KARAMARKO U BRISELU O SUSJEDIMA I EUROPSKIM INTEGRACIJAMA

29 06 2012
BRUXELLES – Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da će na sastanku čelnika Europske pučke stranke (EPP) zatražiti ubrzanje procesa ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u zemljama koje to još nisu učinile.

“Nismo zadovoljni brzinom u procesu ratifikacije, još 17 zemalja članica treba to učiniti. Ja ću danas zatražiti pomoć kako bi se ubrzao postupak ratifikacije. Mislim da smo to zaslužili”, rekao je Karamarko koji prvi put kao predsjednik stranke sudjeluje na sastanku čelnika EPP-a, koji se tradicionalno održavaju pred summite EU-a.

Na pitanje da komentira izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, koji je u kontektsu pitanja Ljubljanske banke, rekao da je u slovenskom parlamentu potrebna dvotrećinska većina za ratifikaciju pristupnog ugovora, Karamarko je rekao da tu treba biti “pametan i trezven”

U svakom slučaju tu trebamo biti pametni i trezveni jer mi naprosto moramo ratificirati pristupni ugovor, naprosto moramo ući u EU-u 1. srpnja sljedeće godine. Svakako da ćemo s našim kolegama u Sloveniji obaviti adekvatne razgovore oko toga. Znam da je to za njih osjetljivo pitanje, ali mi ćemo biti principjelni u nekim stajalištima i mislim da ćemo svakako naći rješenje”, rekao Karamarko dodajući da će tijekom summita EPP-a imati nekoliko bilateralnih susreta, među kojima je moguć i sastanak sa slovenskim premijerom Janezom Janšom.

Karamarko je komentirao i pitanje europskih integracija zemalja jugoistočne Europe, najavivši da će HDZ pomagati “našim istočnim susjedima da što prije postignu standarde kako bi mogli započeti pristupne pregovore s EU-om”.

“Znam koliko je to naporan put, jer smo ga i mi morali proći. Apsolutno smo za to, međutim inzistirat ćemo da se ispune i zadovolje potrebni kriterije što smo i mi morali učiniti”, rekao je.

Za Srbiju je rekao da “mora doživjeti temeljite reforme”.

“Ja sam se nekoliko puta kritički osvrtao na izjave (srbijanskog predsjednika) Tomislava Nikolića. Ako je to europejski put Srbije, koja se, čini mi se ipak lagano okreće velikosrpskom, miloševićevskom i šešeljevskom fašizmu, zašto ne izreći tu riječ, onda to sigurno nije dobro. Budno pazimo i pratimo što se tamo događa i morat ćemo imati adekvatne odgovore na sve ono što nam stiže iz ovakve Srbije. Ja se nadam da su toliko svjesni odgovornosti za sudbinu srpskog naroda, koji doista može svoj prosperitet doživjeti jedino u EU-u. Mislim da je pred njima dug i naporan put”, rekao je Karamarko.

 

————————————————

Karamarko u Bruxellesu: Srbija se okreće šešeljevskom fašizmu!

  • Zagreb, 28.06.2012., 14:51
  • Autor: Ivana Petrović iz Bruxellesa

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u Bruxellesu je posebno istaknuo svoju zabrinutost političkim stanjem u Srbiji.

Izborom Tomislava Nikolića za predsjednika i čitavim tijekom konstituiranja nove vlade Srbija se okreće velikosrpskom, miloševićevskom i šešeljevskom fašizmu i zašto o tome otvoreno ne govoriti. U tom smislu to nije dobro za narod Srbije i regiju’, rekao je Karamarko.

>> Šešelj sudu: Ja, četnički vojvoda vama da ustanem? Vi niste normalni!

Na upit naše novinarke Ivane Petrović o tome kako HDZ procjenjuje tijek ratifikacijskog sporazuma te kako procjenjuje novonastalu situaciju sa Slovenijom, koja kao uvjet postavlja što da se što prije počne razgovarati o problemu Ljubljanske banke, Tomislav Karamarko je odgovorio da HDZ nije zadovoljan tijekom na koji se odvija proces ratifikacijskog sporazuma hrvatskog pristupnog ugovora.

Kaže da je ostalo još previše zemalja članica koje to nisu napravile među kojima su, uvjetno rečeni, i one najjače. Karamarko je i više puta ponovio i naglasio da Hrvatska mora u Europsku uniju ući 01. srpnja 2013. kako je i predviđeno.

Problem Ljubljanske banke

Oko problema Ljubljanske banke Karamarko kaže da razumije slovenske prijepore ali da će danas pokušati razgovarati s premijerom Janezom Janšom oko tog pitanja kako bi pomogao u donošenju najboljeg mogućeg modela rješenja.

>> Slovenija za ozbiljan monitoring Hrvatske!

Karamarko o ulasku susjednih država u EU

Crna Gora bi u Bruxellesu trebala dobiti datum početka pregovora oko ulaska u Europsku uniju. Tomislav Karamarko kaže da HDZ ostaje dosljedan svojoj politici, a ta je da zemlje regije čim prije uđu u EU te da će im HDZ na tom putu pomagati.

————————————————————————————————–

litičkim stanjem u Srbiji ali i tijekom ratifikacije sporazuma o ulasku Hrvatske u EU.

“Izborom Tomislava Nikolića za predsjednika i čitavim tijekom konstituiranja nove vlade Srbija se vraća u politiku Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja. Politiku koja je, uostalom, fašistička i zašto o tome otvoreno ne govoriti. U tom smislu to nije dobro za narod Srbije i regiju’, rekao je Tomislav Karamarko danas u Bruxellesu.

>>Nikolić: ‘Vukovar je bio srbijanski grad. Tamo se Hrvati nemaju što vraćati’

>>Rješenje enigme zločina u Antinu: Preko ‘Ace – Divljaka’ do ‘Tome Grobara’

Na upit  Ivane Petrović novinarke NoveTV o tome kako HDZ procjenjuje tijek ratifikacijskog sporazuma te kako procjenjuje novonastalu situaciju sa Slovenijom, koja kao uvjet postavlja što da se što prije počne razgovarati o problemu Ljubljanske banke, Tomislav Karamarko je odgovorio da HDZ nije zadovoljan tijekom na koji se odvija proces ratifikacijskog sporazuma hrvatskog pristupnog ugovora.

Kaže da je ostalo još previše zemalja članica koje to nisu napravile među kojima su, uvjetno rečeni, i one najjače. Karamarko je i više puta ponovio i naglasio da Hrvatska mora u Europsku uniju ući 01. srpnja 2013. kako je i predviđeno.

Oko problema Ljubljanske banke Karamarko kaže da razumije slovenske prijepore ali da će danas pokušati razgovarati s premijerom Janezom Janšom oko tog pitanja kako bi pomogao u donošenju najboljeg mogućeg modela rješenja.

 

R.H.—————————————————————————————–

 

 

 
 

Oglasi

Akcije

Informacije

One response

30 06 2012
Toni

Karamarko se malo zaletio u svojoj izjavi o političkim promjenama u Srbiji. Takva izjava o velikosrpskoj, šešeljevskoj itd. idejama više paše nekom HSPovcu, nego pretendentu na premijersku ili predsjedničku funkciju u zemlji, koji treba pokazati širinu, umjerenost i zrelost. Ipak je sadašnji predsjednik HDZ-a kao MUPovac dobro surađivao sa budućim premijerom Srbije, Ivicom Dačićem (Mali Sloba) iz SPS-a. Karamarko, ako bude premijer RH će trebati komunicirati sa Nikolićem, koji je kao odbacio četničku politiku, što nitko normalan u RH ne vjeruje. Karamarko treba malo trenirati svoj nastup u medijima i naučiti kvalitetnije bez ideološko-povijesnih opaska napadati Vladu. Ako one baze sa “crvenom Hrvatskom”, “komunjarama koji žele vjeronauk zabraniti” ili “oni drugi ne misle hrvatski” nisu palili na zadnjim izborima, neće ni sada. HDZ treba svoj nastup prilagoditi sadašnjici i pokazati širinu i otvorenost, a ne polarizirati društvo ideološkim temama.

Lijep pozdrav.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: