HEBRANG: NISAM POPUT ŠEKSA KOJEM JE POLITIKA BILA JEDINO PROFESIONALNO OPIJANJE

23 05 2012

Oproštajni intervju. Tako bi se mogao nazvati intervju koji je Andrija Hebrang dao za našu emisiju Gledaj dalje kolumnistici Mladenki Šarić. Naime, kako je i sam istaknuo na kraju emisije, bivši ministar se povlači nakon 22 godine političke karijere jer je ‘gubitnik’ izbora. Ali, iz HDZ-a, ne ide.

– Nikada neću izaći iz HDZ-a. Ja ostajem član stranke, ali nisam ovisnik o vlasti jer sam paralelno s funkcijama koje sam obnašao, radio i u svojoj struci tako da sad imam dovoljno zanimacije… Nisam poput Šeksa kojem je politika bila jedino profesionalno opijanje- kazao je na početku Hebrang komentirajući povlačenje s funkcija.

A pobjedu Tomislava Karamarka Hebrang je, čini se, dočekao sa veseljem. Prvenstveno iz razloga što će Karamarko, uvjeren je, vratiti HDZ na pravi put nastavljanjem političke ideologije dr. Franje Tuđmana. S tog puta HDZ je skrenuo za vrijeme Ive Sanadera, a potom i Jadranke Kosor.

HDZ je stranka koja mora čuvati nacionalni interes… Kad je Karamarko pričao o kroatizaciji HDZ-a, to nije bila priča po nacionalnoj definiciji, nego je HDZ dekroatiziran politikom koju je vodio. Na primjer, ako je istina ovo za što se sudi Ivi Sanaderu, onda je tu riječ o dekroatizaciji stranke, dekroatizacija je isto ako ne reagiraš kad Kukurikavci ukinu pokroviteljstvo Sabora nad Bleiburgom, nego Kosor pusti nas pojedince da nešto klepećemo, umjesto da se stranka oglasi o tome. Dekroatizacija je ukidanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara, oni zaslužuju svoj dan, to je svetinja- pojasnio je Hebrang.

Dodaje kako se iz HDZ-a izgubila ideologija u trenutku kad se prestalo slijediti Tuđmanovu doktrinu, a to je čuvanje nacionalnih interesa i nacionalnog identiteta.

No, pobjedom Karamarka dogodila se još jedna pozitivna stvar, smatra Hebrang.

– Na ovim izborima su pometeni svi kadrovi iz komunističke stranke. Sad mogu zamolit Tomislava Karamarka da konačno napravimo tu lustraciju u državi jer smo do sada svi bili taoci bivših komunista- kazao je.

Kad je riječ o načinu na koji je bivša predsjednica Jadranka Kosor vodila stranku, Hebrang nema previše lijepih riječi. Ističe kako se odluke nisu donosile na stranačkim tijelima, a kamoli neki programi.

– Za koalicije samo saznavali iz medija, poput one sa Željkom Kerumom, program gospodarskog oporavka nikad nije bio u stranci na raspravi, a kad sam je pitao zašto rekla mi je, da ne bi slučajno nešto iz programa iscurilo u medije- priča, te poručuje:

– Jadranka Kosor je prošlost hrvatske politike i HDZ-a.

Na pitanje kako komentira (ne)čestitanje na pobjedi, Hebrang kaže kako razlog zašto Kosor nije čestitala Karamarku možda leži i u tome jer nije imala vremena.

– Morala je stvari pokupit- našalio se, dodavši kako ima ljudi u politici koji su toliko srasli sa svojom funkcijom, da kad izvise s nje, ne mogu se s time nositi.

Također, smatra kako bi se Jadranka Kosor i Vladimir Šeks trebali povući s funkcija potpredsjednika Sabora.

– Vjerujem da će, kad prespavaju, ponudit svoje mandate na raspolaganje i da bi to bio red, red bi bio da na te funkcije dođu mladi ljudi.

MESIĆ PREVARANT

Mesić prevario Karamarka, kao i pola HDZ-a

Na pitanje kako komentira nekad prijateljski odnos Tomislava Karamarka i Stipe Mesića, Hebrang je kazao kako je bivši predsjednik prevario Karamarka, ali je Karamarko to konačno uvidio. – Ja mogu shvatiti Karamarka jer ga je Mesić prevario, i ne samo njega, nego pola HDZ-a. On je dugo zavaravao desnu političku scenu, ali je Karamarko uvidio da ga je Mesić prevario- zaključio je Hebrang.

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: