HOĆE LI BRUXELLES NATJERATI JOSIPOVIĆA PUT BEOGRADA?

31 05 2012
Piše: Silvana Perica

Treba li hrvatski predsjednik Ivo Josipović prihvatiti poziv na ustoličenje novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića 11. lipnja? Na to pitanje postavljeno analitičarima i sudionicima političkog života u Hrvatskoj dobili smo različite odgovore. Donedavna premijerka Jadranka Kosor kaže kako je Ministarstvo vanjskih poslova Vesne Pusić moralo reagirati kad je postalo jasno da je Nikolić zaista rekao da je Vukovar srpski grad.

Nikolić u lošijoj poziciji

 

Ministarstvo je moralo poslati službenu prosvjednu notu Beogradu i tražiti ispriku za tu izjavu. A ako bi isprika stigla, predsjednik Josipović mogao bi i otići na inauguraciju – kaže bivša premijerka. Podsjeća i da Boris Tadić, kao tadašnji srbijanski predsjednik, nije došao u Zagreb na Josipovićevu inauguraciju jer je bio pozvan i kosovski predsjednik.

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić kaže: – Vjerujemo da će predsjednik Josipović sukladno svojim ustavnim ovlastima samostalno donijeti odluku o tome hoće li otići na inauguraciju Nikoliću ili ne. Vjerujemo i da će, osim potrebe uspostave i održavanja dobrosusjedskih odnosa, voditi računa i o njegovim nedavnim izjavama te o svemu što je činio tijekom agresije na Hrvatsku i govorio nakon Domovinskog rata. Očekujemo da će Josipović prije donošenja odluke zatražiti službeno očitovanje Srbije na najvišoj razini.

Mnogi promatrači očekuju da će Zagreb zapravo dobiti direktivu iz Bruxellesa i da će predsjednik Josipović morati u Beograd. Bivša premijerka kaže da ne očekuje pritisak iz Bruxellesa jer je u Nikolićevoj izjavi riječ o izrazu agresorske, agresivne politike i u tome nema ničega spornog. Hrvatski predsjednik ne treba ići u Beograd, uvjeren je i Mate Kapović, docent na Filozofskom fakultetu i radikalni protivnik pristupanja EU.

– S obzirom na Nikolićevu ekstremističku prošlost i osnovane sumnje da je riječ o ratnom zločincu, mislim da ne treba ići na inauguraciju, iako nemam iluzija da je naša vlast bitno bolja od srbijanske, osim što trenutačna hrvatska kadrovska postava bar ne naginje neofašizmu kao Nikolić, iako tu u pripremi imamo i svog Nikolića – Karamarka – kaže Kapović.

– Josipović ne treba ići u Beograd, sve dok ne dobije ispriku Tomislava Nikolića – uvjerena je i psihologinja Mirjana Krizmanić. Povjesničar Tvrtko Jakovina misli da argumenti za dlaku pretežu na stranu – odlaska u Beograd. – U ovom trenutku predsjednik Srbije u lošoj je poziciji, mora se opravdavati za svoje izjave i dolazak na inauguraciju može biti pozitivan za međunarodnu poziciju Hrvatske, a nedolazak neće politički značiti ništa – kaže Jakovina, dodajući kako zacijelo i Janez Janša misli slično kao i Nikolić, samo sa slovenskih pozicija, pa ipak odnosi između Hrvatske i Slovenije neće biti prekinuti.

Mesić odbio komentirati

Bivši predsjednik Stipe Mesić odbio je komentirati pitanje Josipovićeva odlaska, njegov suradnik Tomislav Jakić napominje kako bi to bilo neprimjereno, kao da bivši predsjednik sugerira što da predsjednik Josipović učini. – Možda bi bilo dobro da predsjednik ode u Beograd i ondje iznese svoje stavove – predlaže prof. Tonči Kursar s Fakulteta političkih znanosti. Među promatračima moguće je čuti i procjene kako se odnosi između Hrvatske i Srbije ne mogu samo tako srediti te kako ozbiljno treba uzeti to što Srbija u teškoj ekonomskoj situaciji nabavlja skupe avione MiG-29.

U međuvremenu, Nikolić je nastavio svojim izjavama “šetati” susjedstvom, nakon Hrvatske na redu je Crna Gora.

“Priznajem Crnu Goru kao državu, ali ne priznajem razliku između Srba i Crnogoraca jer je nema”, rekao je Nikolić na crnogorskoj televiziji, a ponovio je i da nikad neće priznati Kosovo, pa ni ako cijena bude odustajanje od pristupanja Srbije EU. Danas će Nikolić prisegnuti nakon što nova srbijanska skupština bude konstituirana. U međuvremenu, s Nikolićem se sastao Vincent Degert, a stigla je i čestitka iz Njemačke. “Nadam se da ćete se snažno zalagati za nastavak integracije Srbije u EU. Njemačka će biti pouzdan partner vama i vašoj zemlji u provođenju reformi”, piše kancelarka Angela Merkel, koju je Nikolić spomenuo u izbornoj noći, pozivajući se na prijateljstvo Njemačke i Srbije.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: