BILDANJE ŠEKSOVA EGA

31 05 2012

NEUNIŠTIVI

POVRATAK OTPISANOG Nakon Tuđmana, Sanadera, Kosor i Karamarko hoće Šeksa

Analize: Karamarko treba njegovo iskustvo.

Autor: Vanja Deželić

 

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko nije bio pretjerano uzbuđen zbog odlaska Josipa Salapića jer smatra da nitko više neće dolaziti, a nikoga se neće ni tjerati – pa ni Vladimira Šeksa! Za najdugovječnijeg zastupnika još uvijek ima mjesta u stranci i nakon Tuđmana, Sanadera i Kosor, na njega apsolutno računa i novi lider.

On ima veliko iskustvo i najjači je zanatlija u smislu saborskih procedura i sigurno da će se takve stvari uzimati u obzir pri odlučivanju – kazao je Karamarko na pitanje o Vladimiru Šeksu.

Te njegove riječi automatski otvaraju pitanje o Šeksovoj političkoj moći i potrebi koju za njegovim uslugama imaju lideri stranke.

– Šeks nije politički neuništiv, on u pravom smislu riječni nije ni politički relevantan, ali je politički ekspert koji najbolje razumije saborsku proceduru i njegove usluge svima donose korist. No, pitanje je hoće li se takvom ulogom zadovoljiti jer sigurno više neće imati mogućnost donošenja političkih odluka. Sigurno je da će mu ovo biti zadnji mandat i ostaje za vidjet hoće li ga odraditi do kraja i svojim uslugama pomoći stranci. Činjenica je da će časno otići iz političkog života, nitko ga neće izbacivati – smatra politički analitičar Davor Gjenero.

Potpuno se slaže s tim konstatacijama i politolog Anđelko Milardović.

Šeks je meštar pravne procedure, ima pravno i odvjetničko iskustvo i znanje. A što na toj razini od svega zna Karamarko? Budimo realni, ne zna ništa. Zato mu je pametno imati uz sebe čovjeka kao što je Šeks, ali smatram da bi ipak njemu samome, kao i svima njegovih godina, bilo najpametnije istupiti iz politike. Ali ako se zadrža stvorit će se percepcija o njegovoj političkoj neuništivosti. No svakome dođe kraj, a nakon ovih izbora u HDZ-u mislim da je Šeks svjestan da je njegov stigao – kazao nam je Milardović.

Profesor Žarko Puhovski, s druge strane, vjeruje da se Tomislav Karamarko koncentrirao na to tko bi mu donio najmanje štete pa se zato odlučio na Vladimira Šeksa kao osobu od povjerenja.

To je sve politička igra u kojoj Šeks, kad se o njemu radi, ima jako dobre karte. Činjenica je da je Šeks sve svoje uspjehe postigao na način koji je to sada uspio i sam Karamarko. Upravo je zato jasno da se Karamarko bez njega sad ne može održati na visokoj razini jer niti ima političkog talenta, iskustva ili govorničkih sposobnosti da bi to mogao sam – kaže Puhovski.

A potom je ponudio teoriju koju njegovi kolege nisu dotakli, a tiče se izbacivanja Jadranke Kosor iz stranke.

– Ipak, prije svega mislim da se za Šeksa odlučio jer se misli riješiti Jadranke Kosor. Nerealno je očekivati da će zadržati oba potpredsjednika Sabora. Karamarkova bi priča imala manje smisla u tom slučaju i smatram da se odlučio prije svega za onoga tko bi mu nanio manje štete – zaključuje Puhovski.

 

>> Karamarko: Ne bojim se novih odlazaka iz HDZ-a, a na Šeksa ozbiljno računam!

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: