POČETAK STVARANJA KOALICIJE DESNOG CENTRA

28 07 2012

Ruža Tomašić: HDZ, HSS i HSP AS stvaraju veliku koaliciju desnog centra

Radni sastanak predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i Ruže Tomašić, predsjednice HSP-a dr. Ante Starčević, koji se održao prošli tjedan u Vukovaru rezultirao je odlučnim naumom o političkoj suradnji dviju stranaka i formiranju kostura saveza koji bi se trebao suprotstaviti Kukuriku koaliciji na predstojećim lokalnim izborima. Čelnici spomenutih stranka otkrili su i kako su nastavljeni razgovori s predstavnicima HSS-a, s kojima HSP AS već ima otvoren dijalog zbog, kako tvrde, sličnog političkog svjetonazora. Iako se već mogu nazrijeti obrisi buduće koalicije desnog centra koja će pod kišobranom s još nekoliko stranaka pokušati srušiti aktualnu vladu, takvo što će još ostati na nacrtnim pločama. Treba prvo zakoračiti i premostiti prvu veliku stepenicu koju predstavljaju lokalni izbori.

 

Međutim da su stvari krenulo u vrlo ozbiljnom i konstruktivnom smjeru okupljanja svih političkih stranaka, udruga i istaknutih pojedinaca koji baštine iste ili slične programe, a kako ističu HDZ i HSP AS, s ciljem stvaranja jedinog mogućeg odgovora na krive poteze lijevo orijentirane i antihrvatske Vlade koju predvode Radimir Čačić i Zoran Milanović, potvrdila nam je Ruža Tomašić nakon sastanka u ‘gradu heroju’.

– Razgovarali smo vrlo ozbiljno o okupljanju stranaka desnog centra i mogućnosti da na izbore izađemo zajedno. Ponukani smo zadnjim parlamentarnim izborima gdje smo vidjeli da sam ne možeš gotovo ništa. S predsjednikom HDZ-a zasad se dobro sporazumijevamo, a s HSS-om smo također na istom putu, jer i oni dobro znaju da ne mogu sami. To je jedna od rijetkih stvari koje smo naučili od Kukuriku koalicije kada je u pitanju parlamentarna utrka. Ovo možemo nazvati i dogovorima prije dogovora, ali o koaliciji u punom smislu te riječi još ne možemo govoriti budući da ne znamo što će donijeti novi zakon o parlamentarnim izborima. Ali zato se možemo dogovarati – otkrila je Ruža Tomašić u razgovoru koji prenosi Dnevno.hr.

Cilj ovih razgovora, nadalje objašnjavaju iz HSP AS, sačinjavanje kvalitetnog zajedničkog programa s kojim će se zatražiti povjerenje birača ne samo na predstojećim lokalnim izborima, nego i na budućim parlamentarnim izborima. U stranci vjeruju kako će eventualnim postizanjem takvog sporazuma i dogovora hrvatski birači konačno imati mogućnost na izborima koji su pred njima glasovati ‘za’, a ne ‘protiv’ kao što su to činili u nekoliko dosadašnjih izbora.

Vukovarski sastanak zatvorio je tako trokut pregovora između HDZ-a, HSP-a AS i HSS-a. Naime, osim s Ružom Tomašić i njenim pravašima, predsjednik HSS-a Branko Hrg nedavno se sastao i s Tomislavom Karamarkom te su zajedno jasno poručili kako su ‘svjesni svoje političke i povijesne odgovornosti istaknuli potrebu okupljanja alternative postojećoj vlasti’.

>>Vukovar: Vodstva HDZ-a i HSP-a AS započeli razgovore o suradnji

Iako ne treba zaboraviti da su HSS i HDZ u već surađivali na nacionalnoj i lokalnoj razini tako da ne treba ni čuditi eventualna suradnja između tih stranaka, pojedini politički analitičari ističu mogućnost da HSS u takvoj koaliciji postane slavonsko krilo HDZ-a.
Imajući na umu kako je savez između HDZ-a i aktualnih vladara Slavonije HDSSB-a teško moguć, barem ako je vjerovati javnim istupima Tomislava Karamarka u proteklih nekoliko mjeseci, te s druge strane stratešku i političku važnost te goleme regije na istoku zemlje, čini se kako pred HSS-om predstoji naporan proces vraćanja povjerenja birača u Slavoniji ukoliko žele igrati bilo kakvu značajniju ulogu u budućim političkim prevagama u Hrvatskoj.

 

R.H.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: