KARAMARKO ĆE HDZ IZGRAĐIVATI KAO NARODNJAČKU STRANKU DESNOG CENTRA, DEMOKRŠĆANSKE ORJENTACIJE

22 05 2012

Karamarkov izbor – rukavica u lice SDP-u

 

Istoga dana kada je izabran za novog predsjednika HDZ-a, Tomislav Karamarko gostovao je u Dnevniku HRT-a. Analitičari se slažu da će trebati poraditi na govorničkim vještinama, ali nitko mu ne spori organizacijske sposobnosti. Vladajući bi mogli brzo dobiti snažnu opoziciju

Bankamagazin
Objavljeno 22.5.2012

Nova vlada od HDZ-a je dobila 200 umjesto 100 dana i u tom je vremenu povukla niz loših poteza. Želim ovoj vladi da uspije, dobre poteze ćemo podržavati, međutim nagovještaji nisu optimistični, izjavio je novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarako gostujući u Dnevniku HRT-a u ponedjeljak navečer.

Zamoljen za komentar Karamarkove izjave da vladi želi uspjeh, ali da će joj biti žestoki kritičar, premijer Zoran Milanović je je kratko odgovorio: „Izjava je OK, u redu je. Nisam mu čestitao, u Chicagu sam, bit će prigode“, kazao je Milanović i dodao: „Evo, ovom prilikom mu čestitam“.

Žarko Puhovski za Večernji list je izjavio da smatra kako će vladajuća koalicija imati mira do jeseni jer počinje ljeto, a i stranci, kad dođe novi vođa, treba vremena da se preustroji. Dolazak Tomislava Karamarka za šefa HDZ-a, prema njegovu mišljenju, odgovarat će lijevoj koaliciji jer će pokušati u “svjetonazorskom ratu” skriti probleme s kojima se suočava.

„Desno ideologizirana oporba dobro će doći vladajućima da skrenu raspravu u drugom smjeru i stvarne probleme s kojima se država suočava stave u drugi plan“, kaže Puhovski. On smatra da Karamarko ima šanse restrukturirati HDZ, ali velika mu je mana, veli, što je slab govornik.

„Ako svoj govor ne popravi, doživjet će sudbinu svoga imenjaka u Srbiji kojemu je trebalo deset godina da dođe na vlast zbog toga što je bio loš govornik. Karamarko se mora nametnuti kao vođa oporbe u Saboru, a za to ima vremena do jeseni. Dotle će moći javno figurirati, a u pozadini raditi na organizaciji stranke, u čemu se pokazao izvrsnim“, zaključuje Puhovski.

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da će po profilu i stilu Karamarko biti sličan slovenskom premijeru Janezu Janši. „Mislim da su pogrešne teze koje govore o povratku u 90. i jačanju paraobavještajnih aspekata“, kaže Gjenero smatrajući da će Karamarko biti tipičan europski demokršćanski političar. Po njegovu mišljenju u stranci ima odličnu poziciju i vjeruje da će imati korektne odnose s J. Kosor i neće potencirati sukobe u HDZ-u.

Tomislav Karamarko je očito dobro procijenio političko raspoloženje delegata te je cijelu predizbornu kampanju oslonio na jaku nacionalističku retoriku, objasnio je profesor Branko Caratan s Fakulteta političkih znanosti. Dodao je i kako Karamarko treba znati da glasovi koji dolaze s ekstremne desnice nisu previše brojni. Caratan ističe kako bi daljnje ustrajanje na ekstremnoj desnici dovelo do marginaliziranja stranke, javlja Dnevnik.hr.

Jedinstvo stranke ‘imperativ’

„Jedinstvo stranke je imperativ. Pretežak je moment u Hrvatskoj i moramo se prestati baviti samim sobom“, rekao je Karamarko na HTV-u, odbivši odgovoriti hoće Jadranka Kosor ostati predsjednica kluba zastupnika HDZ-a u Saboru.

„Volio bih stranku voditi demokratski i sve važnije odluke, pa i kadrovske, bit će donesene na predsjedništvu stranke“, kazao je. Dodao je da se to odnosi i na Vladimira Šeksa – odluka o njemu bit će sukladna njegovom uspjehu, odnosno neuspjehu na prošlim parlamentarnim izborima.

Komentirajući predsjedničke izbore u Srbiji Karamarko je kazao je kako je Tomislav Nikolić izabran demokratskim putem i, iako nije zadovoljan tom odlukom – surađivat će. Naglasio je da Nikolić bio desna ruka četničkog vojvode te da će morati dobro ‘isprati’ tu svoju prošlost.

Naglasio je da će se prema eventualnim Nikolićevim neprimjerenim ‘potezima’ – znati postaviti. Nema skretanja u desno, ostajemo narodnjačka stranka, desni centar demokršćanskog svjetonazora, poručio je novi predsjednik HDZ-a.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: