ČVRSTA RUKA I POŠTENJE

29 05 2012

29.05.2012 / 08:43

AKTUAL OTKRIVA: TAJNI SVIJET ČVRSTE RUKE HDZ-a: Kako Miljan Brkić vlada strankom za Karamarka

  • U stranci novog glavnog tajnika Milijana Brkića opisuju kao čovjeka za red, rad i disciplinu
  • Trenutačno se bavi mirenjem lokalnih dužnosnika koji bi se obračunavali s poraženima
  • Aktual otkriva koja je bila njegova uloga u slučajevima Norac, Paravinja i Sanader

Piše: Orhidea Gaura i Berislav Jelinić

Milijan Brkić

Milijan Brkić sudbinski je vezan uz Tomislava Karamarka još otkako je kao mladić 1991. pristupio specijalnoj policiji

Pokušaj onih koji su na unutarstranačkim izborima podržali Tomislava Karamarka da se obračunaju s aktualnim vodstvom osječkog HDZ-a, prvenstveno Josipom Salapićem i Tomislavom Ivićem koji su podržavali Jadranku Kosor, spriječio je u subotu Milijan Brkić, novi glavni tajnik stranke. Dio HDZ-ovaca, posebno oni na lokalnom nivou, nije, čini se, ozbiljno shvatio riječi novog predsjednika stranke Tomislava Karamarka da je gotovo sa stranačkim podjelama, da neće biti obračuna s pobijeđenima i da stranka na lokalnim izborima sljedeće godine može pobijediti samo ako bude jedinstvena. Zato je Milijanu Brkiću dao specijalan zadatak da s autoritetom glavnog tajnika stranke smiri tenzije na terenu.

Milijan Brkić Vaso osoba je od najvećeg povjerenja Tomislava Karamarka i njegov dugogodišnji suradnik. Mediji su ga do sada uglavnom opisivali kao Karamarkova čovjeka iz sjene, a on je za sebe rekao da je prije jedna od karika u lancu.

Karamarko, Brkić, Bošnjak i Baketa

Proslava pobjede u hotelu Panorama: Tomislav Karamarko s Brkićem, šeficom stožera Davorkom Bošnjak i Ivanom Baketom

“Možete za Milijana Brkića reći svašta, ali on nije negativac. Upravo suprotno. Vrhunski je operativac, uporan kao mazga, vrijedan, hrabar, pouzdan i vjeran prijatelj. Prijateljstvo je za njega najjači zakon. Najveća mu je mana što je zbog prijateljstva ili principa ponekad spreman malo zažmiriti na zakon”, tako je Milijana Brkića opisao jedan njegov prijatelj. Tu svoju osobinu pokazao je 2001. kad je kao zapovjednik Alfi odbio izričitu zapovijed nadređenih da usred noći probije barikadu koju su u Sinju postavili prosvjednici protiv uhićenja Mirka Norca. Brkić je bio osobni prijatelj Mirka Norca još iz vremena kad je ovaj na početku rata bio u specijalnoj policiji, a zbližili su se na ratištu kod Livna.

U vrijeme napetih političkih odnosa u zemlji, takvo nepoštivanje odluka u lancu zapovijedanja policije tumačilo se tada u koaliciji na vlasti kao refleks eksponenata rigidne desnice, koja bi u konačnici bila spremna i na drastične korake koji bi mogli ugroziti nacionalnu sigurnost. Brkića se tada smatralo jednom od karika u tom lancu ljudi koji bi mogli ozbiljnije uzdrmati stabilnost policijskog sustava, a Brkić je na tu situaciju gledao sukladno vlastitim političkim i osobnim uvjerenjima. Smatrao je da će u uvjetima povišenih tenzija između Sjevera i Juga slanje specijalaca iz Zagreba značiti samo dolijevanje ulja na vatru i svoje je mišljenje rekao nadređenima. Koliki je autoritet Brkić imao među sebi podređenim ljudima pokazuje i podatak da je u tom trenutku, bez obzira na moguće posljedice, iza njega stala cijela postrojba. Iako su tadašnji ravnatelj policije Ranko Ostojić i ministar unutarnjih poslova Šime Lučin nakon toga popustili i izdali naređenje da se s prosvjednicima ide pregovarati, Brkić je morao snositi sankcije zbog neposluha.

Papa - Brkić

Godine 1998. bio je u užem osiguranja pape Ivana Pavla II. za posjeta Zagrebu

Foto: Arhiva

Međutim, od Ostojića je tražio da nitko drugi iz njegove postrojbe ne bude kažnjen i Ostojić je održao riječ. No, ubrzo su se njih dvojica ponovno sreli. Jednog dana Ostojić je Brkića hitno pozvao u Split i na njegovo iznenađenje dao mu na telefon tadašnjeg premijera Ivicu Račana. Račan mu je rekao: “Norac želi da vi dođete po njega.” Mirko Norac u to je vrijeme bio u bijegu, ali je u dogovoru s Vladom pristao na izručenje. Jedini uvjet bio mu je da po njega dođe Milijan Brkić. On je to i učinio. Otišao je po njega na dogovoreno mjesto u Sloveniju i potom ga osobno prepratio u pritvor u Rijeci. Iako je obavio tako osjetljiv zadatak, tadašnje ravnateljstvo policije na čelu s Ostojićem Brkića je nakon toga kao običnog policajca poslalo u nekoliko policijskih postaja, potom u Odjel za javni red i mir pa u interventnu policiju. Brkića je najviše pogodilo kad je saznao da je iz policijskih krugova stiglo naređenje da se provjeri je li on uistinu završio prva dva razreda osnovne škole u Klobuku. To je bio jedan od razloga zašto je 2003. na vlastiti zahtjev otišao iz policije i posvetio se privatnom poslu.

“Mogao je tada otići u mirovinu i uzeti otpremninu od gotovo 200 tisuća kuna, ali nije uzeo ništa od toga”, kaže jedan Brkićev prijatelj. Neko je vrijeme Brkić tada radio i za doktora Nikicu Gabrića.

Brkić 2

Na početku rata 1991.

Foto: Arhiva

U državnu službu Brkić se vratio 2005. kad je Tomislav Karamarko postao ravnatelj SOA-e i pozvao ga da mu bude pomoćnik, a operativno je vodio područje Zagreb. Jedno je vrijeme vodio odjel koji se bavio sigurnosnim provjerama. Zato se može tvrditi da Brkić svakako raspolaže vrlo opsežnim i preciznim informacijama o velikom broju dužnosnika, ali i svih drugih osoba koje su bile “sigurnosno zanimljive” obavještajnom sustavu. Brkiću smeta kada mu se imputira da je podršku za Karamarka jednim dijelom uspio osigurati na temelju ucjena obavještajnim podacima, što se spominjalo u dijelu medija kad je Tomislav Karamarko najavio svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a.

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU AKTUALA.

 

 

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: