HDZ PRIKUPLJA INFORMACIJE O OTPUŠTANJU I TJERANJU S POSLA NJIHOVIH ČLANOVA

6 07 2012

6. srpanj 2012.

Karamarko: Prikupljamo informacije o otpuštanju HDZ-ovih članova

Predstavnici saborske oporbe prozvali su danas premijera Zorana Milanovića za dvostruke kriterije jer, ustvrdili su, tolerira prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću puno gore stvari oko političkog kadroviranja nego one zbog kojih je smijenio bivšu ministricu zaštite okoliša Mirelu Holy.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je novinarima u Hrvatskom saboru izjavio kako ga ne čudi nastavak situacije kakva je bila i s Holy. “To je praksa, mentalni sklop tog načina kadroviranja”, rekao je, prozvavši Vladu da u isto vrijeme dok po političkoj liniji i podobnosti upošljava ljude s radnih mjesta tjera na stotine HDZ-ovih članova i drugih profesionalaca.

“Ako su članovi HDZ-a ili simpatizeri oni moraju napuštati svoja radna mjesta, a u isto vrijeme vidimo da ljudi bez kvalifikacija dobivaju nekakva vrlo bitna radna mjesta, mjesta na kojima trebaju biti pravi profesionalci, poznavatelji tog posla”, poručio je Karamarko. Naglasio je kako ga više uopće ne čudi Čačić, već premijer Milanović koji to tolerira, koji radi razliku između političkog i kumskog zapošljavanja.

“Koliko se sjećam, dok su bili u oporbi jako su bili alergični na političko zapošljavanje koje su nama prigovarali, koje doista nije bio slučaj u našem periodu vlasti. Više me dakle on čudi, taj prag je sve niži”, rekao je Karamarko. Istaknuo je kako takvu praksu Milanović mora presjeći, iako za to “očito nema snage ili nema ideje, zapravo slaže se s tim kadrovskim rašomonom”. “Oni (Vlada) će si potpuno upropastiti kadrovsku sliku, sami sebi skraćuju rok”, poručio je, dodavši kako u HDZ-u prikupljaju informacije o otpuštanjima svojih članova. “Bit će to ozbiljan broj gdje se ljude tjera s posla, izmišljaju se narušeni međuljudski odnosi samo zato što pripadaju našoj stranci”, dodao je Karamarko.

Upitan očekuje li raspad vladajuće koalicije, odgovorio je kako u to ne vjeruje, “jer je Milanović davno srušio sve kriterije i on i Čačić bez kriterija gaze po svemu do čega se dođe”. HDZ-ova zastupnica Jadranka Kosor je premijera Milanovića prozvala za “toleranciju petostrukih mjerila”. “U Vladi postoji nekoliko kategorija ministara, a u prvoj su kategoriji nedodirljivi”, poručila je Kosor, ocijenivši da si je Čačić “sam podmetnuo nogu i to nepovratno”. To je, naglasila je, veliki problem budući da je riječ o koalicijskoj Vladi, napominjući da je, kada je u prošlom mandatu bila na čelu Vlade, i zbog ‘benignijih’ stvari prekidala suradnju s koalicijskim partnerima. “Ja sam zbog puno benignijih stvari pekinula suradnju s HSU-om i HSLS-om i Vlada je ipak opstala”, istaknula je Kosor, ocijenivši da bi situaciju oko Čačića trebao raspraviti i Hrvatski sabor. “Ne mogu se problemi gurati pod tepih”, ustvrdila je.

Čelnik Kluba HDSSB-a Dinko Burić rekao je kako toleriranje Čačićevih kadrovskih intervencija smatra dokazom da je premijer Zoran Milanović nevjerodostojan te da za jedne ima jedne, a za druge neke druge kriterije. “To je dokaz nečeg još pogubnijeg za Hrvatsku, a to je da ne vlada premijer Milanović, nego Radimir Čačić. Uvjeren sam da se neće ništa bitno promijeniti, čak ni nakon objave ovih e-mailova. Volio bih da se varam, ali na žalost svih građana Hrvatske mislim da će sve ostati isto”, kazao je Burić. Za SDP-ovog zastupnika Zlatka Komadinu, odgovore na pitanja oko spornih e-mailova trebaju dati sam Čačić i premijer Milanović kao šef kadrovske politike Vlade.

Upitan što on tome misli, odgovorio je kako svašta misli, ali da o konkretnom pitanju nije previše upućen jer e-mailove nije čitao. Komadina je kazao i kako je pobornik toga da ista pravila vrijede za sve, a na pitanje je li i on slao e-mailove odgovorio je da jest, različitog sadržaja. SDP-ov potpredsjednik Sabora Josip Leko je, na upit novinara je li premijer i u slučaju Čačić trebao postupiti kao u slučaju bivše ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, tek izjavio kako nema namjeru putem medija davati savjete premijeru Milanoviću. Isto pitanje novinari su postavili i HNS-ovu zastupniku Goranu Beusu Richemberghu, koji im je odgovorio kako se o tome jučer oglasio na Faceboooku, gdje je napisao kako se Čačića i u ovom slučaju krivi za sve kako bi netko mogao glumiti žrtvu i obmanjivati javnost.

(Hina/pd)


Akcije

Information

Komentiraj