“KOMESARSKI” ZAKON O HRT-u

21 06 2012

Objavljeno19.06.2012. u 18:00

POSVAĐALI SE

Oporba predložene izmjene Zakona o HRT-u nazvala „komesarskim“

FOTO: CROPIX

Na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije danas je većinom glasova podržan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o HRT-u, a protiv su bili članovi iz redova HDZ-a i Hrvatskih laburista koji su ga ocijenili „komesarskim“ i „partijskim“.

Ministrica Kulture Andrea Zlatar, koja je predstavila prijedlog, kazala je kako se izmjene i dopune koje se šalju u saborsku proceduru koncentriraju na pitanja ovlasti i odgovornosti.

„Velik dio ovlasti daje se funkciji glavnog ravnatelja, zatim postoje Nadzorni odbor i Programsko vijeće“, rekla je dodavši kako je način izbora svih triju tijela vezan uz proceduru Hrvatskog sabora.

Proceduralne poteškoće u dosadašnjem načinu izbora nisu omogućavale kvalitetan način izbora, a s druge strane, ovlasti nadzornog i programskog tijela koje se preklapaju dovele se televiziju u upravljačku, programsku pa dijelom i financijsku krizu, ocijenila je Zlatar.

Prijedlog je, kazala je, da glavnog ravnatelja HRT-a imenuje i razrješuje Hrvatski sabor većinom glasova svih zastupnika; da javni natječaj objavljuje Nadzorni odbor HRT-a, a postupak natječaja provodi nadležni Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.

Po predloženim izmjenama i dopunama ovlasti glavnog ravnatelja su velike: on upravlja i vodi poslovanje, zastupa HRT, predlaže program rada, financijski plan i utvrđuje tekst ugovora između Vlade i HRT-a o programskim obvezama, a ima i ovlasti o imenovanju i razrješavanju glavnih urednika na HRT-u, nakon pribavljenog mišljenja novinara i drugih zaposlenika, rekla je Zlatar.

Predviđa se Ravnateljstvo HRT-a koje se sastoji od glavnog ravnatelja i ravnatelja pojedinih ustrojbenih jedinica HRT-a, a djelokrug tog tijela utvrđuje se Statutom HRT-a.

Nadzorni odbor je peteročlano tijelo, koje imenuje i razrješuje Sabor većinom glasova, a jedan od članova Nadzornog odbora je član zaposlenika HRT-a.

Programsko vijeće, prema prijedlogu, ima 11 članova. Devet ih se bira i razrješuje u Saboru većinom glasova, a dva člana vijeća biraju novinari i drugi zaposlenici koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa, kazala je.

Ovlasti programskog vijeća vezane su direktno za praćenje provedbe programskih načela HRT-a i obveza utvrđenih zakonom ali i ugovorom između vlade i HRT-a.

U prijedlog izmjena zakona o HRT-u uvršteno je i niz primjedbi danih tijekom javne rasprave koja je trajala tri i pol tjedna.

Prijedlog je, naglasila je Zlatar, usklađen sa sugestijama koje je na njega dala Europska komisija.
„Odustali smo od funkcije uvođenja glavnog urednika HRT-a i ostalo se na dvije ustrojbene jedinice – Hrvatski radio i HTV, a u prvi plan je stavljena odluka da se glavnog ravnatelja bila, kako je Europska komisija sugerirala, ‘kvalificiranom većinom’, što znači većinom zastupnika u Saboru“, rekla je Zlatar.

Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) ustvrdio je kako se predloženim izmjenama „komesarski postavlja glavnog urednika“. “U jednoj sobi, jedan čovjek postavlja jednog urednika“, rekao je Vukšić.

„Ovo je podvala koja će javnu televiziju svesti na partijsku televiziju, koja bi se mogla preimenovati u kukuriku-televiziju“, ustvrdila je Sunčana Glavak (HDZ) dodavši kako će predloženim izmjenama glavni ravnatelj postati gospodar života i smrti onih koji tamo rade.

„On ne samo da bi trebao raspravljati o ljudskim resursima već i upravljati milijunskom imovinom hrvatskih građana“, kazala je Glavak, poručivši vladajućima da su, ako su htjeli smijeniti ravnatelja, to mogli i prema postojećem zakonu.
Jasen Mesić (HDZ) ocijenio je kako se izmjene i dopune tog zakona moraju donositi u sklopu medijske strategije u RH. Implementiranje sadašnjeg zakona, kojeg inače članovi Odbora iz redova HDZ-a drže dobrim rješenjem, po mišljenju Jasena Mesića (HDZ) otežano je zato što sadašnja tijela televizije nisu popunjena.

„Ovako osjetljiv zakon, koji je donesen praktički jednoglasno u Hrvatskom saboru, ne radi se ad hoc“, rekao je Mesić dodavši da ako se i smatralo da na HRT-u ima problema onda ovo nije put za njihovo rješavanje.

„Načinom na koji ste devastirali i društvo i medije ne možete nama dijeliti lekcije i prosipati priče o komesarima“, odgovorio im je Damir Tomić (SDP).

„Komesarski sustav? Partijska televizija? Tko to govori? Jeste li vi ovih osam godina prespavali ili vam nitko nije rekao da je predsjednik Uprave HRT-a predsjednik mladeži HDZ-a Omiša. To vam nitko nije rekao kao što vam nitko nije rekao da je ključna osoba programa HRT-a bivša članica Glavnog odbora vaše stranke“, odgovorio je Goran Beus Richembergh (HNS).

Član Odbora za vanjsku politiku Davor Ivo Stier (HDZ) je zamjerio ministrici Zlatar što je novi prijedlog izmjena zakona, po ocjeni Europske komisije, u pitanjima jamstava neovisnosti o političkoj kontroli slabiji od postojećeg zakona.
Ivo Lučin (SDP) je ustvrdio kako ga raduje što eksperti Europske komisije nisu zaustavili ovaj zakon kao što su zaustavili neke druge zakone.

H
Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: