ZBOG ČEGA SE MILINOVIĆ I KOSOR BOJE KARAMARKA I KUJUNDŽIĆA? ZBOG ‘ANKETA’ ILI SVOG (NE)RADA SA ČLANSTVOM ZADNJIH PET GODINA

18 05 2012

11 Karamarku, 4 Kosor, 1 Milinoviću, 5 neće reći

Izborni stožeri petero kandidata, Jadranke Kosor, Tomislava Karamarka, Milana Kujundžića, Darka Milinovića i Domagoja Miloševića završavaju zadnje obilaske terena.

Piše: Davor Ivanković, 
Petar Grubišić

Predsjednici županijskih i organizacije HDZ-a grada Zagreba neće odlučiti o tome tko će pobijediti u nedjelju 20. svibnja na XV. izbornom saboru HDZ-a. Odlučit će to, na tajnom i nikad slobodnijem glasanju 2128 izaslanika. Izborni stožeri petero kandidata, Jadranke Kosor, Tomislava Karamarka, Milana Kujundžića, Darka Milinovića i Domagoja Miloševića završavaju zadnje obilaske terena, a svi rade procjene o svojim šansama. Rade i dostavljaju medijima svoje ankete, u kojima su, naravno favoriti – oni sami.

Večernji list proveo je stoga anketu među 21 predsjednikom županijskih organizacija HDZ-a. Stav i izbor tih predsjednika jest relevantan, s obzirom na to da su svi oni prošli predizborni postupak i bili su izabrani voljom svojih izaslanika. Premda se većina njih jasno izjasnila o tome tko je njihov favorit, mnogi oprezno dodaju da to ne znači da žele ili mogu jamčiti kako će na tajnom glasanju birati izaslanici iz njihove organizacije.

>>Broj delegata po županijama

Prema našoj anketi, 11 se predsjednika županijskih organizacija izjasnilo da je njihov favorit – Tomislav Karamarko (Dražen Bošnjaković, Pero Ćosić, Marinko Roce, Ivan Vučić, Žarko Tušek, Darko Horvat, Franjo Lucić, Oleg Butković, Božo Galić, Ante Sanader i Božidar Kalmeta. Za Jadranku Kosor izjašnjavaju se javno njih 4 (Branko Bačić, Tomislav Ivić, Ante Kulušić, Josip Đakić), za Darka Milinovića 1. Petero predsjednika (Ante Zvonimir Golem, Marijan Coner, Darko Sobota, Antun Vidaković i Vladimir Kurečić) ne žele se unaprijed izjasniti ili kažu da još čekaju usuglašavanje, koordiniranje sa svojim izaslanicima. Oni, naime, ne žele utjecati na izaslanike svojim javnim opredjeljivanjem, premda već znaju za koga će glasati. Ovi podaci govore da je T. Karamarko uspješno odradio lobiranje i zadobio, čini se, golemu prednost pred drugima. Računa li se da će odlučujuće biti zadobiti povjerenje i potporu baš predsjednika županijskih organizacija.

U ovoj kalkulaciji, međutim valja uzeti u obzir i ono na što neki od predsjednika upozoravaju – aktualni izbori za predsjednika HDZ-a bit će znatno drukčiji no dosadašnji. – Velik je izbor, poštovat će se više no ikada institut tajnog glasanja i zasigurno će većina izaslanika glasati po svojoj savjesti. Neki od stranačkih insajdera čak misle da bi se javno izjašnjavanje, a prije nedjelje, moglo obiti o glavu onome tko je napravio najveći lobistički učinak – dakle, T. Karamarku. Najviše na samosvijest izaslanika računaju M. Kujundžić i D. Milošević. Tijekom kampanje i obilaska terena na mnogo mjesta održali su vrlo posjećene tribine, na kojima se okupio i velik broj izaslanika za sabor HDZ-a. Svoj optimizam njih dvojica i temelje na “stavu baze”. I tome da su baš oni ti “novi ljudi” koje članstvo očekuje na vrhu stranke. D. Milinović isto tako ne odustaje od ambicija. Očekuje da će on ući u drugi krug izbora, a tada će, kao kandidat s najvećom koalicijskom sposobnosti, na kraju pobijediti.

Čiji su najmoćniji?

U svim kalkulacijama valja uzeti u obzir i činjenicu da nisu sve organizacije jednako utjecajne jer donose različit broj glasova. Najmoćnija je Splitsko-dalmatinska županijska organizacija sa 187 izaslanika, a čiji se predsjednik A. Sanader izjasnio za Karamarka i očekuje da će ga slijediti oko 70% izaslanika. Toliko izaslanika zajedno ima Međimurska, Istarska i Požeško-slavonska. Grad Zagreb koji će, kažu, glasove dati podjednako svima, i Zagrebačka županija, koja je za Karamarka, zajedno daju 258 izaslanika. Najjača utvrda J. Kosor, Osječko-baranjska, dovodi 130, a Virovitičko-podravska 88, uz Šibensku (86) i Dubrovačko-neretvansku (71). Iz stožera Karamarka pak procjenjuju da su i u tim organizacijama uspjeli “izgrickati” dio izaslanika za sebe. U to “grickanje” ne vjeruje D. Milinović, koji kaže da će 99% njegovih Ličana glasati za njega. Činjenica jest da se najviše stranačkih prvaka opredijelilo za Karamarka. Preuranjeno ili baš na vrijeme?

Naruči anketu radi pobjede…

Izborni stožeri svih kandidata procjenjuju ili su čak i proveli ankete kako bi doznali kako će glasati 2128 izaslanika na saboru HDZ-a. U stožeru Tomislava Karamarka procjenjuju da će on dobiti potporu od 1150 do 1250 izaslanika. Prema njima sklonoj provedenoj anketi Karamarko dobiva otprilike 57%, Jadranka Kosor 24%, Milinović 9%, Kujundžić i Milošević po 5%. U stožeru J. Kosor takve ankete smatraju neozbiljnima i ne daju svoje procjene. Anketa koju je proveo Milinović daje mu 43%, Karamarku 22%, J. Kosor 10%, Kujundžiću 12%, Miloševiću 3%, a neodlučnih je 10%. Anketa iz Kujundžićeva stožera kaže da on dobiva 54%, Milinović 15%, J. Kosor 14%, Karamarko 12%, Milošević 5%. Domagoj Ivan Milošević proveo je anketu koja je obuhvatila 698 izaslanika. Njih 55% još se nije odlučilo, a od 45% onih koji jesu, 61% glas daje Miloševiću, 15% Karamarku, 9% Milinoviću, 8% Kujundžiću i 7% Jadranki Kosor.

 

 
Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: