REAKCIJE NA POBJEDU T. KARAMARKA – POLITIKA PLUS

22 05 2012
Autor: Vanja Deželić

 

Tomislav Karamarko osvojio je izbore u Hrvatskoj demokratskoj zajednici na najnapetijim i najiščekivanijim unutarstranačkim izborima u stranci, ali i šire. Njegov dolazak na vlast zainteresirao je političku scenu jer Hrvatska je krajem ovog izbornog procesa napokon dobila opoziciju vladajućima.

 

On je dobar politički izbor, vrijednosno je jasan, prepoznatljiv je, baštini dobru politiku koju je vodila Kosor i bit će uspješan ako nastavi s dobrim potezima koje je vukla Kosor – rekao nam je politički analitičar Davor Gjenero.

 

Neki smatraju da je s njime stranka krenula udesno, ali Gjenero se s time ne slaže u potpunosti.

Karamarko neće voditi nacionalističku politiku, ali to ne znači da njegov svjetonazor nije desnije naravi. Nije to ništa loše, on provodi u nekim segmentima demokršćansku politiku europskih stranaka, kao što je odnos prema novijoj povijesti i antitotalitarizmu, ali u budućnosti bi se morao okrenuti obitelji i ekologiji, ako misli nastaviti demokršćanskim putem – kaže Gjenero.

Karamarku preporuča da nastavi putem Jadranke Kosor po pitanju odnosa prema vladajućima, a smatra i da će njegov odnos sa susjedima biti konstruktivan.

Kosor je uvela praksu prema kojoj se ne ide džonom na sve Vladine prijedloge i tako bi trebao nastaviti Karamarko. Mišljenja sam i da će prema Srbiji voditi politiku jednaku onoj kakvu je vodio kao ministar. Dakle, surađivat će onoliko koliko treba. Što se tiče ostatka regije, približit će se slovenskoj i mađarskoj desnici, a udaljit će se od Dodika. Također, skrupulozno će se odnositi prema očuvanju jedinstva bosanskohercegovačke države – mišljenja je Gjenero.

Preporučio je novom predsjedniku i da zadrži sposobne i liberalne ljude koje je okupila Kosor, posebno jer je dovoljno snažan da ni od koga nema straha. Posebno jer na svojoj strani može imati Milana Kujundžića.

– Posrećilo mu se jer je za potencijalnog zamjenika dobio Kujundžića i ako bude znao i htio mogao bi napraviti veliku pomirbu u HDZ-u. Spojio bi dvije simboličke frakcije, koje postoje još od vremena Sanadera i Pašalića, a to su desni centar i nešto desniji svjetonazor od desnog centra – uvjeren je profesor Slaven Letica i smatra da bi Karamarko mogao krenuti drugim putem, a to znači da bi mogla izostati čistka.

Politolog Anđelko Milardović nije bio toliko pozitivan u svojim ocjenama izbora u HDZ-u. Smatra izbore hvalevrijedan pokušaj demokratizacije, ali ne i više od pokušaja jer se niti jedan kandidat nije udaljio od prošlosti.

– Kandidati su izabrali ne imati politički sadržaj i oslanjali su se isključivo na prošlost. U smislu političkog marketinga ne vidim što itko od njih nudi. Je li to prošlost ili budućnost? Čini mi se da je samo prošlost, a u tome ne vidim kako bi itko od građana mogao profitirati. Ostaje nada da će se Karamarko promijeniti s vremenom i donese nešto za budućnost. Ovako izgleda da je to samo korak unatrag, a tip politike koji trenutno prezentira je katastrofalan i nije konstruktivan. Zbog toga ništa ne možemo očekivati od HDZ-a kao oporbe. Oni bi morali nuditi alternativu jer jedino tako mogu biti konstruktivna oporba – govori Milardović.

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: