U ZAGREBU POČELA SEZONA KISELIH KRASTAVACA

1 08 2012
Bitka za Zagreb počela beskrupuloznim političkim podmetanjima
  • Photo: Pixsell

Spin o Vedrišu kao Karamarkovom kandidatu za gradonačelnika odraz je panike u HDZ-u

Nakon što se prvotno šuškalo kako glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić nagovara Milana Bandća da pređe u HDZ, najnovija HDZ-ova akvizicija je Mladen Vedriš. No, Vedriš to opovrgava govoreći da se više ne vraća u politiku i da o tome s Karamarkom nije nikada razgovarao.

Nakon što su na zajedničkoj večeri u četiri oka viđeni glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, pojavile su se priče kako politički nespojiv dvojac nije samo prijateljski čavrljao uz reš pečenu janjetinu, već su u biti razgovarali o predstojećim lokalnim izborima. Tako se u medijima pojavila teza da su vrlo ozbiljno razmatrali mogućnost da Milan Bandić bude HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba!

Jer, Milanu Bandiću za osvajanje novoga mandata potrebna je logistika koju HDZ ima, a HDZ-u je on potreban jer stranka nema prepoznatljivog kandidata za to vrlo važno mjesto. Po logici stvari stranački pretendent na gradonačelničko mjesto trebao bi biti predsjednik zagrebačkog HDZ-a kirurg Ante Zvonimir Golem koji je prilično nepoznat široj javnosti. Sam Golem bio je vrlo skeptičan da su Brkić i Bandić razgovarali o prelasku Bandića u HDZ, te je to nazvao običnim spinom koji, dakako, dolazi iz protivničkog tabora. Cilj je tih protivnika unijeti pomutnju i nered u najbrojniju gradsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice u državi desetak mjeseci prije lokalnih izbora.

Vedriš je taj koji može svrgnuti Bandića

No, stvar je otišla i korak dalje. Na tu priču odmah su se nadovezali oni ‘upućeniji’ koji su na zajedničku večeru Brkića i Bandića odmahnuli rukom jer nije posrijedi bio politički nego privatni susret dvojice političara. Prelazak Bandića u HDZ je po njima znanstvena fantastika koja ima veze sa stvarnošću koliko Spok i Klingonci iz Zvjezdanih staza.

Prema njima istina je da HDZ priprema veliko iznenađenje lokalnih izbora i krije svog asa iz rukava za mjesto gradonačelnika Zagreba. Ti ‘dobro upućeni znalci dnevnih političkih prilika’ tvrde da Tomislav Karamarko ne želi nikoga drugog kao kandidata HDZ-a za gradonačelnika metropole osim Mladena Vedriša! Jer jedino on može svrgnuti Milana Bandića s mjesta prvoga čovjeka hrvatske metropole koji suvereno vlada već – tko zna koliko – mandata.

Kad čovjek prvi puta čuje za takvu kadrovsku kombinatoriku koja se događa daleko od očiju javnosti, odmah mu biva jasno da je takva mogućnost mnogo vjerojatnija od pakta Karamarka s Bandićem.

Mladen Vedriš je ugledan čovjek hrvatskog javnog života. Trenutno je zaposlen na Pravnom fakultetu u Zagrebu gdje je docent na Katedri za ekonomsku politiku. U politiku je ušao 1990. godine na početku stvaranja i osamostaljenja Republike Hrvatske. Izabran je za predsjednika Izvršnog vijeća Skupštine grada Zagreba, što je funkcija ravna današnjoj gradonačelničkoj. Tih ratnih godina bio je i dvije godine na čelu Kriznog štaba, da bi 1992. postao član pa i potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo. Bio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i predsjednik Hrvatske gospodarske komore. Iz politike odlazi sredinom devedesetih i posvećuje se znanstvenoj karijeri. Ukratko, riječ je o obrazovanom i sposobnom čovjeku neumrljanog političkog pedigrea, koji je vodio Zagreb u najtežim vremenima. Za razliku od Bandića rođeni je Zagrepčanin i njegov engleski ne zvuči kao glasanje navijača na nekoj kamenjarskoj bikijadi.

Vedriš: To doživljavam kao kompliment, ali se ne vraćam u politiku

Sve to stoji samo postoji jedan ali, a taj je da Mladen Vedriš odmjereno i istovremeno odlučno odbija bilo kakvu mogućnost svog povratka u politiku.

– Informaciju da sam ja Karamarkov kandidat broj jedan za gradonačelnika Zagreba čujem po prvi put sada od vas – rekao nam je jučer Vedriš na početku našeg razgovora. Moram priznati da mi to godi i da to doživljavam kao kompliment i priznanje za sve ono što sam činio kao predsjednik Izvršnog vijeća u Zagrebu 1990. godine. Tih ratnih godina Zagreb je usprkos uzbunama funkcionirao i pretvorio se u glavni grad Hrvatske i metropolu svih Hrvata. No, u politiku se više ne vraćam i ta je faza moga života iz mene. Nemam više političkih želja ni ambicija. Stranke će u ovih desetak mjeseci prije izbora naći kandidate za gradonačelničko mjesto prvenstveno iz svojih redova.

– Jeste li razgovarali s Karamarkom o toj mogućnosti?

– Ne, nikada o tome nismo razgovarali – završio je Vedriš.

Dakle, posrijedi je još jedan spin upućen prema Gradskom odboru HDZ u Zagrebu. Sudeći po učestalosti, bitka za Zagreb počela je i prije isticanja stranačkih kandidata za prvog čovjeka metropole. Jesu li autori glasina protivnici HDZ-a, kako to tvrdi Ante Zvonimir Golem, ili ih lansiraju ljudi željni vlasti iz samoga HDZ-a tek će se vidjeti.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: