HDZ SE OPORAVLJA – OBNOVLJENI RAZGOVORI SA SINDIKATIMA, HUP-om, MOGUĆIM KOALICIJSKIM PARTNERIMA: HSS-om, HSP AS-om,..

25 07 2012

Sedam mjeseci nakon pobjede Zorana Milanovića i njegove peradarske koalicije na izborima curi na sve strane,  gradili bi, pa ne bi gradili, i opet bi gradili, Pelješki most. Što sve drugi nisu napravili, a obećali su, ne treba ni spominjati, ovo je tek kratki članak a nova Biblija. Posljednje u nizu postignuće je rat sa sindikatima, ako se i postigne neki dogovor s Ribićevim “društvom”, kako Ribićevu ekipu zove  režimski Jutarnji list, a svi znamo zašto tako pišu,  taj dogovor biti će sklepan na labilnim osnovama, otprilike kao dogovor Kutle-Pavić o nenapadanju.Sedam mjeseci je trebalo HDZ-u da se napkon počne okupljati, uspjeli i konačno se ponašaju poput prave oporbe, oporbe koja jasno poručuje da ih na idućim izborima zanima samo pobjeda te da mogu bolje od aktualnog režima. Od ovoga što sada imamo teško se može gore.

Dakle, pobjedom Tomislava Karamarka na unutarstranačkim izborima stranka se konsolidirala, usprkos pokušajima Kujundžića, Karamarkovog najžešćeg protukandidata, da HDZ destabilizira, iz ovih ili onih razloga, sasvim svejedno, ali su ti razlozi uglavnom sebični. Prvi veći pokušaj da se ovom režimu uputi jasna poruka je navodno dogovoreni sastanak Tomislava Karamarka i lidera sindikata, drugim riječima, lider oporbe bi se trebao sastati s ljudima koji imaju dosta veliki utjecaj u društvu s obzirom kako vode najveće sindikate u našoj zemlji. Na sastanku će se naći Vlado Novosel (Savez samostalnih sindikata Hrvatske), Krešimir Sever (Nezavisni hrvatski sindikati), Ozren Matijašević (Hrvatska udruga sindikata) i Damir Jakuš (Udruga radničkih sindikata Hrvatske). Zanimljivo da HDZ nikada nije bio baš u idiličnim odnosima sa sindikatima. Sjetimo se koga su sindikati, ali i HUP, podržavali nakon prvog poraza HDZ – a na izborima od 2000. godine do 2003. godine, tada su sindikati i poslodavci zajednički nastupili protiv HDZ-a.

Jutarnji list čuva druga Milanovića, kao nekoć gospodina Sanadera, kada pokušava lidere sindikata prokazati kao HDZ-ove doušnike

Jutarnji list piše da Karamarko okuplja sindikate protiv Milanovića i njegove Vlade, što je zapravo još jedan spin u režiji pretorijanaca Nine Pavića, radi se o pokušaju da se lideri sindikata ograde pred javnošću kao ljudi koji su se stavili u službu jedne političke opcije, kao što se to sada radi s Vilimom Ribićem, čovjekom koji sasvim sigurno nije HDZ-ovac, i koji je bio veliki kritičar vlasti HDZ-a. Dakle, sastanak Karamarka i lidera sindikata u sindikalnom sjedištu na Krešimirovom trgu nije ništa drugo nego u čitavoj Europi normalan razgovor sindikalnih lidera i glavnog čovjeka oporbe, barem je tome tako u ovoj prvpj fazi, u što će se sve razgovori pretvoriti tek će se vidjeti.

Vilim Ribić je također najavio odlazak na sastanak s vođom HDZ-a, štoviše Ribić tvrdi kako su odnosi sindikata i nove vlasti ispod svih očekivanje ta da je ovo sada, nakon Karamarkove pobjede, jedan novi HDZ. Jasan je naum predsjednika HDZ-a, s obzirom na katastrofalnu gospodarsku politiku nove vlasti, HDZ želi izgraditi dobre odnose sa sindikatima kako ti isti sindikati ne bi radili probleme prilikom sljedećeg uspona na vlast HDZ-a, što će biti, gotovo je sigurno, na idućim parlamentarnim izborima. Stoga je zanimljivo da se već na prvom okupljanju s Karamarkom sastaju lideri apsolutno jačih sindikalnih središnjica u Hrvatskoj. Istodobno sindikati nasušno trebaju saveznike u Saboru s obzirom kako ova vlast za sindikate nema previše sluha. Bahatost aktualnog režima nadmašila je bahatost režima Ive Sanadera, što nije teško budući kako režimu zaleđe drže najmoćniji hrvatski mediji i okupirana Hrvatska televizija.

Iako je Vladu u sjeni Karamarko najavio još u svibnju dobro je što se nije upustio u jedan takav pothvat, naime, tada stranka još uvijek nije bila konsolidirana, nije ni danas u potpunosti ali je jača nego jučer, očekuje se da bi Karamarkova Vlada u sjeni trebala profunkcionirati ove jeseni, najkasnije uoči Božića, HDZ traži savjetnike i među političkim strankama,  pregovara  se s HSS-om, HSP-om dr. Ante Starčević Ruže Tomašić te Strankom umirovljenika i Blokom umirovljenici zajedno. Do lokalnih izbora desetak je mjeseci, i HDZ nema previše vremena ukoliko želi na izborima biti ravnopravan protivnik  Kukuriku koaliciji. Naime, ako bi HDZ nakon lokalnih izbora ponovno se etablirao kao pojedinačno najjača stranka u Hrvatskoj put do pobjede na parlamentarnim izborima za tri godine bio bi otvoren.

Foto: screen

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s
%d bloggers like this: