KOMENTARI O NOVOM PREDSJEDNIKU HDZ-a

22 05 2012

Obavještajac pokorava HDZ

Izbor bivšeg šefa tajnih službi i ministra policije Tomislava Karamarka za novog predsjednika najjače hrvatske oporbene stranke, u javnosti se tumači kao njezin zaokret udesno. NACIONAL

dnevnik.hr HDZ U NOVIM RUKAMA, Tatjana Krajač

dnevnik.hr Odličan za vladajuće, Ana Erdelja

dnevnik.hr više članaka, izvješća i komentara

IZBORI Konačni rezultat

Veliki poraz Jadranke Kosor, HDZ izabrao Tomislava Karamarka

Nitko ne smije biti suvišan i zaboravljam sve loše što sam doživio u kampanji. Ali predložit ću da na sljedećim unutarstranačkim izborima potpišemo kodeks ponašanja. Podvale i ružne priče i izmišljene biografije, s kojima sam se susretao, ispod su svake razine i nećemo dopustiti da se to dogodi na sljedećim izborima, kazao je Karamark

Marijan LIPOVAC

više…

Večernji list, Z. DESPOT

Početak kraja komunističkog i udbaškog mentaliteta u Hrvatskoj?

Karamarko tek sad demokršćanstvo i druge vrijednosti treba pretočiti u djela

Sabor HDZ-a odlučio se za promjene, pa su debakl, osim Kalmete, doživjeli i Jadranka Kosor, Šeks, Šuker, Jarnjak, Hebrang… Kujundžiću su pak presudili stari kadrovi, pašalićevci, kojima se okružio i zbog kojih su u drugom krugu za Karamarka glasovali i oni koji nisu bili za njega. I presudio je očito pragmatizam, da bivšoj šefici ipak ostane potpredsjedničko mjesto u Saboru. Jer Kujundžić bi je posve marginalizirao.

No vremena nema. HDZ se predugo zabavljao sobom, a vladajući su se oteli kontroli. Karamarku tek sad predstoji najteži posao. Jedno je dobiti izbore, snubiti izaslanike. A sasvim je druga priča voditi tako veliku stranku, s njome izaći na izbore, a onda i vladati zemljom u slučaju pobjede. Jedno je retorika, a drugo su izazovi vremena na koje treba odgovoriti. I donijeti što bolje odluke. Uz teret stranačke prošlosti. Karamarkova kampanja pokazala je i da se u nas konzervativizam u glavama nekih poistovjećuje s nazadnjaštvom, pa i ustaštvom. Sve to pojačano i Karamarkovim antikomunizmom. Dok je u zapadnim demokracijama konzervativizam legitiman, u Hrvatskoj, bolesnoj od komunističkog i udbaškog mentaliteta, to je politika poražena 90-ih, kako mantra Boljkovac. Ili kako misli Mesić, opet se pozivajući na antifašizam. Boje se oni da je kraj tome? Karamarko tek treba demokršćanstvo i druge vrijednosti na koje se pozivao pretočiti u djela. Hrvatskoj treba jaka demokršćanska stranka.

Ali sa svojim ljudima treba pokušati dati i rješenje za izlazak iz gospodarske krize, kako da ljudi nađu posao. To treba biti imperativ svih, i lijevih i desnih.

———————————————————————————————–

Milorad PUPOVAC (SDSS):

– Većina naših stranaka i političke scene prolazi kroz krizu ideja. A neki poput HDZ-a prolaze i kroz krizu ideja i krizu vodstva. To se pokazalo u na njihovom nedjeljnom saboru. Karamarko je očito to uspio nadoknaditi na drugi način, ali time kriza nije nadvladana. Ako se sudi po predizbornim porukama, on će stranku voditi udesno. Sada je samo pitanje koliko udesno.

Arsen BAUK (SDP):

– Ovo su nakon deset godina bili prvi pravi demokratski izbori u HDZ-u. A na njima su nekadašnja premijerka i njena dva potpredsjednika prošli najlošije. Ovo je bio obračun s onima u stranci koji su izgubili izbore. Ovo su bili izbori protiv, a najveće ovacije su dobili oni koji su se zalagali protiv nečega. Što će se u HDZ-u dalje događati ovisi o političkoj vještini novog vodstva.

Dragutin LESAR (Hrvatski laburisti):

– Za procjene i ocjene novog predsjednika HDZ-a treba pričekati njegove prve poteze. Nisam siguran u ovom trenutku je li Karamarko išao pragmatično samo kako bi osvojio vlast ili je sve ovo zaista znak pravog skretanja udesno. Što se nas laburista tiče, posve je svejedno tko je predsjednik HDZ-a. Nikada, pa ni onda, suradnja s njima nije moguća.

Stjepan MESIĆ (bivši predsjednik RH):

– Nadam se da novi predsjednik HDZ-a ničime neće dovesti u pitanje demokratski karakter i antifašističke temelje Republike Hrvatske, kao ni njezino uključivanje u EU.(Z.C.)

Vladimir Šišljagić (HDSSB)

– Od izbora u HDZ-u nisam ništa posebno ni očekivao. Za HDSSB Karamarkov izbor ništa ne znači, za nas on ne predstavlja lidera oporbe. S obzirom na previranja i razne frakcije u toj stranci vjerojatno će doći do raslojavanja u HDZ-u.(M.Mi.)

——————————————————-

SLOBODNA DALMACIJA

Objavljeno22.05.2012. u 21:23

vožnja u rikverc

Politički analitičar Davor Gjenero: Karamarko je hrvatski Janša

CROPIX Hvala Bogu što smo članica NATO-a i što ćemo uskoro u Europsku uniju! – bio je najjezgrovitiji komentar izbora u HDZ-u što nam ga je u ponedjeljak izrekao politolog Anđelko Milardović. Karamarkov izbor, potenciran dodatno rezultatima izbora u Srbiji i klizanjem čitave regije udesno, Milardović drži signalima moguće buduće katastrofe koju sprječava jedino činjenica da smo dio NATO saveza i Europske unije.

– Možemo samo pretpostaviti gdje bi nas ova gospodarska kriza, bujajuća nezaposlenost, besperspektivnost i jačanje retrogradnih političkih opcija u regiji odnijelo da nemamo ova dva jaka pojasa za spašavanje – napominje Milardović. Povratak HDZ-a u retoričku, idejnu i sadržajnu prošlost on smatra lošim prvenstveno zato jer je svim ljudima prirođeno da streme boljem i gledaju naprijed, a ne da voze u rikverc. Aktualnu fazu u političkom životu HDZ-a Milardović naziva “nedovršenom demokratizacijom”.

Proveden je pokušaj demokratizacije stranke u vidu izbora između više kandidata, ali proces, nažalost, nije rezultirao progresom jer je pobijedio onaj kojemu je sav program “prošlost, prošlost i samo prošlost.”

– Svaka tranzicija ne mora nužno završiti u demokraciji, povijest poznaje mnoge primjere reverzija i totalitarnih obrata. No, bez obzira na sve, Karamarko je nedvojbeno rezultat političke volje HDZ-a – napominje on.

Upitan postoji li opasnost da HDZ pod Karamarkom otkliže iz prostora desnog centra prema radikalnoj desnici (kroz najave putinizacije Hrvatske već se nazire formiranje širokog desnog, nazovi domoljubnog, političkog bloka), Anđelko Milardović procjenjuje da mogućnost takvog scenarija realno postoji. Karamarko, po njemu, ima nedvojbeni hajderovski potencijal, samo je pitanje hoće li se usuditi ići u realizaciju takvog koncepta.

Takva bi politička pozicija HDZ-a nedvojbeno bila negativno primljena u Europskoj uniji, ističe, jer znamo kako su se svojedobno otvoreno distancirali i od samog Jorgea Haidera.

I politolog Ivan Rimac okretanje unatrag drži ključnom gestom većinskoga HDZ-a koji je za novoga vođu izabrao Tomislava Karamarka. On nagađa da bi se u tom izboru mogla iščitati želja većine hadezeovaca za sakrivanjem korupcijske sramote i svih ostalih stranačkih mana koje su sada poznate i svima dobro vidljive. Rimac ipak smatra da Karamarkova izborna retorika i hrvatovanje nisu obvezujući, niti bi ih bilo realno očekivati u njegovu budućem djelovanju.

On podsjeća kako se i Ivo Sanader u kampanji svojedobno znao žestoko zaklinjati hrvatskim generalima, da bi odmah nakon dolaska na vlast spremno prihvatio politiku potpune suradnje s Haaškim sudom.

Političkom analitičaru Davoru Gjeneru Tomislav Karamarko nije baš tako retrogradan politički izbor, koliko bi ta ocjena stajala da je pobijedio Milan Kujundžić. Karamarku nacionalizam predstavlja puko sredstvo za pobjedu, drži on, a Kujundžiću je nacionalizam životna filozofija.

Gjenero Karamarka svrstava u modernu europsku desnicu, a po habitusu ga smatra najbližim Janezu Janši, kojega se također često svrstava u milje tajnih službi. Među dobre strane njegove izborne pobjede Gjenero ubraja odnos prema BiH – gdje gotovo dijeli stavove sa Stipom Mesićem i Ivom Bancem – ali i policijsko djelovanje u kojem se mahom profilirao kao promicatelj zakonitosti i profesionalnih načela.

Gjenero procjenjuje da u HDZ-u ne slijede nikakvi postizborni obračuni i čistke, jer u stranci – za razliku od svojedobnoga frakcijskog obračuna Sanader-Pašalić – nije bila na djelu blokovska podjela.

Ako je pametan, Karamarko će svima ponuditi suradnju, a prije svega Jadranki Kosor koja se još nakon predsjedničkih izbora koje je svojedobno izgubila od Stipe Mesića pokazala kao dobar gubitnik – preporučuje Gjenero.

davor krile
Snimio goran mehkek / CROPIX

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: