U NEDOSTATKU AKTUALNIJIH VIJESTI, EVO MALO KISELIH KRASTAVACA

5 07 2012

 

EKSKLUZIVNO U NOVOM BROJU AKTUALA: Karamarko smjenjuje Miroslava Tuđmana

Piše: Berislav Jelinić


Tuđman i Karamarko

Tuđman i Karamarko polagali su vijenac na grob Franje Tuđmana u povodu 23. godišnjice HDZ-a obilježene prošli tjedan

Foto: CROPIX

Nakon što je prošli tjedan smijenio Vladimira Šeksa i Jadranku Kosor s funkcija potpredsjednika Sabora, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uskoro bi, po svemu sudeći, mogao smijeniti i Miroslava Tuđmana s funkcije predsjednika Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, tvrde osobe bliske Karamarku. Dio članstva HDZ-a tu je smjenu očekivao istodobno sa smjenom Šeksa i Jadranke Kosor, ali to se zasad nije dogodilo najvjerojatnije zbog pragmatičnih razloga.

Postoji nekoliko teško oborivih razloga za smjenu Miroslava Tuđmana s funkcije koju u obnaša Saboru. Miroslav Tuđman odbio je izravno podržati Tomislava Karamarka u kandidaturi za predsjednika HDZ-a i to se može smatrati jednim od glavnih razloga zbog kojih bi se mogao suočiti sa smjenom. Postoji i još jedan puno dublji razlog zašto se unutar HDZ-a od Karamarka očekuje da to učini, a on se krije u ponašanju Miroslava Tuđmana tijekom predizborne kampanje za funkciju predsjednika HDZ-a.

Miroslav Tuđman

U saborskom povjerenstvu za nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman u ruke dobiva sve najosjetljivije dokumente u državi

Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Tvrdi se da je Miroslav Tuđman prvi poslao nadzor u sigurnosne službe da se provjeri je li Tomislav Karamarko zloupotrijebio infrastrukturu sigurnosnog sustava kako bi stekao prednost u borbi za funkciju predsjednika HDZ-a. Te su se sumnje pojavile više puta jer su na adrese državnog vrha poštom poslane anonimne predstavke u kojima se tvrdilo upravo to – da Karamarko koristi infrastrukturu sigurnosnog sustava kako bi zastrašio protukandidate i pobijedio u borbi za čelnu funkciju unutar HDZ-a.

Da su se pojavile takve sumnje, postalo je definitivno jasno kada je predsjednik Republike Ivo Josipović javno ustvrdio da je naredio da se te tvrdnje provjere, te da se nakon tih provjera može reći da Karamarko nije zloupotrijebio infrastrukturu sigurnosnog sustava. Dosad nije bilo poznato da je takva predstavka stigla i na adresu Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ni da je Miroslav Tuđman također naredio da se zbog toga obavi nadzor djelovanja sigurnosnog sustava.

Taj potez Miroslava Tuđmana osobe bliske Karamarku doživljavaju kao izravan pokazatelj da se u najmanju ruku nije ponašao korektno prema Karamarku tijekom kampanje za predsjedničku funkciju u HDZ-u. Unutar HDZ-a odmah se nakon raspisivanja izbora za čelništvo stranke znalo da je Miroslav Tuđman isprva bio na strani Jadranke Kosor.

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU AKTUALA.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: