NA KOGA SE IZ HDZ BiH KARAMARKO UISTINU MOŽE OSLONITI?

13 07 2012

Petak, 13 Srpanj 2012 00:03

Prevladavanje problema diskontinuiteta hrvatskog teritorija i poboljšanje ustavnopravnog položaja Hrvata u BiH dvije su strateške teme o kojima su ovih dana razgovarala izaslanstva dva HDZ-a. Međutim, čudno je, i vrlo znakovito, da se nakon ovog sastanka nije razvila ozbiljnija rasprava. Razloge blokada ozbiljnije rasprava, bez ikakve sumnje, treba tražiti u činjenici da je Karamarkov HDZ oporbena stranka ali i u nesklonosti većeg djela medija ovim i sličnim temama.

 

Podsjetimo, Milanovićev ministar pomorstva, prometa i veza Siniša Hajdraš Dončić (SDP) nedavno je s Damirom Hadžićem (SDP BiH), ministrom prometa i veza BiH usuglasio izgradnju koridora prema Dubrovniku. Međutim, nakon prave bure koju je ta odluka podigla na krajnjem hrvatskom jugu, kao i u susjednim hrvatskim općinama u BiH, iznenada je ministar Hajdraš Dončić promijenio odluku, kazavši kako nema novca za izgradnju tog koridora te da EU, zbog istih razloga, odustaje od izgradnje Jadranko-jonskog koridora, čiji bi sastavni dio trebao biti i ovaj sporni neumski koridor.

>>Milanovićeva vlada odustaje od gradnje neumskog koridora a EU od jadransko-jonske ceste

Međutim, iz izjava Dragana Čovića i Tomislava Karamarka, izrečenih nakon sastanka u Neumu, dalo se zaključiti kako je problem puno složeniji.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka u Neumu, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je rekao kako njegova stranka nije zadovoljna rješenjem koje se nudi ‘prometnim koridorom’ kroz Neum te da ga posebno zabrinjavaju „neka čudna razmišljanja o kombinaciji koridora kroz Neum i koridora kroz Ploče“.

>>Načelnik Neuma: ‘Federalna vlast nastavila realizaciju plana da od Neuma napravi bošnjačku luku’

>>Mimica: Luka Ploče nije dio razgovora o schengenskom režimu

Boljim poznavateljima prilike je odmah bilo očito kako je riječ o prijedlogu na kome, kao i na izgradnji luke u Neumu, sve otvorenije ustrajava bošnjačka strana. Tome je naravno pridonijela i nedavna šokantna izjava Zorana Milanovića kada je kazao da su „Veliki i Mali škoj kod Neuma samo kamenje zbog kojih ne treba biti u nesporazuma s BiH“, čime je neizravno najavljena situacija slična onoj vezanoj za Piranski zaljev.

Lovrinović: Priča o kooridoru kroz Neum je potpuno neprihvatljiva

I ostali sudionici sastanka u Neumu u potpunom su suglasju sa stavovima izrečenim od strane čelnika dviju prijateljskih stranaka.

-Svakako da se kao politički čimbenik iz BiH ne želimo miješati u odluke vlasti u Republici Hrvatskoj, makar smo zainteresirani ali nam se čini da je itekako važno što o koridoru ili bilo kojem drugom pitanju koji se tiče BiH mi imamo što za reći, kazao je zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović, jedan od sudionika ovog sastanka u ekskluzivnoj izjavi za HRsvijet.

>>Neum: Predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života protiv koridora

Lovrinović smatra kako su razgovori oko ovog pitanja poodavno otvoreni, ističući kako je priča o koridoru kroz općinu Neum potpuno neprihvatljiva, posebice žiteljima Neuma i neumskog zaleđa.

-Mi smo stoga dužni poštivati volju prije svih onih koje zastupamo, a osobno ništa drugačije ne mislim nego su dva izaslanstva zaključila na proteklom sastanku, istakao je Lovrinović.

Slično promišlja i Mišo Relota, glasnogovornik HDZ-a BiH.

-HDZ BiH ima vrlo jasno izbalansiran odnos s HDZ-om Hrvatske glede koridora kroz Neum i potrebe gradnje Pelješkog mosta, tvrdi Relota, te ističuče kako je izgradnja Pelješkog mosta nužnost a odustajanje od izgradnje  krajnje nedomoljubni čin.

>>Hrvati s obje strane žice neumskog geto koridora

Uz kazano, Relota također ističe kako je Pelješki most sinonim za fizičku povezanost hrvatskih prostora i prvorazredno gospodarsko, prometno, sigurnosno, ali i psihološko pitanje.

-Zbog čega smo u ratu bili prinuđeni oslobađati Maslenicu a u miru bez ijednog valjanog razloga odustajemo od spajanja dijelova hrvatskog teritorija, riječi su koje su se mene osobno najviše dojmile na ovom sastanku, zaključuje Relota, parafrazirajućii tezu Tomislava Karamarka kako je strateška uloga Pelješkog mosta vrlo slična ulozi onog na Maslenici koji povezuje sjever i jug Hrvatske.

S pravom smo sve ove godine očekivali znatniju pomoć

‘Ne možemo dopustiti kao pripadnici hrvatskog naroda koji živimo u dvije države, da smo u jednoj državi obespravljeni’, riječi su kojima je Tomislav Karamarko, nakon sastanka u Neumu, otvoreno najavio zaokret stranačke politike i otvorenu potporu u rješavanju hrvatskog pitanja u BiH.

Uzroke zbog kojih se hrvatski narod u BiH našao u ovakvom položaju, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović vidi u Daytonskom sporazumu, čiji je supotpisnik i Republika Hrvatska.

-Ustavno-pravni položaj Hrvata u BiH nije samo trenutno aktualan nego je njegova loša pozicija ustanovljena nakon što je potpisan Daytonski mirovni sporazum, smatra Lovrinović koji ishodište problema vidi u tome što su spomenuti sporazum  “sve strane” počele tumačiti na različite načine, nakon čega su uslijedile intervencije na isti od strane Ureda visokog predstavnika, a koje su u pravilu išle na štetu upravo hrvatskoga naroda.

Lovrinović vjeruje kako će u budućnosti značajnija potpora u rješavanju ovog problema dolaziti iz Republike Hrvatske, jer je to ustavna obveza a Hrvatska je i supotpisnik Daytonskog sporazuma.

-S pravom smo sve ove godine očekivali znatniju pomoć od Republike Hrvatske , koja je često puta izostala ali se nadamo da će ovaj susret i slični susreti između stranaka koje su postale dio hrvatske povijesti otvoriti neke nove mogućnosti i zapravo nas vratiti na tračnice u kojima smo skupa od 1990. godine, naglašava Nikola Lovrinović.

Svi zadovoljni sastankom

Sudionici sastanka jednoglasni su u ocjeni kako je sastanak bio iznimno uspješan, ističući kako je očito da je ovim „neumskim sastankom“ završila jedna era a odnosi dviju stranaka ušli su u jednu novu fazu.

-Među hrvatskim narodom u BiH toplo je pozdravljena Karamarkova izjava kako „neće i ne može mirno i indolentno promatrati obespravljenost Hrvata u BiH, kao i većina do sada izrečenih poruka o BiH“, kaže Mišo Relota, ističući kako ga se osobno dojmio momčadski duh koji se očito vidi u novom vodstvu HDZ-a.

 

Mišo Relota i Milijan Brkić

Nikola Lovrinović, pak, smatra kako slijedi nastavak razgovora o mnogim pitanjima. 

-Svakako je pred nama puno posla i odgovornosti ali  sigurno je da u suradnji sa HDZ-om Republike Hrvatske toj zadaći možemo potpunije i učinkovitije odgovoriti, poručio je Lovrinović.

Inače, s odobravanjem je primljena i Karamarkova izjava kako on osobno želi ponovno ujedinjenja dva HDZ-a u BiH ali da stranka na čijem je čelu nema ambicija miješati se u odnose u susjednoj i prijateljskoj BiH ali ga ‘svakako zanima sudbina hrvatskog naroda u toj državi’.

 

 

R.H. / I.Z.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: