PRVI OZBILJNIJI NOVINARSKI POKUŠAJ BACANJA ‘KOSTI’ IZMEĐU PREDSJEDNIKA I NJEGOVA ZAMJENIKA

31 05 2012

Prgomet je budućnost HDZ-a, on će ‘rušiti’ Ivu Josipovića?

U HDZ-u se više ništa ne zna, dojučerašnji hrvatski Hezbolah sad je “zagonetka, prožeta duhom tajne, obavijena velom misterije”, kako je Churchill rekao za Rusiju

Prgomet je budućnost HDZ-a, on će 'rušiti' Ivu Josipovića? Robert Anić/Pixsell Karamarko kao da još tapka u mraku

HDZ je u prvu izbornu kampanju prije dvadeset i kusur godina krenuo s lucidnim sloganom – zna se. Ivica Račan ju je proglasio strankom opasnih namjera. Danas su stvari kudikamo manje jasne. U HDZ-u se više ništa ne zna, dojučerašnji hrvatski Hezbolah pretvorio se u “zagonetku, prožetu duhom tajne, obavijenu velom misterije”, kako je Churchill jednom rekao za Rusiju. Imaju li opasne namjere? Ni to se više ne zna. Na to pitanje ne može odgovoriti ni vidoviti Milan.

Rijetke konkretne poteze koje je u još rjeđim javnim nastupima najavio Tomislav Karamarko sigurno – nećemo gledati! Uhićenja Boljkovčevih suboraca? Pojest ću svoju trenersku diplomu ako ta predstava doživi reprizu. Zabrana Žikinog kola i proslave Dana mladosti u Kumrovcu? To ni Tuđman nije radio. Vrag će ga znati zašto se predsjednik glavne oporbene stranke, pored tolikih problema – suđenja koje stranci može silno zagorčati život – bavi folklorom susjedne države. Na stranačkom planu najavio je rekroatizaciju HDZ-a. Što to znači nemoguće je i naslutiti.

Koliko je strah od nekog Karamarkovog desničarenja utemeljen, otvoreno je pitanje. Čitajući unaprijed napisane govore ne može se zapaliti mase. Čovjek koji je tako dugo vremena proveo u službi dvojice vrlo ljevičarskih političara – Mesića i Boljkovca – zacijelo nije baš tako alergičan na partizane. Što bi inače tako dugo radio s njima?

pak, stranačka baza ga je prepoznala kao autentičnog desničara – ta je struja u HDZ-u, vidi se to i po broju Kujundžićevih glasova – pomela centar i ljevicu. No, ta “ideološka” kompaktnost nije dobar znak za HDZ. Ne iskorači li prema centru, suviše desni HDZ će teško dobiti nacionalne izbore, osim ako nacija ne zapadne u stanje krajnjeg očaja, pa glasuje iz protesta. Ipak, potencijal protestnih glasova ovdje nikad nije bio mali, pa tu opciju ne treba sasvim zanemariti.

Prgomet će odrediti sudbinu HDZ-a

Perspektiva stranke dobro će se vidjeti i po sudbini dr. Drage Prgometa. Nakon njegova debija, što na hrvatskoj političkoj sceni nije čest slučaj, možemo reći: Zvijezda je rođena.

Prgomet je odmjeren i umjeren, trezven i pametan, dobar je govornik, samo pouzdan, mlad i stručan. Ima potencijal osvojiti golem broj glasova centra i čini se da je, već sad, idealan HDZ-ov materijal za – potencijalnog predsjednika Republike. S takvim potencijalom jednako je ozbiljan kandidat i za izlazna vrata stranke u koju je, izgleda, zalutao kao Poncije u Credo. Na njegovoj sudbini vidjet će se, vrlo jasno, iskrenost reformskih namjera novog vodstva. Minoriziraju li Prgometa, idu posve udesno. Daju li mu šansu, hrvatska će politička scena zadobiti novu živost…

Tagovi: tomislav karamarko, politika, hdz, drago prgomet

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: