PRATE LI DRUGI ČELNICI GRADSKIH I ŽUPANIJSKIH ODBORA PROMJENE KOJE SU SE ZBILE U VRHU NA SABORU STRANKE

21 06 2012

Škorić: Želim u Splitu obnoviti jaki i čvrsti HDZ

srijeda, 11.travnja 2012

Škorić: Želim u Splitu obnoviti jaki i čvrsti HDZ

Petar Škorić jedan je od petorice kandidata (uz Igora Lučića, Zorana Butića, Zdravka Omrčena i Ivanku Luetić) za novog predsjednika splitskog HDZ-a.

Četrdesetogodišnji diplomirani novinar  i upravni pravnik, sa završenom Visokom zapovjedno-stožernom školom na Hrvatskom vojnom učilištu, od  2005. godine pročelnik je Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Split;

Od lipnja 1991. dragovoljac je  Domovinskog rata,  sudjelovao je u obrani južnog i drniškog bojišta te u akcijama Zima 94, Skok 1 i 2, Ljeto 95, Oluja, Maestral i Južni potez. HV je napustio 2005. u činu kapetana korvete/bojnika.

Ovo je prijelomni trenutak

HDZ-u je u pristupio 1989. godine, te osniva mladež HDZ-a 1991. kojoj je bio i prvi predsjednik u Splitu, kao i dopredsjednik na nacionalnoj razini. U više mandata bio član Gradskog odbora HDZ-a Split i Županijskog odbora.

Dovoljno razloga da mu postavimo nekoliko pitanja, uoči Izborne skupštine splitskog HDZ-a koja će se održati u subotu.

Zašto ste se kandidirali?
– Zato što je sada prijelomni trenutak koji će odrediti budućnost HDZ-a, a upravo u najtežim trenutcima želim dati svoj doprinos konsolidaciji i jačanju stranke. Politika HDZ-a je osramoćena i birači su svoje nezadovoljstvo pokazali na izborima.

Građani nisu apriori protiv HDZ-a ali su nezadovoljni njegovom politikom, kao i brojno članovo koje je zbog nerješavanja nagomilanih problema, poltronizma i nebrige vodstva prema stranačkoj bazi postalo pasivno.

Svojom kandidaturom želim doprinijeti razvoju demokratizacije stranke, međusobnom poštivanju i jačanju stranačkog zajedništva. Želim vratiti ponos i dignitet svakom članu HDZ-a.

Što planirate  napraviti?

– S novim idejama i požrtvovnim radom, u koji će biti uključena široka stranačka baza sposobnih ljudi, spreman sam djelovati na vraćanju povjerenja birača i pridobivanju novih provodeći politiku koja će znati odgovoriti izazovima novog vremena.

HDZ se treba retuđmanizirati

Izmjenom Statuta potrebno je dovršiti proces demokratizacije stranke. Ne treba nam doživotno počasno predsjedništvo niti njegovanje kulta ličnosti, a isključenje iz stranke ne smije biti povlastica jednog čovjeka koji “briše” iz stranke one koji su mu nepoćudni. Potrebno je ozakoniti temeljno demokratsko pravno načelo “jedan čovjek jedan glas”.

HDZ se treba retuđmanizirati. Budući je izraz “detuđmanizacija” istoznačan s izrazom “rashrvaćenje” retuđmanizacija bi značila ponovno vraćanje stranci hrvatskog suverenističkog obilježja, povratak nacionalnom identitetu i ponosu. Ako sam sebe ne poštuješ neće te ni drugi poštovati. Tuđman je pored svih svojih slabosti, hrvatski De Gaulle, Bismarck ili George Washington.

HDZ treba služiti narodu i za to su mu potrebni nepotrošeni i novi ljudi, a ne klijenti određenih interesnih skupina koji se grčevito bore za vlast. U hrvatskoj politici su potrebni ljudi koji će se zalagati za nacionalne interese i spremno se suprostavljati različitim centrima moći koji ih ugrožavaju. To mogu samo vrhunski stručnjaci, već ostvareni na svojim područjima, koje se ne može ucijeniti ni potkupiti.

Kako namjeravate  oživiti HDZ u Splitu?
– Dobro ste kazali. HDZ-a nigdje nema i ponaša se kao da nije na životu, a imamo puno toga za učiniti i kazati. HDZ treba voditi jasnu i prepoznatljivu politiku u gradu Splitu. Da bi u tome uspio potrebno je iz temelja reorganizirati stranku i omogućiti angažman širokoj stranačkoj bazi u tijelima stranke.

Osnova svega je oživiti stranačko djelovanje i komunikaciju sa članstvom u temeljnim ograncima, što do sada nije bio slučaj jer bi ih se sjetilo uglavnom od izbora do izbora.

Želimo probuditi naše brojno članstvo

Mi se u Splitu ne trebamo toliko baviti visokom politikom već kako našim građanima poboljšati svakodnevni život.

Na razini temeljnih organizacija prepoznaju se ključni problem i daju smjernice i ideje za rad Gradske organizacije.

Konkretizirajte…

– Planiram osnovati više različitih pododbora – stručnih tijela za različita životna područja u koja planiramo uključiti širok broj članova stranke, ali i nezavisnih stručnjaka bliskih politici HDZ-a.

Vratit ću rad u HDZ kao osnovnu vrijednost. Svatko tko želi raditi za opće dobro imat će prostor i priliku i stranka će mu snažno pružati vjetar u leđa. Ne mogu se pomiriti s time da stranka bude tek usputna stanica koju će netko jednokratno iskoristiti samo za ostvarenje osobnih ciljeva.

Želimo probuditi naše brojno članstvo i ogromni potencijal kojemu do sada nije dopušteno da se razvije. HDZ ima puno toga za kazati i učiniti da se na svaki način poboljša život građana Splita. Imamo potrebu svakodnevno reagirati na sve što se događa u našem gradu. Podržat ćemo sve što je za opće dobro i reagirati na sve negativnosti, posebno tamo gdje se prepoznaju isključivo interesi pojedinih interesnih skupina.

Da bismo u tome uspjeli potrebno je oživiti rad cjelokupne stranke koja će svojim radom postati prepoznatljiva i ući u sve pore društvenog života u Gradu Splitu. Ne može se danas nešto događati u Splitu, a da HDZ nije prisutan.

Kako biste ocijenili protukandidate?

– Ne bi bilo u redu komentirati moje stranačke kolege o kojima imam dobro mišljenje, ali imam potrebu naglasitida posebno cijenim one koji su aktivno sudjelovali u stvaranju hrvatske države, te u Domovinskom ratu. U utrku za predsjednika sam ušao jer smatram da mogu ostvariti najširu potporu članstva i doprinijeti homogenizaciji i jačanju stranke. Ja sam dijete HDZ-a i od 1989. godine sam prošao sve faze razvoja stranke, proživljavajući sve njene uspone i padove.

Ne pripadam nikakvim klanovima

Ne pripadam nikakvim strujama i klanovima, a u meni je jedino ukorijenjena želja za čvrstim, jakim i ponosnim HDZ-om, kakav je bio u vrijeme stvaranja i oslobađanja Domovine.

Prepoznajem i znam put za rješavanje ključnih problema HDZ-a u Gradu Splitu, a smatram da to prepoznaju u naši članovi, koji u meni vide svog autentičnog predstavnika koji će sa svojim suradnicima provoditi otvorenu i čistu stranačku politiku koja će vratiti ponos splitskom HDZ-u.

Želim pobjednički HDZ u kojem neće biti poraženih. O politici HDZ-a u Splitu odlučivat će isključivo splitski HDZ i njegove temeljne organizacije. Neće više biti stranačkog poltronizma niti će nam netko sa strane nametati svoju volju

S kime bi HDZ  u Splitu trebao surađivati?

– HDZ će ostvarivati usku suradnju sa drugim strankama demokršćanske orjentacije, a učinit ćemo i sve na povezivanju nacionalne opcije u Splitu dajući svoj doprinos da se isto učini i na državnoj razini. Potpuno je neprihvatljivo da izborima propada gotovo dvadesetak posto glasova građana koji zbog neodgovornosti i osobnih taština pojedinaca ne mogu participirati u vlasti.

JOŠKO DADIĆ

Foto: CROPIX

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: