STRANKA ĆE RASKINUTI ŠTETNE UGOVORE S ODVJETNICIMA

15 06 2012

Ivanka Toma

Odvjetnici Tomislav Penić i Davor Budin uskoro bi mogli ostati bez vrlo izdašnoga klijenta – HDZ-a. Za mjesečni honorar od 250.000 kuna zastupaju HDZ u sudskom procesu za Fimi mediju u kojem ga brane od USKOK-ove optužnice da je pod vodstvom Ive Sanadera ogrezao u korupciji. Ugovor koji je novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko navodno naumio raskinuti, sklopljen je u mandatu Jadranke Kosor, i to na dvije godine, što znači da HDZ samo za odvjetnički honorar mora izdvojiti čak šest milijuna kuna!

Prema informacijama iz novog vodstva, vrh HDZ-a nezadovoljan je aranžmanom s odvjetnicima Penićem i Budinom. Ugovor smatraju financijski neodrživim i namjeravaju se zahvaliti im i povući punomoći. Kako doznajemo, ne očekuju se problemi zbog raskidanja ugovora jer je procjena nekih pravnika da je njegov sadržaj takav da bi se mogao podvesti pod štetne ugovore. Sporan je rok na koji je ugovor sklopljen, kao i visina honorara koji je navodno određen prema tarifi za trgovačko, a ne kazneno sudovanje. Iznos koji HDZ plaća neusporediv je s iznosima koje dobivaju drugi odvjetnici u sličnim predmetima. Aktualni vrh HDZ-a ostao je u šoku, prenosi jedan od upućenih hadezeovaca, kad su doznali da neki optuženici u istom predmetu odvjetnike mjesečno plaćaju otprilike tisuću eura, a da je maksimalni iznos koji se u Fimi mediji mjesečno daje odvjetnicima 25.000 kuna.

– Sve što ste naveli su poluinformacije – jedino je što o ovoj temi kaže odvjetnik Budin. – U kontaktu smo s povjerenstvom HDZ-a i obrađujemo sve segmente optužnice protiv HDZ-a pa tako i stavke ugovora – kaže Budin.

Iako Predsjedništvo HDZ-a još nije donijelo i objavilo konačne odluke u vezi s optužnicom protiv HDZ-a, posebice hoće li biti nagodbe s USKOK-om zbog djelomičnog priznavanja odgovornosti, a potom u vezi s tužbom protiv bivšeg predsjednika I. Sanadera radi nadoknade više od 31 milijun kuna štete zbog crnih fondova, doznajemo da već imaju i novo odvjetničko ime koje bi zamijenilo dvojac Penić – Budin. Bivša predsjednica HDZ-a J. Kosor kaže da su priče kako je s odvjetnicima Penićem i Budinom sklopila štetan ugovor podmetanja kojima je stalno izložena.

– Odluku o njihovu angažmanu donijelo je Predsjedništvo, a i meni je visina honorara bila sporna i pokušala sam je smanjiti – kaže J. Kosor i dodaje da nema zapreke da se ugovor raskine.

Nagodba priznanje krivnje

– Uostalom, i ja sam raskinula ugovor koji je HDZ imao s odvjetnikom Vladimirom Gredeljem – kaže je J. Kosor. Iako smatra da se ne treba nagoditi s USKOK-om jer to znači priznanje krivnje, priznaje da bi taj potez imao i pozitivni politički učinak jer bi se s HDZ-a, pred kojim su lokalni izbori, skinuo uteg stranke kojoj se sudi za kriminal.

Postotak osuđujućih presuda veći je nego za Informbiroa

Od početka tog postupka, poznatog kao Fimi media, HDZ se pokušava kriminalizirati tvrdnjom da je riječ o lopovskoj stranci. Dok sam ja bio predsjednik HDZ-a, HDZ je poslovao legalno, o čemu govore i nalazi državne revizije. Ako je netko radio nešto protuzakonito, a u tom smo postupku čuli ljude koji su priznali da jesu, za to nisam kriv ni ja ni HDZ. To što su neki priznali, ne može inkriminirati ni mene ni HDZ. No takvi spinovi puštaju se kako bi se digao postotak osuđujućih presuda, koji je, kako smo čuli u Saboru, 87 posto. Pa takav postotak nije postojao ni za vrijeme Informbiroa – izjavio je jučer bivši šef HDZ-a Ivo Sanader. (ija)

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: