IZVJEŠĆE JUTARNJEG LISTA

24 05 2012

NOVO 15:27 >>> HDZ osniva vladu u sjeni, odlučilo je Predsjedništvo HDZ-a čiju je sjednicu danas prvi put vodio novi predsjednik stranke Tomislav Karamarko, a odlučeno je i da se Središnjem odboru stranke predloži kooptiranje čelnika HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanadera u Predsjedništvo HDZ-a.

Karamarko je nakon sjednice koja je trajala nešto manje od dva sata novinarima kazao kako HDZ čeka puno posla i najavio osnivanje ekspertnih skupina koje će pratiti važna područja poput gospodarstva, znanosti i školstva. Potvrdio je da se radi o tzv. vladi u sjeni. “Apsolutno, to možemo i tako nazvati i vidjet ćemo koji sve modeli će biti primijenjeni. Budite uvjereni da ćemo dobro analizirati svaki korak koji radi aktualna vlast, da će biti organizirani ljudi koji će bdjeti nad svim time i koji će pravodobno reagirati, koji će biti stručni i jako dobro pripremljeni i suportirani”, naglasio je.

Kazao je da je u danas konstituirano novo Predsjedništvo HDZ-a kooptiran i Ante Sanader (na unutarstranačkim izborima Karamarkov kandidat za potpredsjednika stranke).

Google oglasi

Kako je na HDZ-ovim unutarstranačkim izborima za zamjenika predsjednika izabran Drago Prgomet, novinari su Karamarka pitali je li kooptiranje Sanadera poruka Prgometu, a čelnik HDZ-a odgovorio je protupitanjem – “Zašto?”.

“Pa Prgomet je moj zamjenik koji je izabran demokratskim putem, osvojio je najviše glasova i više puta sam mu čestitao. To akceptiram i mi smo predisponirani i obvezni da dobro surađujemo”, rekao je Karamarko i naglasio da su u Predsjedništvo morali kooptirati čovjeka iz Splitsko-dalamatinske županije zbog teritorijalne zastupljenosti.

“Znate i sami značaj Splita i Splitsko-dalmatinske županije, pogotovo nama u stranačkom smislu”, rekao je Karamarko i naglasio da je Sanader stari, iskusni HDZ-ovac, “samozatajan čovjek koji je i izborni pobjednik u stranci”. “Dakle, stvar je logična”, dodao je.

Potvrdio je da će biti još kooptiranja u Predsjedništvo kazavši da će se ona dogoditi “tijekom vremena, kada stranka vidi što joj je potrebno. “Ništa ne radimo preko koljena”, rekao je.

Karamarko je potvrdio da će sutra biti sjednica Središnjeg odbora na kojoj će za glavnog tajnika HDZ-a predložiti Milijana Brkića te dodao da je Predsjedništvo danas pripremilo i “neke odluke za Klub zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru”.

Na pitanje novinara kazao je da će odluku o tome hoće li bivša predsjednica stranke Jadranka Kosor i dalje biti predsjednica saborskog Kluba HDZ-a donijeti Klub zastupnika. “Mi smo pripremili neke prijedloge, a sutra ćete biti izviješteni kako je to završilo”, rekao je no nije htio govoriti o tome kakvi su prijedlozi Predsjedništva.

To stranačko tijelo, kazao je na upit novinara, nije danas razgovaralo o HDZ-ovim potpredsjedničkim mjestima u Saboru (Jadranka Kosor i Vladimir Šeks) te najavio da će se i o tome “vrlo brzo razgovarati”.

Kazao je i kako ne zna zašto Kosor nije nazočila sjednici Predsjedništva. “Mjesto je bilo predviđeno za nju, preko puta mene”, rekao je novinarima i dodao da to pitanje treba postaviti njoj.

Novinare je zanimao i kako komentira zahtjev Europske komisije da ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić “pričeka s imenovanjem glavnog ravnatelja policije”, a o čemu pišu hrvatski mediji.

Karamarko, koji je u prethodnoj vladi bio ministar unutarnjih poslova, kazao je kako je u više navrata naglašavao da je velika Ostojićeva pogreška “što je išao dirati zakon koji je prošla vlada uskladila s EU”, a što je bio uvjet za zatvaranje Poglavlja 23.

“To je vrlo velika doza neozbiljnosti i neodgovornosti. Ne postoji kukuriku politika prema EU ili HDZ politika prema EU – postoji hrvatska politika prema EU i to je nešto oko čega bi trebao postojati konsenzus”, naglasio je čelnik HDZ-a i poručio kako se oko nekih stvari “ne može razgovarati”.

“Ako je taj zakon privaćen kao uvjet za Poglavlje 23, onda ga nitko više nema što mijenjati. Mogao je možda mijenjati neke uredbe. Prema tome sam se doveo u situaciju, neću to označavati terminom nesposobnosti, ali šlamperaj sigurno, i ne znam kako će se iz toga izvući”, poručio je ministru Ostojiću.

Karamarko je kratko prokomentirao i promjenu mjesta sjedenja na sjednici Predsjedništva kazavši kako se radi tek o manjem osvježenju i dodavši da on osobno, iako je kratko nazočio prijašnjim sjednicama Predsjedništva, “nije bio previše zaljubljen u dosdadašnju situaciju sjedenja”.

Članovi Predsjedništva nakon završetka sjednice nisu davali izjave već su samo kratko izražavali zadovoljstvo njezinim tijekom.

Zamjenik predsjednika stranke Drago Prgomet kazao je novinarima da je Karamarko sjednicu “vodio vrlo uspješno”.

————————————————-

13:13 ZAGREB – U središnjici HDZ-a u podne je počela sjednica Predsjedništva stranke, prva pod predsjedanjem novog predsjednika Tomislava Karamarka.

Prilikom dolaska na sjednicu svi članovi Predsjedništva novinarima su kazali kako očekuju uspješnu sjednicu i odluke na dobrobit HDZ-a.

Novi zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet kazao je kako očekuje uspješnu suradnju s predsjednikom Karamarkom te dobru prvu sjednicu Predsjedništva i, kako je rekao, “sve ono što treba dobro učiniti za HDZ”.

Upitan o mogućnosti da se u Predsjedništvo stranke kooptira i Milana Kujundžića, koji je na unutarstranačkim izborima zajedno s Karamarkom ušao u drugi krug, Prgomet je kazao kako bi “Karamarko i Kujundžić u interesu stranke trebali što prije sjesti i dogovoriti se”.

Očekuje se da će Predsjedništvo HDZ-a na današnjoj sjednici raspravljati i o tome hoće li Karamarko biti i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru te hoće li bivša predsjednica stranke Jadranka Kosor i potpredsjednik stranke Vladimir Šeks i dalje biti potpredsjednici Sabora.

Na upit novinara kakva je “saborska sudbina” Kosor i Šeksa, Prgomet je kazao kako treba pričekati i prijedlog predsjednika stranke i odluku Predsjedništva.

Novoizabrani član Predsjedništva Oleg Butković također je kazao kako će to pitanje raspraviti Predsjedništvo, a on osobno smatra da Kosor i Šeks trebaju dati mandate na raspolaganje. Butković ističe da se HDZ što prije treba konsolidirati, “stati na svoje noge i doći na vlast”.

Novinari i fotoreporteri nazočili su početku sjednice i primijetili da je promijenjen raspored sjedenja članova Predsjedništva, na što je Karamarko kratko kazao kako je takav raspored zatekao kad je došao na sjednicu.

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s
%d bloggers like this: