LJEVIČARI BI NAM BRANILI SVIJEĆU ZAPALITI I NA BRATOVU GROBU

6 08 2012

 

Bijedni pokušaj medijskog podmetanja šefu HDZ-a
Vijesti Hrvatska Karamarko se poklonio žrtvi Mire Barešića, a to bi morali učiniti Milanović i Josipović
  • Miro Barešić

    Bijedni pokušaj medijskog podmetanja šefu HDZ-a

    Karamarko se poklonio žrtvi Mire Barešića, a to bi morali učiniti Milanović i Josipović

    Photo: ddrrh.com

Karamarko se poklonio žrtvi Mire Barešića, a to bi morali učiniti Milanović i Josipović

Čovjek koji je pogriješio pa je zbog toga suđen, kažnjen i koji je odslužio svoju kaznu kad izađe iz zatvora je slobodan i ravopravan čovjek sa svima drugima. Zato nitko ne može sputavati prava Mire Barešića. On je po svojim pravima jednak svim hrvatskim braniteljima i ne može mu se osporavati što je kao domoljub položio život za domovinu. Zato se ne može ni u kom slučaju govoriti kako je Karamarko pogriješio

Jedno polaganje vijenca na mjestu pogibije četvorice hrvatskih branitelja u Miranjima Donjim, zaseoku kraj Benkovca, postalo je predmet povlačenja i kritika po novinama. Tako Jutarnji list pod nadnaslovom ‘Kome se poklonio Tomislav Karamarko u zadarskom zaseoku’ otkriva da je jedan od te četvorice poginulih kojima je šef Hrvatske demokratske zajednice odao počast i Miro Barešić, hrvatski emigrant koji je 1971.godine likvidirao jugoslavenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića. Karamarkov čin politolog i bivši savjetnik predsjednika Ivica Maštruko ocijenio je kao ‘napadno desničarenje koje neće ojačati HDZ’.

– Tim simboličnim gestama Karamarko demonstrira jačanje konzervativne struje u stranci i želi se pokazati kao jedina prava snaga desnice – mišljenja je Maštruko.

Za razliku od Maštruka i Jutarnjeg koji Karamarkov čin problematizira na način kako je to gaf opozicijskog lidera koji si nije trebao dopustiti, naš sugovornici koje smo zamolili da komentiraju tobožnji slučaj u tome nisu vidjeli ništa znakovito ni ništa loše. Naprotiv.

Daniel Srb: U tome nema ničega skandaloznog

Daniel Srb, predsjednik Hrvatske stranke prava, smatra da svaki poginuli branitelj zaslužuje odavanje počasti.

– Miro Barešić je bio istinski borac za hrvatsku neovisnost i za to što je svojevremeno učinio bio je kažnjen i tu je kaznu u potpunosti odslužio. Zato ne vidim ništa čudno a najmanje skandalozno u tome što mu je Tomislav Karamarko odao počast kao hrvatskom branitelju. Dapače, to podržavam – kratko je i jasno iznio svoje mišljenje Srb.

Za razliku od njega bivši ravnatelj Službe za zaštitu ustavnog poretka Smiljan Reljić osvrnuo se i na okolnosti oko pogibije Mire Barešića jer se u članku navodi kako je zapravo likvidiran metkom u leđa:

– Mi se zapravo trebamo pokloniti svakome metru Hrvatske na kojemu je poginuo hrvatski branitelj. Karamarkovo polaganje vijenca nije ništa senzacionalno i zašto bi se tome pridavala tolika pozornost. Barešić je simbol borbe za Hrvatsku na samim počecima. Tvrdnje nekoga Tvrtka Jakovine da se je Karamarko trebao baviti istragom okolnosti pogibije Barešića dok je bio ministar policije, a ne sada polagati cvijeće su suvišne. Otkud taj gospodin zna da se Karamarko nije time bavio? Na samim počecima Domovinskoga rata akcije su bile nekoordinirane i loše pripremljene pa su se zato događale tragedije. Ostaju pitanja zbog čega se i kako se nešto moglo dogoditi. Kada je u pitanju još pogibija Mire Barešića onda tu dodatno proradi i mašta. Nama kao da se Domovinski rat dogodio prije stotinu godina. Još gore kao da se dogodio nekom drugom, a ne ovom narodu. Hrvati imaju sindrom kratkog pamćenja i zato smo sada tu gdje jesmo smatra Smiljan Reljić.

Letica: Poginuo je kao hrvatski branitelj

Za sociologa Slavena Leticu ne bi bilo dobro da se HDZ repozicionira desnije no što je trenutno, no polaganje vijenca na mjestu pogibije Mire Barešića nema nikakve veze s tim:

– Tu nema ničega spornog o čemu bi se uopće trebalo razgovarati i raspravljati. Barešić je odgovarao za ubojstvo ambasadora Rolovića i poginuo je kao hrvatski branitelj. Povezivanje toga s napadnim desničarenjem je nespojivo. No, kada bi HDZ išao desnije no što je to bi znatno oslabilo potencijale koje stranka ima.

Mišljenje Zdravka Tomca o polaganju vijenca u benkovačkoj zabiti je ponešto opširnije, ali ništa manje zanimljivo:

– Čovjek koji je pogriješio pa je zbog toga suđen, kažnjen i koji je odslužio svoju kaznu kad izađe iz zatvora je slobodan i ravnopravan čovjek sa svima drugima. Zato nitko ne može sputavati prava Mire Barešića. On je po svojim pravima jednak svim hrvatskim braniteljima i ne može mu se osporavati što je kao domoljub položio život za domovinu. Zato se ne može ni u kom slučaju govoriti kako je Karamarko pogriješio i ja njegov čin apsolutno podržavam i to bi trebali činiti i drugi. Kada bismo nekim ljudima stalno spočitavali neke dijelove njihovog života tada bismo prestali biti demokratsko društvo. Karamarkovo odavanje počasti je civilizacijski i demokratski čin. Njegovi osporavatelji se nisu odmaknuli od jednog mentaliteta prema kojemu su svi koji misle drukčije od njih neprijatelji – kaže Tomac i nastavlja:

Tomac: Karamarkova domoljubna politika opasna je njegovim protivnicima

– Karamarko ne vodi nikakvu ekstremno desnu politiku, već vodi domoljubnu politiku. Druga je stvar što se sve što je domoljubno proglašava desnim i ekstremno desnim. On okuplja domoljubne snage u ovome društvu, a njegovi protivnici vide u tome opasnost za sebe i nastoje to sotonizirati. Ti koji žele sotonizirati Karamarka žele sve što je hrvatsko proglašavati desnim i sumnjivim, a svaki je domoljub za njih Ustaša. Upravo na ovom slučaju su pokazali svoju pravu narav.

Što se tiče Ivice Maštruka koji je Karamarkovo odavanje počasti proglasio ‘napadnim desničarenjem’, mogu samo reći da je ispod Maštrukove fine nove ambalaže mnogo toga toga ostalo staro zaključio je.

Bilo kako bilo, pokušaj podmetanja vođi HDZ-a kako je svojim vijencem položenim u Miranima Donjim učinio nešto nedolično nije naišao na očekivani odjek i unisonu osudu. Poginulom hrvatskom ratniku moraju se pokloniti svi: od onih iz oporbe do onih na vlasti i predsjednika Republike. Pa bio on samo kostur za kojega se nikakvom forenzičarskom analizom ne može otkriti tko je ili je atentator na jugoslavenskog ambasadora Miro Barešić. On je zbog toga odslužio dugogodišnju robiju i kao slobodan čovjek došao je braniti svoju zemlju.

S druge, pak, strane ovakva neuspjela medijska podmetačina otkrila je ono što je mnogima poodavna jasno: kažeš li u ovoj zemlji naglas da si Hrvat bit ćeš automatski stigmatiziran kao desničar i nazadnjak kojega je najbolje izbjegavati jer si opasni tip s utokom za pasom, šovinist, crnokošuljaš i PTSP-ovac. Ne pomaže ti ni obrazovanost, kultura, pamet, širokogrudnost, skromnost, tolerantnost i prihvaćanje drugog i drugačijeg. Jedan Francuz, Amerikanac ili Englez nema tih problema niti će ih ikada imati.

Zato, drage Hrvatice i poštovani Hrvati, budite strpljivi i ostanite Hrvati. Druge nam nema.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: