REZIME 2 POLITIKA PLUS

22 05 2012

REZIME

Analitičari: Vladimir Šeks je najveći gubitnik, trebao bi se povući iz politike!

Milardović: Darko Milinović se prilagodio svakom sistemu pa će tako i ovom.

Autor: Vanja Deželić

 

Jadranka Kosor, Darko Milinović i Vladimir Šeks najveći su gubitnici unutarstranačkih izbora u HDZ-u jer njihova očekivanja bila su visoka, a na kraju su u potpunosti podbacili. Njihova budućnost je neizvjesna, ali najizglednije je da će dočekati kraj mandata, a potom časno otići u političku mirovinu.

Domagoj Ivan Milošević i Milan Kujundžić nisu pobijedili, ali nikome se nisu zamjerili i njihova budućnost nije neizvjesna. Dapače, uz potpredsjednika Dragu Prgometa, Kujundžić ima vrijednost i nešto moći u stranci.

– Milošević je bio najzanimljiviji kandidat, ponudio je alternativu i može ga se iskoristiti na dobar način. Kujundžić je pak nudio povratak na poziciju Franje Tuđmana i da je izabran to bi bio put u nestajanje iz političke arene. Zbog Prgometa, koji nije pod Karamarkovom kontrolom, može nešto ponuditi stranci i donositi odluke. Što se Kosor tiče, prema njoj bi se svaka politička stranka trebala ponašati s poštovanjem i na kraju mandata mora joj se dopustiti častan odlazak u političku mirovinu. Sve osim mirovine nije izvedivo i izgledno – rekao nam je politički analitičar Davor Gjenero.

Za Milinovića i Šeksa ima drugo mišljenje.

Šeks ima sposobnost i znanje tako da sam uvjeren da će ga u stranci još koristiti, ali nema smisla da ostane u politici nakon kraja mandata, to ne bi bilo prirodno. Milinović bi pak trebao odmah otići iz stranke, ne vidim kako bi mogao ostati nakon onakvih optužbi na račun pobjednika. Sumnjam da bi nakon toga za njega bilo mjesta u bilo kojoj od stranaka. Njegovo ponašanje je bilo neprihvatljivo – mišljenja je Gjenero.

Dok se oko Šeksa slaže s Gjenerom, po pitanju Milinovića profesor Slaven Letica se ne slaže.

I prije sam govorio da je Šeksu vrijeme da razmišlja o vječnosti, a ne da se svim silama trudi ostati u politici. Ovaj poraz mu je usluga i najpametnije mu je otići na kraju mandata. A Milinovića ne treba uzimati za ozbiljno, to što se govori u kampanji nije relevantno kasnije. Sumnjam da mu Karamarko to uzima za zlo, uvjeren sam da neće provoditi čistku i dopustiti da se HDZ cijepa jer to je jedini način da budu moćni. Uostalom, sam je rekao da ostavlja prostor za suradnju svim protukandidatima – tvrdi Letica i Karamarku postavlja Kujundžića kao najboljeg suradnika, kao i Miloševića i Kosor koje, uvjeren je, aktualni predsjednik može iskoristiti na dobar način.

Poput njega, politolog Anđelko Milardović također vjeruje da Milinović neće izaći iz stranke i Šeksa vidi kao osobu koja bi trebala otići.

– Darko se prilagodio svakom sistemu pa će tako i ovom novom. Nema straha za njega. A Šeks… Promašio je ‘ceo fudbal’! Najbolje za njega je da ode, a na njegovom mjestu ja bih već nakon prospavane noći napisao oproštajno pismo i odstupio iz stranke – kaže Milardović.

Za druge kandidate, među kojima je i Kosor, ne strahuje. Vidi ih u stranci kao bliske suradnike predsjednika.

 

 

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: