NA ČELU GLAVNOG TAJNIŠTVA HDZ-a DRAGOVOLJAC DOMOVINSKOG RATA

27 05 2012

Čovjek koji je odbio razbiti blokade koje su ‘čuvale’ generala Norca

Nedjelja, 27 Svibanj 2012 17:55
Ivana

 

Ima li pravo u demokraciji policajac ili vojnik odbiti izvršiti zapovjed nadređenih? Pod pretpostavkom da zemljom ne vlada totalitarni ili teroristički režim jednostavno rečeno nema. Uostalom, zbog većih ovlasti veća je u odgovornost onih koji su u vojnoj ili policijskoj strukturi više pozicionirani. Uostalom, nakon Drugog svjetskog rata nije se sudilo običnim vojnicima već vojnim i političkim glavešinama, čak ni svi oni nisu osuđeni. Drugim riječima, pravila su vrlo jasna, vojnik ili policaac koji se ogluši o zapovjed bivši je vojnik ili policajac. Nešto slično dogodilo se i desnoj ruci novoizabranog predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka, Milijanu Brkiću.

Milijan Brkić, čovjek kojeg za Karamarka veže dvadesetgodišnje prijateljstvo, otprilike jednako dugo koliko je Hrvatska demokratska država, Brkić je jedan od onih istinskih vitezova Domovinskog rata, bivši pripadnik specijalne policije koja je na svojim leđima iznijela Domovinski rat, najsloženije operacije u oslobađanju zemlje, čišćenju terena od zaostalih terorističkih bandi, obavljala je specijalna policija, uz gardijske brigade nešto najelitnije što trenutno Hrvatska u vojno-policijskom sektoru ima. Hrvatska vojska proizašla je iz hrvatske policije, djelatnika MUP-a koji su svoje vatreno krštenje imali za Uskrs 1991. godine, kada su sredili terorističku ćeliju ali je u toj akciji slamanja velikosrpskog fašizma i pobune protiv vlastite države poginuo Josip Jović, prva žrtva velikosrpske agresije na Hrvatsku. Drugim riječima, hrvatska policija počela je obranu Hrvatske i okončala je hrvatsko oslobođenje, Milijan Brkić bio je dio tog sustava, Karamarako je također aktivni sudionik Domovinskog rata, u zemlji koja je utemeljena na vrijednostima Domovinskog rata taj podatak morao bi biti itekako značajan.

Međutim, za Milijana Brkića vezuje se još jedna, vjerojatno i najkontroverznija, pojedinost. Naime, smrću predsjednika Tuđmana stari HDZ potučen je na trećesiječanjskim izborima 2000. godine, nakon čega započinje jedan od najmračnijih procesa u povijesti ove mlade hrvatske države. Otvara se lov na hrvatske branitelje, skidaju se proteze, broje se ”lažni invalidi”, beznađe se širi Hrvatskom a u parlamentu, kontroverznom odlukom, Račanov režim daje Haagu nadležnost nad Olujom i Bljeskom, što je otvorilo vrata prema uhićenju Ante Gotovine. U to vrijeme, vrijeme brojnih prosvjeda, steže se obruč oko generala Mirka Norca, danas pravomoćno osuđenog hrvatskog časnika za ratni zločin. Norac nikada nije priznao zločin i sada tvrdi da je potpuno nevin.  U ta vremena završava i besprijekorna karijera Milijana Brkića u specijalnoj policiji, u Alfama. Naime, Brkić je od 1991. do 2001., kada je smijenjen sa mjesta zapovjednika specijalne policijske postrojbe Alfe, bio specijalac, a karijeru je počeo kao običan vojnik, drugim riječima, njegov uspon bio je potpuno skladu sa svim vojnim uzusima. Početi na dnu da bi se, ovisno o zaslugama, uzdigli do vrha. Brkiću je to uspjelo zbog činjenice da je tijekom rata pokazao iznimnu hrabrost. Za razliku od, primijerice, Freda Matića, ovaj snažni Hercegovac dragovoljac je Domovinskog rata.

Deset godina od izbijanja Domovinskog rata Brkić je dobio zapovjed da sa svojom postrojbom, pod okriljem noći, razbije blokadu na magistralnoj cesti kod Spita. Bilo je to u vrijeme lova na Mirka Norca, kada su mirni prosvjednici postavili blokade na ceste  iz protesta što progone hrvatske časnike, a progonilo ih se, sada to znamo, selektivno, kako je tadašnjem režimu odgovaralo. Je li Brkić pogrešno postupio kad se oglušio o zapovjed pretpostavljenih? Kao djelatna policijska osoba sasvim sigurno da, činjenica da je Račanov režim bio demokratski manjkav ne mijenja na stvari, ipak se radilo o demokraciji. Brkić je smijenjen jer se suprotstavio nadležnima koji su zatražili intervenciju, Mirko Norac nikada nije uhićen, mada do danas nije potpuno jasno na koji način se sam predao policiji i kako je došlo do onog poznatog intervjua Mirka Norca, tada još uvijek formalno u bijegu, pod okriljem noći, za Hrvatsku televiziju. Bilo kako bilo Brkić je pogriješio, no, isto je postupio i Ivan Jarnjak tijekom  demonstracija za ekstremističku radio postaju RADIO 101. Jarnjak je odbio intervernirati s policijom u razbijanju prodsvjednog skupa, također je opravdano sankcioniran, no, za razliku od Brkića Jarnjak je dobio status heroja u u jednom dijelu hrvatskih medija. Stojedinica samo što nije opjevala  život i djelo ondašnjeg ministra unutrašnjih poslova Repubiike Hrvatske.

Slični postupci Brkića i Jarnjaka pokazuju potpunu različitost u tretmanu koji su mediji imali prema dvojici spomenutih ljudi, koji su obavljali visoke funkcije u vremenima kada ih se smjenjivalo, Brkić kao zapovjednik slavnih Alfi, Jarnjak kao ministar unutrašnih poslova.  Ne može se reći da obojica nisu zaslužili smjenu, no, nisu zaslužili poniženja koja je navodno prošao Brkić . Čovjeka možete otpustiti a da ga ne ponižavate, iako je otkaz sam po sebi veliko poniženje.

Glede generala Mirka Norca, zbog onog lošeg što je počinio u Domovinskom ratu hrvatski sud ga je osudio i Norac je odslužio svoju kaznu, dao svoj dug društvu, zbog onog dobrog u obrani Hrvatske, a toga je bilo jako puno Norac je i heroj Domovinskog rata. Drugim riječima, loše stvari ne mogi prebrisati one dobre, i obrnuto. Naime, čovjek nije toliko jednostavna osoba.

Foto: Pixsell

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s
%d bloggers like this: