašizma znaju da to nije dovoljno i zato će HDZ, kako doznajemo, ići u koaliciju sa svima što su desno od centra.

Globus ovdje donosi prikaz političke situacije u sedam velikih gradova u kojima se očekuju najžešći dueli desnih i lijevih stranaka.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: