KONCEPT ‘VLADE U SJENI’ ZAHJEVA VEĆI ANGAŽMAN OD UOBIČAJENOG OPORBENOG: INFORMACIJA, ANALIZA, PROTUPRIJEDLOG…

20 06 2012
Autor: Damir Jugo, politički analitičar i stručnjak za PR

 

Koncept ‘Vlade u sjeni’ koju je najavio HDZ i o kojem se naveliko priča posljednjih tjedana otkad je na čelo stranke zasjeo Tomislav Karamarko relativna je novost je na hrvatskoj političkoj sceni, ako izuzmemo davni pokušaj Ivice Račana čija Vlada u sjeni nikada nije zaživjela, a ‘ministri u sjeni’ niti nakon dolaska SDP-a na vlast 2000. godine nisu zauzeli prava ministarska mjesta. Ovaj je koncept oporbenog djelovanja sasvim uobičajen na europskom i svjetskom nivou, a za očekivati je da će značajno dinamizirati političku scenu te Zoranu Milanoviću i njegovim suradnicima, nakon gotovo šest mjeseci funkcioniranja bez prave oporbe, značajno zakomplicirati vođenje stranačke i Vladine politike.

 

Privlačenje novih (ne)stranačkih stručnjaka kao veliki izazov za HDZ

Glavni problem i izazov buduće HDZ-ove Vlade u sjeni bit će zasigurno kadrovi. Ako najavljene ekspertne skupine budu sastavljene od isključivo istaknutih dužnosnika bivše Vlade Jadranke Kosor, njezina vjerodostojnost od samog početka zasigurno neće biti na najvišem nivou. Stari kadrovi jednostavno ne mogu odgovoriti zahtjevima koje traži dinamika Vlade u sjeni, a najveći problem je činjenica da upravo oni u Saboru predstavljaju HDZ. Zato će veliki izazov Karamarku i njegovom timu biti privlačenje uglednih pojedinaca u sve “resore” Vlade u sjeni koji će predstavljati osvježenje za stranku te joj prenijeti dio svojeg pozitivnog imidža (ako ga naravno imaju) koji je toj stranci prijeko i hitno potreban.

Kao i novi ljudi koji stranci mogu dati novo i stručno lice. Ključ će zasigurno biti u uzimanju najboljeg iz Hrvatskog gospodarsko-društvenog života, bez obzira jesu li članovi HDZ-a ili nisu. Takvim potezom Karamarko javnosti bi pokazao svoju širinu, a Vladu Zorana Milanovića snažno napao pokazujući suprotnost njihovom nepotizmu koji se polako, ali sigurno nazire.

 

Formula djelovanja: informacija, analiza, protuprijedlog

Zaista, kako bi Vlada u sjeni trebala funkcionirati? Recept je vrlo jednostavan. HDZ će morati razviti savršeno preciznu analitiku koja će pratiti sve izjave vladajućih dužnosnika, sve prijedloge zakonskih rješenja – ukratko – morat će secirati Kukuriku-Vladu do zadnjeg detalja. Nakon prikupljanja informacija, trebala bi uslijediti analiza prijedloga i raščlanjivanje istih do posljednjeg detalja na razini ekspertnih skupina, kako ih je u najavi nazvao Karamarko, zauzimanje vlastitih stavova i kreiranje protuprijedloga te konačno – javno iznošenje vlastitih prijedloga.

Koncept „Vlade u sjeni“ zahtijeva znatno veći angažman od standardnog oporbenog

Neovisno o tome tko će sudjelovati u navedenoj Vladi u sjeni, jedna je činjenica nedvojbena: Vlada u sjeni zahtjeva ogroman angažman svojih “dužnosnika”, angažman na koji niti jedna oporba u Hrvatskom Saboru dosad nije bila spremna. Od njih se očekuje aktivno pratiti svaki potez vladajućih, svaku njihovu izjavu i imati spreman kvalitetan i prije svega, konstruktivan odgovor. Osim nužno pojačanog angažmana, jedna od prijetnji je i apatija onih koji u tu „Vladu“ ne uđu. Primjerice, da Karamarko svog glavnog čovjeka za neki od resora istakne čak tri godine prije parlamentarnih izbora, svi bi ostali pretendenti na pojedini resor jednostavno izgubili interes i povukli se u stranu.

S obzirom na dosadašnje najave osnivanja stručnih skupina, a ne imenovanja „ministara u sjeni“, za očekivati je da će angažman i interes HDZ-ovaca da se dokažu novom šefu biti prilično velik. S druge strane, Karamarko je u nebrojeno navrata pokazao da nije izraženi individualac kao njegovi prethodnici što će svim HDZ-ovim stranačkim vedetama dati prostora da pokazu što znaju i mogu te koliko su zaista stručni na pojedinim područjima.

Konstruktivnost kao ključni element djelovanja HDZ-ove „Vlade u sjeni“

 

Mogućnosti djelovanja Vlade u sjeni ograničene su na kritiziranje rješenja prave Vlade te davanje prijedloga vlastitih rješenja. Pritom je ipak znatno važnija ova druga komponenta, konstruktivnost koja će sigurno biti ključni element u pokušaju uvjeravanja javnosti da HDZ ponovo može preuzeti vlast. Nedvojbeno je da su građani potpuno iscrpljeni od beskrajnih kritika bez ikakvih protuprijedloga, a ako se ta činjenica spoji s onom da će se tijekom cijelog mandata te potencijalne Vlade u sjeni odvijati sudski proces protiv HDZ-a i njegovih bivših dužnosnika, potreba za konstruktivnošću još je veća.

Zato bi se budući HDZ-ovi dužnosnici u sjeni zaista morali maksimalno disciplinirati i suzdržati od beskrajne kritike bez protuprijedloga koji nisu na isključivo deklarativnoj razini, već mogu zaintrigirati stručnu javnost, ali i građane.

 

S jedne strane u sabornici, gdje je takvim prijedlozima zaista i mjesto, ali će morati pronaći i inovativan način kako te prijedloge dodatno prezentirati medijima te pritom zauzeti maksimalan medijski prostor. Pritom je izrazito važna komponenta brzina kojom će HDZ-ova Vlada u sjeni biti u stanju reagirati na rješenja prave Vlade, a koja će građanima pokazati kako stranka ima ljude koji imaju svoje rješenje za svaki problem i situaciju s kojom se država suočava.

Konačno, u provedbi projekta „Vlada u sjeni“ HDZ mora unaprijed računati i na činjenicu da HDZ neće moći do vlasti bez koalicijskih partnera. Tako će naslovne uloge u nekim resorima u slučaju dolaska na vlast pripasti i koalicijskim partnerima, ali to HDZ-ovce zasigurno neće obeshrabriti u zauzimanju aktivnog angažmana te iskorištavanju mogućnosti za vlastito pozicioniranje kao stranačkih prvaka u nekim od ključnih resora. Ovaj će projekt HDZ-a zasigurno privlačiti interes svih, ne samo simpatizera stranke, budući da je riječ o konceptu koji dosad nismo imali priliku vidjeti na hrvatskoj političkoj sceni. Koliko će imati uspjeha i učinka na percepciju HDZ-a, ostaje za vidjeti.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: