TJEDNIK ‘AKTUAL’ KOMENTIRA ODLAZAK ŠEKSA, HEBRANGA, JARNJAKA, ŠUKERA

21 05 2012

22.05.2012 / 08:23

ODLAZAK HDZ-ovih “STAROSJEDIOCA”: Nakon dugo godina iz stranke odlaze Šeks, Hebrang, Jarnjak i Šuker

  • “Nisam u ovakvom raspoloženju baš najpogodnija osoba za izjave”, kaže za Vladimir Šeks. “Ali kao legalist i čovjek koji poštuje demokratske standarde, dakako, priznajem rezultate izbora
  • “Takve čistke neće biti jer je nesrazmjer glasova toliko u Karamarkovu korist da je ekipa koja je izgubila u izrazitoj manjini. Njima sada preostaje da mu se priklone ili da odu kao što ću to ja učiniti”

Piše: M.G.

Vladimir Šeks

Nekadašnji HDZ-ovi vladari bez kojih se – a osobito Šeksa, Jarnjaka i Hebranga – u stranci ništa nije moglo, pometeni su u izbornoj noći i, čini se, zauvijek izgurani s političke scene.
Nedjeljni izbori u HDZ-u nisu samo poraz Jadranke Kosor, već i stare HDZ-ove garde koja će morati otići zajedno s njom. Tako misle stručnjaci i ne vjeruju da će se nakon Karamarkove pobjede, a posebno okolnosti u kojima je izborena i svega što je izgovoreno u kampanji, u HDZ-u zakopati ratne sjekire, a izvučeno prljavo rublje ponovno gurnuti u košare i sakriti od očiju javnosti.
“Nisam u ovakvom raspoloženju baš najpogodnija osoba za izjave”, kaže za Vladimir Šeks. “Ali kao legalist i čovjek koji poštuje demokratske standarde, dakako, priznajem rezultate izbora. Zbog toga sam spreman iz tih izbora povući i konsekvence”, kaže Šeks. Na dodatno pitanje znači li to da njegova suradnja s novim predsjednikom HDZ-a neće biti moguća, odgovorio je: “Možete to zaključiti iz onoga što sam vam rekao”.

Andrija Hebrang, pak, kaže kako su rezultati unutarstranačkih izbora posljedica triju poraza koje je HDZ posljednjih godina doživio na lokalnim, predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Upitan boji li se čistke koju bi sada mogao provesti Karamarko, slične onoj kakvu je nakon pobjede nad Pašalićem proveo Sanader kaže:
“Takve čistke neće biti jer je nesrazmjer glasova toliko u Karamarkovu korist da je ekipa koja je izgubila u izrazitoj manjini. Njima sada preostaje da mu se priklone ili da odu kao što ću to ja učiniti”.
No, nisu svi u HDZ-u uvjereni da Karamarkova metla neće biti temeljita. “Bojim se da nas u HDZ-u čeka situacija slična onoj kada se Sanader obračunao s Pašalićevim kadrovima. To će se dogoditi čim Karamarko konsolidira vlast”, kaže jedan od viđenijih slavonskih članova HDZ-a, blizak gubitničkoj ekipi.
“Šeksove suze nakon gubitka parlamentarnih izbora bile su nagovještaj njegovog skorog kraja”, misli zastupnica SDP-a Biljana Borzan. Ona se sa Šeksom na prošlim izborima suočila u IV. izbornoj jedinici i pobijedila ga.
“U HDZ-u je očito ‘stara garda’ predvođena Šeksom, zauvijek izgubila pozicije. Teško je vjerovati da bi nakon svega što su jedni o drugima izrekli, više mogli funkcionirati kao složna ekipa”, kaže Biljana Borzan.

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: