I ONI KOJI NISU DOPUSTILI PROTUKANDIDATE U ‘SVOJIM’ STRANKAMA KOMENTIRAJU HDZ-ov FESTIVAL DEMOKRACIJE

22 05 2012
čačić i milanović

Kujundžićev ulazak u drugi krug me iznenadio, no Karamarkovu pobjedu sam očekivao, s obzirom na sva događanja u HDZ-u u proteklo vrijeme. Karamarko, citirat ću Bajića, možda nije strastveno doprinosio raščišćavanju svega, ali u svakom slučaju nije ni sprečavao – rekao je prvi potpredsjednik Vlade i šef HNS-a Radimir Čačić na 7. konvenciji hrvatskih izvoznika komentirajući dolazak Tomislava Karamarka na čelo najjače oporbene stranke.

Predsjednik vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas u vezi unutarstranačkih izbora u HDZ-u kako je primio na znanje rezultat jedne utakmice te dodao da će novi predsjednik HDZ-a sada moći vidjeti “jednu potpuno novu dimenzije politike”.

HDZ je zastupljen u Hrvatskom saboru i ima program, to je velika stranka, druga po snazi i nije nam politički svejedno tko će pobijediti, dodao je Milanović.
To je trajalo mjesecima, tako da smo se svo to vrijeme suzdržavali od komentara i nismo baš ništa komentirali, pa neću ni sada, nego naprosto primiti na znanje rezultat jedne utakmice, rekao je Milanović novinarima u Chicagu gdje sudjeluje na NATO summitu.

———————————————————————————————–

Izbor Tomislava Karamarka za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice stvar je te stranke, a izborni proces je očito bio u redu jer nije bilo nikakvih prigovora, kazao je hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović u Chicagu.

Zamoljen za komentar Karamarkove izjave u središnjem Dnevniku HTV-a u ponedjeljak da vladi želi uspjeh jer je to hrvatska vlada, ali da će joj biti žestoki kritičar, premijer je kratko odgovorio: “Izjava je okej, u redu je”.

Hrvatskim novinarima po završetku summita NATO-a u Chicagu otkrio je i da još nije čestitao Karamarku na izboru. “Nisam mu čestitao, u Chicagu sam, bit će prigode“, kazao je Milanović i dometnuo: “Evo, ovom prilikom mu čestitam”.

————————————————————————————-(hina)

Izbori za novo vodstvo najjače oporbene stranke u Hrvatskoj, stvar su u prvome redu te stranke i njezinih članova, a potom i Hrvatske, na čijoj je političkoj sceni HDZ igrao, a za očekivati je da će igrati i u budućnosti, značajnu ulogu, ocijenio je danas bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Mesić je također ocijenio da su izbori u Srbiji, parlamentarni i predsjednički, unutarnja stvar Republike Srbije, a njihovi su rezultati izraz opredjeljenja većine građana te susjedne države.

No, novi predsjednik Republike Srbije i novi predsjednik HDZ-a političke su realnosti s kojima valja računati i u širem regionalnom kontekstu, ističe u priopćenju bivši predsjednik.

Po njegovu mišljenju bilo bi naivno predati se iluziji kako se predizborna retorika uvijek bitno razlikuje od onoga što će izabrani dužnosnici činiti nakon izbora. Izjave Tomislava Nikolića i Tomislava Karamarka, kako one dane prije izbora, tako i nakon proglašavanja izbornih rezultata, čine cjelinu koja odražava političku platformu tih političara, smatra Mesić.

Aktualna vlast Republike Hrvatske, odnosno hrvatska politička scena, a osobito snage predane demokraciji, ravnopravnosti svih građana, toleranciji i prihvaćanju različitosti, moraju to imati u vidu i u skladu s time redefinirati i svoje pozicije, istaknuo je.

“Kao netko, tko je na položaju predsjednika Republike Hrvatske punih deset godina predano radio na trasiranju puta prema EU i jačanju demokracije, te uspostavljanju regionalne suradnje u duhu uzajamnog razumijevanja i povjerenja, izražavam nadu da će novoizabrani predsjednik Republike Srbije svojim potezima nastaviti pozicionirati nama susjednu zemlju na europskome putu, kao i da novi predsjednik HDZ-a ničime neće dovesti u pitanje demokratski karakter i antifašističke temelje Republike Hrvatske, kao ni njezino uključivanje u Europsku uniju”, stoji u Mesićevu priopćenju.(hina)

 

 

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s
%d bloggers like this: