23 ODBORA ‘VLADE U SJENI’, 3.700 NOVIH ČLANOVA U HDZ-u, SU ODGOVOR ONIMA KOJI KAŽU DA SE NE RADI

26 07 2012
Piše: Davor Ivanković

Nacionalno vijeće i Predsjedništvo HDZ-a danas “amenuje” osnivanje čak 23 različita odbora koji će na nacionalnoj razini pokrivati sve društvene, socijalne, kulturne, gospodarske i financijske sektore u državi.

Najvažniji za gospodarstvo

Mediji će to, naravno, jednostavnije nazvati “osnivanjem vlade HDZ-a u sjeni”, na što će u stranci reći da “predsjednici odbora neće nužno biti i ministri kad HDZ ponovno dođe na vlast”.

S obzirom na to da se slična shema odbora osniva i u 20-ak županijskih organizacija, u HDZ-u računaju da će tako premrežiti mnogo stručnih ljudi i pripremiti svoju bazu za trenutak preuzimanja lokalne vlasti i vlasti na nacionalnoj razini. Oko svakog odbora formirat će se grupa od 20 do 30 eksperata. Najvažniji odbor, za gospodarstvo, vodit će Zlatko Ževrnja, većini nepoznat, no u Dalmaciji dobro znani načelnik Dugopolja, jedne od najrazvijenijih općina u Hrvatskoj. On je tvorac “čuda u Dugopolju”, koje je u rekordnom roku postalo baza za 250 poduzetnika i proizvodnju.

– Kada osnujemo odbor i svi se bolje upoznamo, jedan od glavnih prioriteta bit će nam strategija potpore poduzetnicima koji jedini mogu relativno brzo povećati zaposlenost u Hrvatskoj – kaže Ževrnja.

Svaki odbor imat će predsjednika i tajnika. Tajnik odbora za gospodarstvo bit će još jedan “nepoznati” ekspert – Gordan Soldo, mladić iz Đakova pred doktoratom. U ovom odboru sjede, međutim, i stare snage – Đ. Popijač, I. Šuker, M. Dalić, D. Milošević, od poduzetnika i novih još i Josip Galić i Igor Kruhek.

Uloge bivših ministara

Politika vrha stranke je, naime, da stari kadrovi, bivši ministri iz gospodarstva i financija, budu članovi odbora, no neće ih voditi, možda će samo M. Dalić biti koordinatorica za nekoliko srodnih odbora. Ante Čorušić, ginekolog i šef onkologije u Klinici na Rebru, zapažen na presicama protiv novog zakona o umjetnoj oplodnji, vodit će odbor za zdravstvo, D. Bošnjaković za pravosuđe, bivša košarkašica Danira Nakić onaj za sport, R. Fuchs za obrazovanje, gradonačelnica Knina J. Rimac odbor za lokalnu samoupravu, general Damir Krstičević odbor za nacionalnu sigurnost, Milan Kovač, bivši istaknuti pašalićevac, odbor za Hrvate u BiH, a Ante Babić odbor za Hrvate izvan RH (dijaspora), Nikolina Babić za poduzetništvo, Lovro Kuščević za graditeljstvo, Darko Horvat za energetiku, Jasen Mesić onaj za kulturu, Stjepan Adanić odbor za obitelj. U HDZ-ovu “vladu” ulazi još jedno znano ime, Željko Dilber, najbliži prijatelj Ante Gotovine, koji će voditi odbor za branitelje. Računa se da će odbor za vanjsku politiku pak voditi Dubravka Šuica.

Grupa poznatih makroekonomista zadužena za gospodarski program
Formiranjem odbora na nacionalnoj razini i desetak takvih i na županijskoj razini HDZ će u žrvanj baciti na stotine članova. U vrhu stranke drže da će time kada dođe vrijeme lako iskristalizirati za preuzimanje vlasti one najsposobnije. Stoga će odbori i brojiti 20 do 30 članova. No, odbor za gospodarstvo ne radi i gospodarski program i strategiju, za što je zadužena grupa poznatih makroekonomista, s čijim imenima stranka još ne izlazi u javnost. Od završetka općeg izbornog sabora u svibnju HDZ ima 3700 novih članova.

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: