HDZ ĆE KROZ NACIONALNE ODBORE PUHATI VLADI ZA VRATOM

1 06 2012

01.06.2012 / 11:32

PRVI KONKRETNI POTEZI NOVOG PREDSJEDNIKA HDZ-a: Tomislav Karamarko osniva nacionalne odbore koji će Vladi ”VISITI ZA VRATOM”

  • Premda će ti odbori sličiti na ministarstva, HDZ neće osnivati klasičnu vladu u sjeni koja će imati svoje ministre. To je potvrdio i novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, napominjući kako je HDZ zbog dosadašnjeg stanja u stranci, aktualnoj Kukuriku vladi umjesto 100 dao 200 dana poštede

Piše: M.G.

Tomislav Karamarko

 

Foto: Krasnodar Peršun/Aktual

Na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a stranka će početi osnivati nacionalne odbore, svojevrsne ekspertne timove koji će imati zadatak da prate i analiziraju odluke sadašnje vlasti te utječu na stranačku politiku u svim segmentima društva, ekonomije, investicija, socijale i slično. Premda će ti odbori sličiti na ministarstva, HDZ neće osnivati klasičnu vladu u sjeni koja će imati svoje ministre. To je potvrdio i novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, napominjući kako je HDZ zbog dosadašnjeg stanja u stranci, aktualnoj Kukuriku vladi umjesto 100 dao 200 dana poštede.

– Neće to biti klasična vlada u sjeni sa svojim ministrima nego će te naše odbore činiti skupina stručnih ljudi koji će davati određene prijedloge i rješenja, ali će istovremeno bdjeti nad onim što sadašnja vlast radi – objasnio je novinarima Karamarko.

Razlog zašto je novo čelništvo odlučilo da će umjesto klasične vlade u sjeni osnivati ekspertne odbore, koje će činiti stručnjaci iz stranke, ali i vanjski eksperti, vrlo je racionalan. U HDZ-u tvrde da je model stvaranja klasične vlade u sjeni, koji koriste često najjače oporbene stranke na zapadu, već zastario, a osim toga, procjena je da bi taj model u ovom trenutku donio više štete nego koristi stranci koja je krenula u konsolidaciju svojih redova. Određivanje imena “ministara u sjeni” samo bi rezultiralo stvaranjem zle krvi i međusobnih sporenja oko fotelja, što u ovom trenutku konsolidacije i “skupljanja svih” HDZ-u ne treba.

U odborima će, međutim, biti više ljudi, ekipu će činiti i bivši ministri, saborski zastupnici, ali i vanjski eksperti, kojima će biti pridodane mlade snage regrutirane iz stranačke mladeži. HDZ-ovi ekspertni odbori neće se zvati kao sadašnja ili bivša ministarstva, nego će ujedinjavati više područja kojima se sada bave dva ministarstva.

Usporedno s odborima na nacionalnoj razini, osnivat će se i povjerenstva na lokalnoj razini koja će imati zadatak da u gradovima i županijama gdje je HDZ u oporbi budu korektiv sadašnjoj vlasti, a tamo gdje je HDZ na vlasti da budu jedna vrsta savjetodavnog tijela.

Povjerenstva na lokalnoj razini bit će specifična za svaku regiju i usredotočit će se samo na one probleme koji tište tu sredinu, ali i potencijale koji mogu biti zamašnjak razvoja regije. Primjerice, u dalmatinskim županijama bit će primarna briga o turizmu, u slavonskima o poljoprivredi. Ta povjerenstva trebala bi biti i svojevrsni kadrovski inkubatori, bazeni iz kojih će stranka regrutirati nove kadrove za nacionalnu razinu. Naime, u HDZ-u vjeruju da će se u tim povjerenstvima iskazati mladi stručnjaci koji će privući pozornost središnjice da na njih može računati u trenutku kad bi se HDZ vratio na vlast.

 

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: