ŽELJKO DILBER – MINISTAR BRANITELJA U HDZ-ovoj VLADI U SJENI

30 07 2012

Od branitelja su stvorili ovisnike dajući im mirovine i braneći im rad

Financijski, branitelji žive pristojno. Ali to nije rješenje. Mladi su završili na ulici…
Piše: Davor Ivanković

Željko Dilber postao je, kao što je to potvrdio na HDZ-ovu skupu u Zadru predsjednik stranke Tomislav Karamarko, ministar branitelja u HDZ-ovoj “vladi u sjeni”.

Kakvo je stanje u braniteljstvu, resoru koji sada vodi Fred Matić?

– Ne mogu govoriti o tome a da ne kažem da takvo stanje, a nije dobro, traje već 12 do 15 godina. Mislim da su branitelji do sada na neki način bili diskreditirani jer su dopustili da se njima manipulira, da ih se koristi povremeno, za potrebe politike i tako su izgubili ono najvrednije, svoje dostojanstvo. Na rješavanje tog problema trebao bi sada poraditi ministar Fred Matić, a i onaj budući koji će doći nakon njega. Ne mislim pritom da su branitelji zakinuti u financijskom smislu. Tu su branitelji u pristojnom položaju, no pokazalo se da to nije rješenje jer su tisuće mladih ljudi završile na ulici, primaju doduše mirovine, ali u naponu snage ništa ne rade i dosta njih je kroz to izgubilo društveni status, ne samo dostojanstvo. Državne su politike dosad na taj način od njih stvarale ovisnike o proračunu dajući im mirovine i istodobno braneći da rade bilo što.

Kako ih resocijalizirati. Vi, primjerice, niste uzeli mirovinu, nego ste odlučili raditi?

– Poznajem mnoge branitelje koji su postupili kao ja, aktivirali su se u gospodarstvu i u tome su izuzetno dobri. Znam mnoge koji rade za druge poslodavce i vrlo su cijenjeni u svom poslu, znači ljudima treba dati priliku da rade. Velika je pogreška počinjena kada je politika odlučila kupovati branitelje kao svoj glasački stroj. Time je vlast ostvarila svoj kratkoročni cilj, ali su dugoročno uništene čitave generacije mladih i zrelih ljudi. Poznajem i dosta takvih branitelja koji ustaju u 11 sati ujutro, a već u dva sata poslijepodne mrze sami sebe. U mnogim zemljama veterani ne samo da smiju raditi nego su vrlo cijenjeni i jako dobro zarađuju u poslovima primjerenima njihovim sposobnostima, vještinama i znanju.

Kada se o vama govori, uvijek se prvo kaže da ste kum generala Ante Gotovine, njegov najbolji, obiteljski prijatelj. No, imate vi i svoju braniteljsku “osobnu kartu”?

– Dragovoljac sam Domovinskog rata od samog početka, a počeo sam kao vojnik. Tijekom rata sudjelovao sam u svim vojnim operacijama, prvo u samostalnom Gradskom bataljunu Zadra, potom u 159. brigadi, gdje sam bio zapovjednik izviđačko-diverzantske satnije. Nakon akcije Maslenica ranjen sam u operaciji izvlačenja mrtvih tijela iz Škabrnje. Po zapovijedi Ante Gotovine preuzeo sam zapovijedanje 307. logističkom bazom, a nakon Oluje bio sam načelnik odjela Glavne inspekcije obrane RH. Nakon promjena 2000. godine, na osobni zahtjev, napustio sam vojsku. Otišao sam kao brigadir i posjedujem devet najviših državnih odlikovanja. Od tada radim kao menadžer u privatnoj osiguravajućoj kući, čije vodstvo smatra da to radim jako uspješno.

Imate li kakvu sugestiju za svog “kolegu” ministra branitelja Matića?

– Neka kaže ministru školstva mu da vodi računa da se u školskim udžbenicima da zasluženi prostor Domovinskom ratu jer djeca danas ne znaju dovoljno o tim važnim vremenima.

Približava se godišnjica Oluje, ima zahtjeva i iz susjedne Srbije, ali i nekih politika u nas da se taj datum više ne slavi kao nacionalni praznik?

– Nije čudno s obzirom na to da neki dužnosnici nove vlasti govore kako su se 90-ih vodile krive politike i poduzimali krivi potezi. Činjenica je, međutim, da su tada postojale samo dvije politike – agresorska i obrambena i taj stav treba vrijediti za sve naše građane.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: