REZOLUCIJA KLUBA HDZ-a U SABORU ZBOG PROMETNE IZOLIRANOSTI JUGA HRVATSKE

3 07 2012

Rezolucijom Karamarko tjera Vladu na gradnju Pelješkog mosta

Foto: Boris Scitar/PIXSELL/Tomislav Karamarko

Datum objave:
03.07.2012 08:01

Autor: Novi list/tportal.hr

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) odlučila je da je za njih Pelješki most jedno od najvažnijih političkih pitanja u zemlji i stoga se, očito, žele pokazati kao snažna oporba upravo inzistirajući na toj temi. Zato je Klub zastupnika HDZ-a, predvođen predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom, u saborsku proceduru uputio prijedlog rezolucije ‘o načelima prometnog povezivanja Dubrovačko-neretvanske županije u funkciji uspostave ustavnopravne jednakosti svih građana Republike Hrvatske’. Ukratko, rezoluciju u kojoj inzistiraju na izgradnji Pelješkog mosta, otkriva Novi list

HDZ-ovci traže da se, prihvaćanjem tog dokumenta, Sabor usuglasi i Vladi naloži da poduzme sve kako bi se most izgradio do 2017. kao jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata. Time bi se dokinuo ‘povijesni i teritorijalni diskontinuitet Hrvatske’ te stvorila pretpostavke za pojačan razvoj poluotoka Pelješca i najjužnijih otoka.

Ujedno, to bi, navodi se u tekstu rezolucije, značilo i otklanjanje nejednakosti građana Dubrovačko-neretvanske županije u odnosu na ostatak Hrvatske. Ubrzanom realizacijom projekta, navode u HDZ-u, Vlada treba uspostaviti novu političku platformu za pregovore s BiH o korištenju luke Ploče i definiranje buduće trase autoceste prema Dubrovniku.

‘Hrvatska demokratska zajednica je spomenutu Rezoluciju uputila u saborsku proceduru s ciljem da se stranke Kukuriku koalicije upozori na problem prometne izoliranosti juga države, odnosno na problem teritorijalnog diskontinuiteta Republike Hrvatske koji će svoju pravu dimenziju dobiti ulaskom u schengensku zonu’, odgovorili su iz HDZ-a na pitanje Novog lista zašto su pitanje Pelješkog mosta podigli na razinu saborske rezolucije. Tvrde i da ‘Kukuriku vlada nema ni jedan racionalan razlog da ne ostvari strateški cilj, a to je povezivanje krajnjeg juga Hrvatske’ te da bi Pelješki most ‘bio pravi stimulans gospodarstvu, omogućilo bi se kretanje roba i pale bi cijene roba koje su u dubrovačkom kraju najviše’. Najavljuju i da će inzistirati da se rezolucija što hitnije uvrsti na dnevni red saborskog zasjedanja.

Zanimljivo je da je gradnju Pelješkog mosta, koji je bio projekt bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, privremeno zaustavila HDZ-ova vlada Jadranke Kosor u kojoj je, kao ministar, sjedio i Karamarko. Bivša premijerka nije željela govoriti o samoj rezoluciji, podsjetivši tek da je gradnja mosta zaustavljena zbog loše gospodarske situacije te nakon ozbiljnih pokušaja da se za projekt priskrbe sredstva iz fondova Europske unije, no to nije uspjelo. Zato je donesena odluka, podsjeća Kosor, da se gradnja zaustavi dok gospodarske prilike, odnosno rast BDP-a ne omogući nastavak projekta. Glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš pojasnila je kako je bivša vlada smanjila proračunska sredstva i prolongirala rokove izgradnje Pelješkog mosta do 2017. isključivo zbog velike gospodarske krize i recesije, a time i nedostatka sredstava.

‘Dakle, nije odustala od njegove izgradnje što je slučaj sa Kukuriku vladom koja se u rješavanju problema okreće poprilično skupim, ali ne i trajnim rješenjima’, poručuje glasnogovornica.

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: