NOVI PREDSJEDNIK PO ‘ĆEIFU’ HRVATA IZ BiH

22 05 2012

HDZ BiH i HDZ 1990. zadovoljni odabirom Tomislava Karamarka

‘Mi od HDZ-a uvijek očekujemo više angažmana na onome za što se borimo ovdje u BiH.’

Autor: PolitikaPlus

 

Izbor Tomislava Karamarka za predsjednika HDZ-a Hrvatske mogao bi pridonijeti poboljšanju odnosa s HDZ BiH i HDZ 1990. ali i ukupnih odnosa između Bosne i Hercegovine, ocjena je koju u utorak prenose mediji u BiH u prvim analizama ishoda 15. općeg sabora HDZ-a.

Dužnosnici oba bosanskohercegovačka HDZ-a gotovo na istovjetan način ocjenjuju moguće učinke Karamarkova uspjeha na unutarstranačkim izborima.

“Mi od HDZ-a uvijek očekujemo više angažmana na onome za što se borimo ovdje u BiH. Karamarko ima snage donijeti pozitivne promjene u odnosima naših sestrinskih stranaka”, izjavio je dopredsjednik HDZ BiH Nikola Lovrinović kako ga citira sarajevsko “Oslobođenje”.

Član predsjedništva HDZ 1990. Martin Raguž drži kako je najvažnije to što je postupak izbora novog predsjednika HDZ-a proveden u demokratskom duhu.

“HDZ sada treba u potpunosti stabilizirati političku scenu u Hrvatskoj i uvjeren sam da će to i učiniti. Očekujem da će Karamarko dovesti do pozitivnih promjena”, izjavio je Raguž.

Profesor Zoran Tomić s mostarskog sveučilišta, ujedno bivši glasnogovornik HDZ BiH, ocijenio je kako je Karamarko bio najbolji izbor za Hrvatsku, a najviše za sam HDZ.

“Od svih kandidata on je jedno rješenje koje ima snagu ojačati političku scenu u Hrvatskoj”, rekao je i dodao “S druge strane on je saborski zastupnik te ima dovoljan potencijal i iskustvo da zajedno sa svojim timom parira aktualnoj hrvatskoj vladi Zorana Milanovića”, konstatirao je Tomić.

Važno je to što Karamarko ima osjećaja za hrvatsku poziciju u BiH, dodaje Tomić uvjeren kako će se novi predsjednik HDZ-a na tom planu angažirati više od Ive Sanadera ili Jadranke Kosor.

Samo “Oslobođenje”, komentirajući izbor Karamarka, podsjeća na činjenicu da je on ujedno bivši obavještajac i ministar unutarnjih poslova “što može dovesti do deficita demokracije”.

List ipak ističe kako ne treba zaboraviti da je u Hrvatskoj borba protiv korupcije ojačala upravo za Karamarkova mandata.

Profesor Ivo Banac ocijenio je pak za “Dnevni avaz” kako je izbor Karamarka ujedno i kraj dosadašnjeg HDZ-a. Dodao je kako je vjerojatno da se Karamarko u odnosu na hrvatsko pitanje u BiH “neće zalijetati”, a izvjesnim drži i kraj “koketiranja s Miloradom Dodikom” što je, po njegovu sudu, bilo obilježje dosadašnje hrvatske politike prema BiH.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: