IMAJU (LI) O ČEMU RAZGOVARATI KARAMARKO I ČOVIĆ

6 07 2012

Najavljen susret Karamarko-Čović: Otklanjaju hipoteke koje je stvorio Ivo Sanader

Petak, 06 Srpanj 2012 13:30
E-mail Ispis PDF

“Radni sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske, predvođenih predsjednicima Draganom Čovićem i Tomislavom Karamarkom održat će se 10. srpnja u Hotelu “Sunce” u Neumu, a na sastanku će biti riječi o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i Republici Hrvatskoj, predstojećim lokalnim izborima u BiH te unaprjeđenju suradnje dviju sestrinskih stranaka”, prenijela je danas Fena.

Naravno, riječ je o prvom službenom susretu čelnika dviju stranaka nakon što je Tomislav Karamarko preuzeo dužnost čelnog čovjeka HDZ-a. Do susreta dolazi u trenucima kada Karamarko, rješavajući hipoteke nastale u razdoblju Ive Sanadera i Jadranke Kosor, pokušava konsolidirati stranku i vratiti joj utjecaj kakav je nekad imala a Dragan Čović pokušava izgraditi koaliciju sa SDP-om Zlatka Lagumdžije, što je od strane dijela analitičara ocijenjeno kao “opasnost skretanja HDZ-a BiH ka građanskoj opciji”.

Već nekoliko dana dio medija u BiH spekulira kako je Tomislav Karamarko  zatražio od čelnika dva HDZ-a u BiH čvrstu konsolidaciju koja bi dovela do ponovnog ujedinjenja dva HDZ-a, što je svakako jedna od hipoteka za koju punu odgovornost snose Karamarkovi prethodnici. Nema zbora da je upravo zahvaljujući toj podjeli došlo do drastičnog slabljenja pozicije hrvatskog naroda u BiH.

Sanaderova odgovornost za slabljenje pozicije hrvatskog naroda u BiH

Zahvaljujući raskolu dirigiranom od strane Ive Sanadera, stvoreni su temeljni preduvjeti za dolazak Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, neulazak legitimnih hrvatskih predstavnika u Vladu Federacije BiH, gubitak vlasti ili slabljenje hrvatskih pozicija u nekim županijama i općinama, procjene su koje redovito ističe većina objektivnih analitičara.

Naravno, hipoteke nastale zbog Sanaderovih poteza nastavljaju se i dalje. I unatoč činjenici što se na razini vodstava dviju stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora uspjela uspostaviti korektna suradnja, na terenu postoji čitav niz problema koji i dalje, izravno ili neizravno, utiču na položaj hrvatskog naroda u BiH. Tako se ti problemi čine nepremostivim u Herceg-Bosanskoj županiji – gdje dva HDZ-a nikako ne uspjevaju postići kvalitetan dogovor, kao niti u Središnjoj Bosni gdje će, zahvaljujući činjenici da oba HDZ-a idu na lokalne izbore sa svojim kandidatima, doći do “rasipanja” hrvatskih glasova što će za posljedicu imati da će netko drugi opet zasjesti u stolice općinskih načelnika u Jajcu, Novom Travniku, Busovači i nekim drugim mjestima.

Čović: Nikakvi razgovori o ujedinjenju dva HDZ-a se ne vode

Komentirajući navodne zahtjeve Tomislava Karamarka za ujedinjenjem dva HDZ-a u BiH, o čemu su pisali sarajevski mediji, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je to sveo na razinu obične spekulacije,  ističući kako vodstva dvije stranke to nikada neće raditi zbog nekog drugog, osim svojih glasača i članova.

– To je razina koju smo dostigli i više od toga bi bila špekulacija, osobito da netko izvana, bez obzira tko je to, traži i osjeća potrebu za nečim takvim. Ako se stvori nekada jedan ambijent i procijeni od oba vodstva da je i to racionalno, možemo o tome razmišljati, ali to isključivo kao potrebu naših glasača i članova. U ovome trenutku u tom smislu se ne vode baš nikakvi razgovori – kazao je Čović.

>>Istraga o Sanaderovom crnom fondu prenesena i u BiH

S druge pak strane čelnik HDZ-a 1990 i Sanaderov miljenik Božo Ljubić nije javno komentirao bilo kakvu mogućnost ponovnog ujedinjenja dva HDZ-a.

Karamarko: Ovakvo stanje je neodrživo

Naravno, Tomislav Karamarko je i te kako svjestan kako ima moralnu ali i ustavnu obvezu pomoći u otklanjanu hipoteka koje su stvorili njegovi prethodnici, što je otvoreno kazao i u razgovoru koji je nedavno vodio s novinarima portala HRsvijet.

-Hrvatska ima obvezu brinuti o Hrvatima izvan domovine, kako zbog postojanja Zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, tako i zbog činjenice da je uz Hrvatsku Bosna i Hercegovina jedina zemlja na svijetu u kojoj su Hrvati konstitutivan narod. Također smo kao potpisnici Daytonskog sporazuma izravno odgovorni za budućnost te države i položaj tamošnjih Hrvata, koji su ondje jedan od triju konstitutivnih naroda, a kojima su trenutačno ugrožena njihova zajamčena ustavna prava.

Po pitanju koje treba poduzeti aktualni predsjednik HDZ-a je tom prigodom bio više nego izravan.

-Ovakvo stanje je neodrživo i stvari treba mijenjati zbog budućnosti tamošnjih Hrvata, čiji se broj od početka rata gotovo prepolovio, ali i zbog budućnosti Bosne i Hercegovine, koja je u ovakvom ustrojstvu neodrživa. Ako ne dođe do ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini, ako se Hrvati ne izbore za svoj entitet i ako Hrvatska izravnije ne zaštiti svoje interese, budućnost bosanskohercegovačkih Hrvata, ali i Bosne i Hercegovine je neodrživa, kazao je tom prigodom Tomislav Karamarko u izjavi za HRsvijet.

Iz ovih nekoliko otvorenih tema očito je kako Karamarko i Čović i te kako imaju o čemu razgovarati.

 

R. Horvat

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: