PELJEŠKI MOST JE POSTAO PRVORAZREDNO POLITIČKO PITANJE

24 07 2012
  • Zvonimir Despot
  • OBJAVA: 23.07.2012

Pelješki most postao je prvorazredno političko pitanje u Hrvatskoj, ali i regionalno, pa i europsko, kad je u njega sad na velika vrata uvučena i EU. Ali Pelješki most postao je i najobičniji simbol sramote hrvatske političke elite, bilo koje boje, bilo koje stranke. Jer je u nezavidan položaj, korak do ulaska u EU, doveden cijeli hrvatski jug od Neuma pa južnije, hrvatski jug koji je i ovako odsječen od matice zemlje, a ulaskom u EU to će se još samo otežati. Pelješki most najbolji je pokazatelj kratkovidnosti hrvatske politike, dezorijentiranosti, nebrige za nacionalne interese, za vlastite ljude, birače, za vlastiti narod, posebice onaj na jugu koji je propatio velika razaranja i okupaciju u Domovinskom ratu. Tek sad, kad se upalila žuta žaruljica, kad je postalo jasno nekome što će se dogoditi, sad su se najednom svi probudili.

Istina, Tomislav Karamarko i HDZ na ovoj temi odlično su poentirali. Prepoznali su koliko je ta tema, uz sve druge koje muče Hrvatsku, gospodarska kriza na prvom mjestu, ipak jako važna za hrvatske ljude na našem jugu. Jer tamo gotovo da i nema duše koja ne govori o mostu i koja ne smatra kako most i te kako treba. Preplašili su se vladajući gnjeva biračkog tijela, činjenice da bi se dolje SDP i HNS mogli slobodno i ugasiti ako će jahati protiv mosta, a za Neum. Apsurd je još veći ako se zna da je jedan od prvih pobornika gradnje mosta bio nekadašnji, a danas pokojni dubrovačko-neretvanski župan Ivan Šprlje iz SDP-a! A onda je najednom most postao simbol politike HDZ-a, i tako je nastao lom. SDP i HNS za njega nisu htjeli čuti, nego su igrali na regionalnu kartu, misleći da se nešto može dogovoriti sa Sarajevom. A zna se da se teško nešto može dogovoriti. I ne osluškujući bilo hrvatskog čovjeka na jugu kojemu je mrsko i pomisliti da mora preko druge države u svoju državu, i ne misleći na to da unatoč ulasku u EU možda jednog dana i BiH, da hrvatski teritorij opet valja povezati, jer će to samo donijeti dugoročni prosperitet.

Ali bilo bi neobjektivno ne kazati da veliku odgovornost zašto most nije sagrađen snosi baš HDZ, odnosno Ivo Sanader i njegova ekipa, a onda i Jadranka Kosor, koji su imali goleme apetite pa su i most megalomanski planirali, najavljivali više puta početak gradnje, naslikavali se i svaki put varali ljude, birače, samo zbog svoje koristi. Svi su oni bili teški manipulatori, a najmanje im je stalo do hrvatskog čovjeka s juga, bez obzira na to što su držali često desnu ruku na srcu. To se danas najbolje vidi.

Ako smo godinama aplicirali za EU, ako smo sve to vrijeme mijenjali propise, ako smo znali što nas čeka kad uđemo u EU, a znali smo, onda je most trebao biti jedna od karika našeg ulaska u novu zajednicu država. Da je hrvatska politika bila dalekovidna, da su joj na umu bili prvo nacionalni interesi, a ne mnogima samo punjenje vlastitih džepova i održavanje na pozicijama moći i vlasti, onda smo most mogli imati kao simbol ulaska u EU. Ali kako kad se hrvatska politika gotovo ni oko čega ne može dogovoriti i postići konsenzus o nekim temeljnim nacionalnim pitanjima. I zato se svi mogu i trebaju stidjeti!

Ni sadašnja gospodarska kriza neće se moći riješiti, prevladati, nećemo iz nje moći izaći ako se o ključnim pitanjima ne postigne što širi konsenzus. Zar doista netko želi da kriza dovede do krvi na ulicama kako već neki analitičari upozoravaju? Zar su svi toliko nesposobni, kratkovidni, arogantni, da ne vide dalje od svoga nosa i svoje fotelje? Slavko Linić priznao je da nisu učinili ništa. I što se dogodilo? Ništa! Opet slušamo obećanja, a kažu da su ona ludom radovanja. Radimir Čačić najavi ostavku ako se do jeseni ne pokrene gospodarstvo, a onda se ne pokrene pa najavi da će možda otići iduće godine. I opet se ništa ne pokreće, a on neće otići ni tada. Trebala bi zapravo otići cijela Vlada ako ne bude promjena na bolje. Samo je pitanje koliko je HDZ spreman preuzeti vlast? Od njih se ne čuju još nikakva rješenja.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: