HDZ BRANE ISTI ODVJETNICI ALI S PREPOLOVLJENIM HONORAROM

5 07 2012
Piše: Petar Grubišić, 
Davor Ivanković

Odvjetnici Davor Budin i Tomislav Penić i dalje će zastupati HDZ u sudskom procesu za Fimi mediju u kojemu tu stranku brane od USKOK-ove optužnice da su, u vrijeme dok je predsjednik bio Ivo Sanader, u njezinu financiranju korišteni crni fondovi. Mjesečni honorar od 250 tisuća kuna s PDV-om, koji je s njihovim odvjetničkim uredom potpisala bivša predsjednica Jadranka Kosor, nakon pregovora s operativcima iz čelništva HDZ-a više je nego prepolovljen.

Kraj procesa što prije

 

Informaciju o postignutom dogovoru s odvjetničkim dvojcem potvrdili su nam u samom vrhu HDZ-a, ali nisu nam htjeli reći o kolikom je točnom iznosu riječ pravdajući to poslovnom tajnom. Samo nam je rečeno da je dogovor postignut na zadovoljstvo obiju strana, a iz HDZ-a su nam još naglasili kako uopće nisu razmišljali o promjeni odvjetničkog tima, o čemu se naveliko nagađalo u javnosti.

Naime, ta priča o promjeni odvjetničkog tima u javnosti se pojavila nakon što je novo čelništvo bilo nezadovoljno visinom ugovora koji je s odvjetnicima potpisala bivša predsjednica Kosor. Usto, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, na kojoj se raspravljalo o sudskom procesu protiv HDZ-a, Tomislav Karamarko nagovijestio je da je novo čelništvo stranke spremno na razgovor s USKOK-om o priznavanju djelomične odgovornosti stranke, a nikako o prihvaćanju krivnje, pa su to neki analitičari protumačili kao činjenicu da HDZ traži novog odvjetnika “specijalca za nagodbe” koji može za stranku postići najbolji dogovor. Tako se u javnosti pojavilo ime odvjetnika Branka Šerića. Međutim, u HDZ-u opovrgavaju da su razgovarali o angažiranju Šerića ili bilo kojeg drugog odvjetnika dok su pregovarali sa svojim odvjetnicima Budinom i Penićem o smanjenju ugovora. Naprotiv, u stranci su zadovoljni njihovim radom i strategijom obrane, koju su im opširno usmeno i pismeno prezentirali na Predsjedništvu HDZ-a.

Novo čelništvo, a posebice predsjednik Tomislav Karamarko, svjestan je da proces koji se vodi protiv HDZ-a šteti ugledu i imidžu stranke i željeli bi da se on okonča u što kraćem roku. Unatoč želji da taj problem što prije skinu s dnevnog reda jer dolaze lokalni izbori, u HDZ-u nisu spremni na sudske nagodbe koje bi dugoročno štetile stranci, više u moralnom nego u financijskom smislu. Zbog toga Tomislav Karamarko i ostali članovi najužeg rukovodstva HDZ-a stalno naglašavaju kako bi se moglo pregovarati o djelomičnoj odgovornosti, a nikako o priznanju krivnje cijele stranke.

Sve opcije otvorene

– Razmišljamo i razgovaramo s ekspertima. Sve su opcije otvorene, ali još nismo donijeli odluku – rekao je Karamarko na upit novinara o mogućoj nagodbi s DORH-om.

Dok odvjetnici i pravni eksperti ne iznesu sve loše i dobre strane eventualne nagodbe, HDZ o tome neće razmišljati. Jer, suludo bi bilo priznati krivnju za nešto što stranka nije učinila, nego pojedinci u njezino ime, i zato krivnja može biti samo odgovorne osobe unutar pravne osobe, stav je vrha stranke.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: