DNEVNIK IZ BRISELA

2 07 2012

U Bruxellesu je Karamarko predstavio ideje koje bi javnost i HDZ trebali prepoznati

‘Mladi trebaju dobiti više prostora u političkom životu jer su oni ti koji nose u sebi novu energiju i ideje.’

Autor: Stipe Plejić

 

U 9:30 sati imao sam sastanak u Centre for European Studies (CES). Primio me direktor centra gospodin Tomi Huhtanen. To je mjesto koje je zaslužno za sve razmjene studenata i koje je omogućilo, između ostalog, da mnogi hrvatski studenti studiraju diljem Europe i steknu međunarodno iskustvo, nauče jedan ili više stranih jezika, upoznaju mnogo prijatelja drugačije kulture.

Razgovaralo se o Erasmus programu, trendovima studiranja u Europi, te o mogućnostima usavršavanja i raznim trening programima. Moja preporuka mladima je da idu na takve trening programe jer znaju nerijetko biti i do 100 posto financirani od strane Europskih institucija, a mogu vam donijeti benefite o kojima sam pisao na početku današnjeg teksta.


Stipe PlejicNakon toga uputio sam se u parlament gdje sam se sastajao s europarlamentarcima i dio vremena proveo u uredu. U 14 sati sam otišao na sastanak s gospodinom koji je po struci lobist, Garlich von Essen. Govorio je o važnosti lobiranja tu u Bruxellesu. Odmah sam povukao paralelu sa situacijom u Hrvatskoj i u ostalim zemljama regije gdje se lobiranje u javnosti tumači kao nešto jako blisko korupciji. U Bruxellesu se jako dobro zna što je lobiranje i kakvu pomoć usluge vrhunskih lobista mogu donijeti.

Naime, postoje zakoni o lobiranju, pravila, procedure, registar i udruženja lobista. Za industrije alkohola, cigareta i kocke u nekim se državama ne smije lobirati, dok se u nekim liberalnijim smije, ali uz posebne zakone. Iako mnogi i ne žele raditi za te „industrije poroka“ zbog moralnih razloga. U Hrvatskoj je to sve u začecima, postoji udruženje lobista kojim upravlja gospodin Mate Granić. Rekao je kako je važan alat u lobiranju telefonski imenik u kojem se nalaze brojevi važnih osoba, tj. poznanstva.

U 15:30 sati išao sam u Europsku Komisiju na sastanak, te smo razgovarali o zadacima i radu Komisije. Za razliku od parlamenta, komisija je više operativno tijelo EU, dok je parlament političko tijelo EU. Europski parlament može u svakom trenutku raspustiti komisiju na način da joj ne izglasa nepovjerenje, ali ne može smjenjivati pojedine povjerenike. Temeljna zadaća Europske komisije je pripremanje i predlaganje propisa.

U 17 sati sam ostao u komisiji naći se s gospodinom koji je zadužen za komunikaciju komisije s javnošću, Tihamerom Czikom. Danas je u Bruxellesu bio summit EPP-a kojem je nazočio i predsjednik HDZ-a  Tomislav Karamarko. Prvi je put kao predsjednik HDZ-a sudjelovao na sastanku europskih lidera iz redova EPP-a, među kojima su i njemačka kancelarka Angela Merkel, španjolski premijer Mariano Rajoy, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i drugi.

Predvečer sam se sa svojim kolegama našao s Karamarkom, glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem, hrvatskim promatračem Davorom Božinovićem, te međunarodnim tajnikom HDZ-a Davorom Stierom. Razgovarali smo o jutrošnjem Summitu, te je Karamarko istaknuo de bi proces ratifikacije mogao ići mnogo brže.

Pričali smo o situaciji u HDZ-u te smo se složili da mladi trebaju dobiti više prostora u političkom životu jer su oni ti koji nose u sebi novu energiju i ideje, te da će tako stranka dobiti svježinu. Nakon današnjeg razgovora sa Karamarkom siguran sam će njegove ideje biti prepoznate u javnosti u svijetlu kako to Hrvatska demokratska zajednica zalužuje.

 


Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: