SANJI MODRIĆ JE KARAMARKO ‘VRLO DESNO A KUJUNDŽIĆ ‘RADIKALNO’ DESNO. TKO BI SANJU ZADOVOLJIO?

23 05 2012
Autor: Sanja Modrić
Objavljeno: 22. svibnja 2012. u 14:05
Stranka nije prošla nikakvo pročišćenje iako novo vodstvo šupljim glasom najavljuje novi HDZ i neko novo domoljublje. Jer sve dok misle da je na ljutu ranu korupcije, mafijašenja, klijentelizma, nesposobnosti i pasje partijske poslušnosti sada dovoljno priviti ljutu travu desničarske retorike, jasno je da niti su se naučili pameti, niti su se uozbiljili.

Tko bi rekao da će se izbori u najvećoj opozicijskog stranci odigrati s tako malo dvojbi. Jer, u nedjelju se vrlo brzo pokazalo da se moralno propali HDZ, rastrzan korupcijskim skandalima, lomi isključivo oko toga treba li se predati u ruke vrlo desnom nastavniku povijesti Tomislavu Karamarku, ili radikalno desnom doktoru Milanu Kujundžiću.

U očitom suglasju oko uvjerenja da HDZ može vratiti povjerenje biračkog tijela samo odlučnim napuštanjem centra i srljanjem ravno na desnicu, Karamarko je prošao tek malo bolje.

I tako je on postao četvrti predsjednik HDZ-a, a ovaj drugi je tijesno izgubio. No, dilema Karamarko ili Kujundžić bila je zapravo sukob nijansi, borba za vlast između više manje istoga, tako da se može reći da su obojica pobjednici. Jer, na obje strane odzvanjao je u kampanji samo stari dobri arsenal totalitarno obojenih tema iz devedesetih garniranih prijetnjama i radikalizmima.

Ništa o ovome danas, ništa o ekonomiji, ništa o bilo čemu od čega se živi i ništa o razvoju. Ali ispalo je da je u dezorijentiranom HDZ-u baš to bila dobitna kombinacija.

Karamarko je po naklonost stranke marširao s jamama, udbašima, partizanima i ustašama, zabranom petokrake i kumrovačkog kola. Koaliciju sa SDSS-om vlade u kojoj je i sam 2008. prihvatio ministarski položaj proglasio je poniženjem za HDZ.

Od njega smo jučer, nakon dugo godina, opet čuli kako se poziva na »hrvatski narod« umjesto na hrvatske građane, što je bivši vrh HDZ doista odavna bio napustio kao nazadno i neprihvatljivo.

Samoga sebe nadmašio je samoproglašeni tuđmanovac Karamarko komičnim obećanjem da će – pohrvatiti HDZ, a njegovo pozivanje na »promjene« bilo je uvijek oslonjeno samo na paradu zahrđalih ideoloških pitanja iz prošlosti.

Kujundžić je, pak, skoro kao Karamarkov malo žešći brat blizanac, pred izbore ložio političke strasti upozoravajući kako je odluka o novim ljudima na čelu stranke ravna »bici za Hrvatsku«. Uzduž i poprijeko navalio je na »crvene« koji se, navodno, skrivaju ispod svakog kreveta. U pozi velikog inkvizitora, obećao je HDZ-ovcima da na Pantovčaku više nikad neće sjediti bezbožnik.

Obojica su, dakle, zaigrala potpuno istu igru, igru nacionalističkih simbola i sentimenata, ali su pogodili.

Iz toga se najbolje vidi u kako je ozbiljnom stanju HDZ. Upečatljiva većina od preko dvije tisuće delegata iz cijele Hrvatske ne vidi spas baš nigdje drugo osim u svjetonazorskom repozicioniranju prema militantnom konzervativizmu. Jedino nisu baš sasvim sigurni žele li da se ide vrlo desno ili ekstremno desno.

A to znači da je sve ovo do sada bilo uzaludno. I Bajić, i gubitak vlasti, i javna sramota, i Sanader, i optužnica protiv vrha HDZ-a.

Pouke naprosto nisu izvučene mada je pala cijela stara garda osim Kalmete i Šuice. Stranka nije prošla nikakvo pročišćenje iako novo vodstvo šupljim glasom najavljuje novi HDZ i neko novo domoljublje.

Jer sve dok misle da je na ljutu ranu korupcije, mafijašenja, klijentelizma, nesposobnosti i pasje partijske poslušnosti sada dovoljno priviti ljutu travu desničarske retorike, jasno je da niti su se naučili pameti, niti su se uozbiljili. Karamarko, dakle, nije nikakvo rješenje, nego samo poricanje problema.

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: